Parama dėkojame




Sprogimas

Kūrybos vakaras ir parodos atidarymas

 

Gražina VERŠINSKIENĖ

Spalio 4-osios pavakarę Mažeikių r. savivaldybės viešoji biblioteka vos talpino norinčius pasiklausyti gyvo poetės mokytojos Liucijos Jagielienės žodžio. Ekrane keičiantis Liucijos nuotraukoms Tarptautinės mokytojų dienos išvakarėse į biblioteką rinkosi autorės draugai iš Mažeikių, Naujosios Akmenės, Plungės, Skapiškio, Trakų, Kapėnų, Viekšnių, Papilės. Čia vyko jos kūrybos vakaras „Moteris, jausmai ir gamta“ ir fotografijų paroda „Akimirkos“.

„Į žemę ateiname svečiais“

Taip į susirinkusiuosius prabilusi poetė teigė, kad šiandien ji atnešė žodį, kuris sušildys širdis. Jautrių žodžių negailėjo pasveikinti atėję jos kūrybos gerbėjai, kurie prie jaukios žvakės, poezijos vakaro simbolio, skaitė eiles, dalijosi jausmais, perskaičius paskutinę autorės knygą „Vakaro laiškai mylimam žmogui“. Visi buvo maloniai nustebinti ir gražiu leidimu – iliustracijomis, puikiu knygos dizainu.

Subtilus paminklas išėjusiam

Poetės skaitomos eilės dvelkė ilgesiu, moters jausmais. Džiaugdamasi gyvo poeto susitikimu su gyvu klausytoju ji porino, kad eilės gimsta iš tauraus noro bendrauti. „Vos paliečiau, atrodo, kad paliečiau žmogaus širdį. Tai ne knyga, o puikus, subtilus paminklas išėjusiam. Jausminga, išgyventa...“ – apgailestaudama, kad negalėjo dalyvauti, laiške užplūdusiais jausmais dalinosi Lietuvos nusipelniusi žurnalistė, buvusi ilgametė dienraščio „Klaipėda“ vadovė Janina Zvonkuvienė. Pasak menų studijos „Erdvė“ prezidentės Eglės Mažonienės, ši knyga verčia mėgautis... su liūdesio gaidele. Trečiojo amžiaus universiteto rektorė Ona Venslovienė pasidalino pastebėjimu, kad eilės pasipylė po skaudžios netekties. Tai patvirtindama L. Jagielienė paatviravo, kad tuštumą po vyro mirties užpildė kūryba.

L. Jagielienė, prisiminusi, kad poetės sparnus užaugino šviesaus atminimo lietuvių kalbos mokytoja Vaidilutė Barvydienė, šiltai klausėsi jos vyro, buvusio ilgamečio Gabijos gimnazijos direktoriaus Prano Barvydo: „Perskaityta daug knygų, bet ši knyga pirmutinė – tikros meilės, tikro artimo žmogaus jausmai. Jaudina iki ašarų. Joks paminklas neatstos šio paminklo. Mūsų šaknys – kaimas, imkime jas iš ten, nes jie mažiau sugadinti.“

Muzika ir žodis

Į vakaro harmoniją jaukiai įsipynė ir mažųjų kūryba – tai Liucijos anūkių ir jų draugės skaitomos eilės. Sveikinimo žodžius keitė dainos pagal poetės eilėraščius. „Kai rašau dainai žodžius, girdžiu jos melodiją ausyse, bet nemoku užrašyti ir ta melodija atitiko tai, kas skambėjo mano ausyse“, – džiaugėsi poetė dainuojamosios poezijos atlikėjui Kęstučiui Krenciui iš Akmenės atlikus dainą pagal jos eilėraštį – „Ateik“. Daug keistų dalykų nutinka gyvenime – net trys dainos sukurtos pagal šias eiles, kitaip suskambėjo mažeikiškės Vilijos Imbrienės atliekamas kūrinys.

Visada su fotoaparatu

                     

Gyvenimo duotą kūrybos galią L. Jagielienė išnaudoja įvairiapusiškai – tiek per žodį, tiek per vaizdą. Bendraujantiems su Liucija jau įprasta matyti, kad šalia posmo ir autorės nuotrauka – rasos lašas, rūkas virš upės, miško vingis, gėlės žiedas, ypač jos mėgstamų ir auginamų jurginų, ar kitas gamtos motyvas. Rudenį atsiduoda savo gyvenimo pomėgiui – grybavimui – tai irgi nugula nuotraukose. Poetės, fotografės L. Jagielienės draugystę su fotoaparatu apžvelgė Gitana Jazdauskienė, pristatydama fotografijų parodą „Akimirkos“.

Plati veiklos geografija

Renginio vedėja mokytoja Rita Bacevičienė priminė apie Liucijos gyvenimą, kūrybą. Nors poetė rašė ir anksčiau, bet į knygas kūryba neseniai sugulė – 2009 m. išleista pirmoji knyga „Gyvenimas kitame krante“, kartu su anotacijos knygute „Kito kranto beieškant“, dar po metų poezijos knygutė „Nuo rugsėjų saulės iki paskutinio skambučio“. Atsiminimų knyga „Vakaro laiškai mylimam žmogui“, pradėta rašyti vyro mirimo naktį, šermenų naktį, skirta vyrui Stasiui Jagielai atminti. Keletą metų priklausė literatų sambūriui „Vinkšnelė“, Viekšnių krašto menininkų klubams „Spalvarnis“, „Iš širdies“, Mažeikių literatų sambūriui „Aura“, Šiaulių apskrities literatų klubui. Aktyviai dalyvauja ir Kapėnų bendruomenės renginiuose bei veikloje. Kurti skatina ir pomėgiai knygoms, kelionėms (aplankytos 32 Europos šalys), meninei fotografijai.

L. Jagielienę konkursuose lydi sėkmė – šiemet Kaune tapo LNRS poezijos pavasario diplomante ne tik už eilėraštį „Odė tėvo gyvenimo kamuoliui“, bet ir už išleistas knygas.

Poetės, mokytojos, fotografės L. Jagielienės poezijos vakaro metu buvo ieškoma atsakymo į klausimą – kas yra moters poezija? Jos širdis, švelnumas...

Autorės nuotrauk

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode