Sprogimas

A. Lengvenio kūrybos darbai atiduoti muziejui

 

Mažeikių muziejuje nuo kovo 19 d. veikia tautodailininko iš Viekšnių Aloyzo Lengvenio (1929–2016 ) darbų paroda „Būties valanda“. Čia galima pasigrožėti įspūdingais paveikslais ir originaliais medžio drožiniais. Darbus muziejui padovanojo tautodailininko dukra.

                     

Darbas laive romantika nekvepėjo

A. Lengvenis gyveno Viekšniuose. Prieš jo namą Laižuvos g. stovėjo cementinė angelo skulptūra ir ryški iškaba, kviečianti užsukti į jo privačią dailės galeriją. 2006 m. Mažeikių muziejuje buvo surengta didelė retrospektyvinė jo kūrybos darbų paroda.

Tais pačiais metais 1000 egzempliorių tiražu išleista ir šio tautodailininko knyga-katalogas „Lietuva tautodailininko akimis“. Čia sudėti medžio raižiniai ir skulptūros iš asmeninės autoriaus galerijos. Ši knyga – tai nuoširdus pasiūlymas pažvelgti į šiandieninį Lietuvos gyvenimą, drauge su knygos autoriumi prisiminti ryškiausias mūsų tautos istorines figūras, svarbius įvykius ir dvasingą mūsų senolių būtį.

Knygos autoriaus teigimu, noras pakeliauti ir pamatyti pasaulį buvo toks didelis, kad atvedė jauną vaikinuką tiesiai į jūreivystės mokyklą. Ją baigęs A. Lengvenis 1962 m. buvo paskirtas į žvejybinį laivą antrojo mechaniko pareigoms.

Būsimasis dailininkas ir medžio drožėjas darbu žvejybiniame laive nebuvo sužavėtas: „Jokios romantikos, o tikrų tikriausia nuobodybė. Padarei savo darbą ir turi marias laisvo laiko. O ką veikti? Visi laikraščiai ir žurnalai perskaityti gal dešimtis kartų, o į šaškes ir šachmatus net pažiūrėti nesinori.“

Dailės kūriniuose – temų įvairovė

Vienas nereikšmingas įvykis pakeitė šio žmogaus gyvenimą visam laikui. Kartą prireikė kažką padažyti ir, kai Aloyzas pamatė, kiek ir kokių dažų prikrauta vienoje laivugalyje esančioje patalpoje, prisiminė vaikystę, gimtuosius Viekšnius ir moksleiviškas dienas, o mokykloje jam puikiai sekėsi piešimas, todėl paprašė bocmano dažų ir šiam leidus imti, kokių tik nori, gimė pirmieji dailės darbai: senas namas, pro jį tekantis upelis ir į kalną bevingiuojąs siaurutis keliukas. Keliems jūreiviams tai pasirodė net panašu į jų gimtąsias vietas, tačiau laivo kapitonas, senas jūrų vilkas, buvo kitokios nuomonės: „Ką čia dabar niekus paišai? Jūrą nupiešk.“

Vėliau A. Lengvenis nupieš ne tik jūrą. Jo darbuose moterų portretai, liaudies dainų motyvai, istorinė ir religinė tematika. A. Lengvenio darbai eksponuoti parodose įvairiuose Lietuvos miestuose.

Tautodailininkas kurį laiką mokytojavo Viekšnių profesinėje technikos mokykloje. Antrajame savo namo aukšte buvo įkūręs galeriją, o prie namo vartelių stovi jo paties lipdytas angelas su kardu. Taip pat yra pridaręs gipsinių žmonių figūrėlių, išdrožęs ne vieną altorių ar sukūręs įvairių skulptūrų.

A. Lengvenis priklausė Tautodailininkų sąjungos Akmenės skyriui. Kartu su žmona, su kuria vėliau išsiskyrė, išaugino penkis vaikus – keturias dukras ir sūnų.

Palikimas atiteko muziejui

Šiemet gegužės 25 d. autoriui būtų sukakę 90 metų. Deja, tautodailininkas tapytojas ir skulptorius mirė 2016 m.

Tėvo pageidavimą pildydama dukra Rima Silkauskienė, gyvenanti Sedoje, po mirties visą tapybos ir drožybos darbų kolekciją (per 100 darbų) padovanojo Mažeikių muziejui.

„Džiaugiamės, kad velionio dukters valia A. Lengvenio kūrybinis palikimas nebuvo išblaškytas, o visas atsidūrė Mažeikių muziejuje. Taip fondai pasipildė naiviojo meno kūrėjo darbų didele kolekcija, kuri ženkliai praturtins šios unikalios tautodailės šakos Mažeikių muziejaus rinkinį“, – teigia vyr. muziejininkas Vytautas Ramanauskas.

Paroda Mažeikių muziejuje veiks iki gegužės 26 d.

Valerija KVEDARAITĖ

Birutės Šneideraitienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode