Sprogimas

„Atminties“ vadovė: „30 metų prabėgo greitai“

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centro tremtinių ir politinių kalinių choras „Atmintis“ sekmadienį švęs savo veiklos 30-metį. Choro vadovė Zita Gužauskienė džiaugiasi choristų ryžtu, gražiais balsais ir kviečia mažeikiškius dalyvauti šventėje.

Dainuoja prijaučiantys

Pasak Z. Gužauskienės, per tiek metų choras pasikeitė: „Anksčiau jame dainavo tik tremtiniai ir politiniai kaliniai, o dabar dainuoja tik vienas politinis kalinys ir trys tremtiniai (Adelė Dambrauskienė, Danutė Želvienė, Danutė Videikienė). Į chorą ateina dainuoti tie, kurie prijaučia, kurie nori dainuoti. Šiemet priimti keturi nauji nariai. Padaugėjo vyrų, dabar turime 11. Mane tai džiugina, nes galime dainuoti 4 balsais. Nuolat dainuojančių narių turime 27. Malonu, kad man ateina paakompanuoti pianistė su patirtimi – Jurgita Kungienė.“

Devinti metai

Kaip „Būdui žemaičių“ teigė Z. Gužauskienė, vasario mėnesį bus jau devinti metai, kaip ji vadovauja šiam chorui. Anksčiau keitėsi ne vienas vadovas, o choro pradininkė ir įkūrėja – A. Dambrauskienė: „Nuo pat pirmų dienų chore dainuoja Adelė Dambrauskienė. Ji ir subūrė šį chorą. Ji ieškojo vadovo ir apie save būrė dainuojančius žmones, kurie turi klausą ir gerą balsą. Ji pati 10-ies metų buvo ištremta į Sibirą. Jai teko dirbti privalomus darbus: vairuoti traktorių, sėti grūdus. Ten išbuvusi apie 10 metų, grįžo į Lietuvą.“

Tik Lietuvoje

„Atmintis“ yra apkeliavusi beveik visą Lietuvą: buvę Kaune, Klaipėdoje, Plungėje, Telšiuose, Kuršėnuose, Šiauliuose. Anot vadovės, šių miestų chorai yra pagrindiniai „Atminties“ draugai.

Kaip teigė Z. Gužauskienė, choristams įsimintiniausios tremtinių dainų šventės. Jos organizuojamos kas dvejus metus įvairiuose miestuose. Taip pat kasmet Ariogaloje organizuojamas sąskrydis, kuriame koncertuoja visi chorai, taip pat ir „Atmintis“. Praėjusiais metais choras koncertavo Šilalėje rengtoje dainų šventėje, o vėliau panaši dainų šventė organizuota ir Marijampolėje. Visoje Lietuvoje yra 32 politinių kalinių ir tremtinių chorai.

Draugų 30-mečiai

„Šiais metais esame pakviesti į Kauną, gegužės mėnesį yra pakvietę Šiauliai. Šie chorai taip pat švęs 30-metį. Prieš Naujuosius metus buvome Kuršėnuose, Plungėje. Taip ir važinėjame pas savo draugus“, – teigė Z. Gužauskienė.

Džiaugiasi sukaktimi

Vadovė stebisi ir džiaugiasi savo choristais: „Artėjant tokiai sukakčiai labai džiaugiuosi. Stebiuosi, kad šitaip žmonės dainuoja. Reikia prieš juos lenkti galvas. Aš daugiau su jais dirbu, galbūt atliekame įvairesnį repertuarą, repetuojame du kartus per savaitę po 2 valandas, o nuo to priklauso ir dainavimo kokybė. Mažai repetuodami pamirštame viską ir nusilpsta balsas, o balsas yra toks instrumentas, kuris turi būti treniruojamas.“

Šventė

Anot vadovės, į šią šventę atvyks choro draugai iš Plungės, Telšių, Kuršėnų, Marijampolės. Taip pat koncertuos Romas Dambrauskas, Klaipėdos universiteto tautinio meno kolektyvo „Vytinė“ vadovė bei Z. Gužauskienės kursiokė Irena Petrulionienė.

Šventė vyks šį sekmadienį. Prasidės 12.30 val. šv. Mišiomis Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje, 14 val. Mažeikių kultūros centre bus pristatoma Gintauto Aleknos fotografijų paroda „Ten, kur lietuviai gyveno“, iškart po jos – koncertas. Be minėtų atlikėjų, šventę puoš liaudiškų šokių ansamblis „Kauškutis“ bei Juozo Vaičkaus Skrajojamasis teatras.

Choro vadovė Z. Gužauskienė kviečia visus mažeikiškius dalyvauti.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode