Parama dėkojame




Sprogimas

Susitikimas su Arvydu Juozaičiu

 

Spalio 10 dieną Mažeikių viešojoje bibliotekoje organizuotas susitikimas su žinomu filosofu ir rašytoju, sportininku, Atgimimo Sąjūdžio pirmeiviu, publicistu A. Juozaičiu, pristatyta viena iš naujausių jo knygų „Kraštai ir žmonės“.

Diskutuota ilgai

A. Juozaitį susirinkusiesiems pristatė bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Dangira Undžienė. Svečias trumpai papasakojo savo biografiją, o paskui kaip iš gausybės rago pasipylė klausimai. Buvo kalbama labai aktualia tema: apie mūsų likimo savojoje Tėvynėje iššūkius. Diskusijos buvo įdomios ir karštos. Daugybė klausimų, į kuriuos būsimasis kandidatas į prezidento postą pateikdavo išsamius ir ilgus atsakymus. Vieniems rūpėjo, kaip gyvensime po 20 metų, kitiems – kaip jis, tapęs prezidentu, sugrąžins visus, išvykusius iš Lietuvos, ir panašiai.

Apie knygą

„Kraštai ir žmonės“ – tai A. Juozaičio knyga apie aplankytus kraštus ir sutiktus žmones. Knygoje sudėti straipsniai, parašyti nuo 1991-ųjų metų iki 2014-ųjų. Kai kurie iš jų jau buvo publikuoti, o kiti dienos šviesą išvydo pirmą kartą.

„Laimė, kad pirma buvo žodis, o ne vaizdas ar vaizdinys. Aš rašau apie pasaulį ir rašau jam Laišką. Kai bandau aprašyti žmogų, rašau apie jo rankas, jo darbus, jo sielą. Visa tai sudaro žmogaus veidą. Keisčiausia, kai žmogaus veidas ima atspindėti krašto kontūrus arba kai kraštas atspindi žmogaus veidą tarsi veidrodyje“, –teigia rašytojas.

A. Juozaitis knygoje pabrėžia aiškią tiesą, kad kraštas ilgaamžiškesnis už žmogų, kad jis sudaro didžiąją pasaulio istorijos dalį. Kraštai (ne valstybės) primena apaštalus, kurie padeda žmonėms įveikti žemiškąjį kelią. Kraštai suteikia žmogui gyvenimo džiaugsmo ir giliausios prasmės. Modernūs „žmogaus teisių“ vėjai, pučiantys Vakaruose, siaubia pasaulį.

2011 m. išleista A. Juozaičio knyga „Ryga – niekieno civilizacija“ apdovanota Baltijos asamblėjos literatūrine premija, o rašytojo pjesės nuo 1996 m. statomos Lietuvos teatrų scenose. Iš viso autorius yra parašęs per 20 knygų.

    

Valerija KVEDARAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode