Sprogimas

Paminėjo Žemaitijos metus

                     

Kovo 7 d. Mažeikių politechnikos mokyklos Viekšnių skyriuje vyko varžytuvės „Tauta, pamėršosi sava praeiti, yr be ateitėis“, skirtos Žemaitijos metams paminėti. Dėl geriausiai žinančios žemaičių papročius ir tradicijas vardo susirungė Mažeikių politechnikos mokyklos ir Viekšnių skyriaus bei dvi Viekšnių gimnazijos komandos.

Priminė istoriją

     Varžytuvių pradžioje dalyvius ir svečius sveikino renginio sumanytoja ir organizatorė Milda Tenienė, Mažeikių politechnikos mokyklos Viekšnių skyriaus vedėja Tatjana Kinčinienė, pasidžiaugusi, kad į varžytuves susirinko tie, kuriems ne tas pats, kas buvo praeityje. Genovaitė Čiužienė priminė Žemaitijos istoriją, simboliką, garsias Žemaitijos asmenybes.

Pristatė šventes

Pirmoji užduotis buvo pristatyti vieną kalendorinę ar darbo šventę. Viekšnių gimnazijos I komanda papasakojo apie Šv. Martyno dieną, Mažeikių politechnikos mokyklos moksleiviai supažindino su Jurginių papročiais, Viekšnių gimnazijos II komanda išsamiai pristatė Užgavėnių papročius, o šeimininkai – Viekšnių skyriaus komanda – pateikė teatralizuotą pasakojimą apie Šv. Antano dieną – šienapjūtės pradžią.

Kita užduotis – kulinarinis paveldas – moksleiviai pristatė pasirinktoms šventėms būdingus valgius, papasakojo, kaip jie buvo ruošiami. Dalyviai ir komisija turėjo galimybę valgių paragauti.

Žinomi ne visi

Dar viena užduotis – paaiškinti duotus žemaitiškus žodžius – buvo pati sunkiausia. Dauguma žodžių pasirodė nežinomi ir negirdėti, nors kai kurie jaunimui dar gerai suprantami.

Suvedus rezultatus, paaiškėjo, jog minimaliu skirtumu nugalėjo Viekšnių skyriaus komanda, tačiau, pasak komisijos, svarbiausia, jog jaunimas dar moka kalbėti žemaitiškai, žino tradicines šventes, jų papročius ir tradicijas.

Gajutė ABELKIENĖ

                                 Autorės nuotrauka


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode