Parama dėkojame




Sprogimas

Lūšė šventė gimtadienį

 

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Šeštadienį Lūšėje vyko tradicinis kraštiečių susitikimas „Kur sruvena Lūšė...“ Šiais metais jis ypatingas – Lūšės bendruomenė švenčia 15 metų sukaktį. Į šventę susirinko Lūšės bei aplinkinių kaimų buvę ir dabartiniai gyventojai. Pasak Lūšės bendruomenės pirmininkės Jadvygos Jagminienės, šventės tikslas – ne tik atšvęsti gimtadienį, bet ir suburti kraštiečius į tradicinį renginį, kuris taip pat pagerins ir kaimo patrauklumą.

Istorija

Lūšės bendruomenė jungia Ritinės, Parakalnio, Dautarų, Senmiesčio, Kentaučių, Palūšės kaimų gyventojus. Šių kaimų apsuptyje niekada nebuvo jokio kultūros centro, bibliotekos, o 2003 m., reorganizavus pradinę mokyklą, pastatas pagal panaudos sutartį atiteko bendruomenei. Bendruomenė buvo įkurta 9 iniciatyvinės grupės narių dėka, o šiandien bendruomenė vienija 45 kaimų gyventojus. Įsikūrus bendruomenei, kaimas tarsi atgijo, pasirodo, bendruomenės nariai turi gebėjimų imtis iniciatyvos ir vaidinti aktyvų vaidmenį, skatindami savo pačių gerovę.

Bendruomenė organizuoja ir švenčia valstybines šventes, kiekvienais metais (nuo 2009 m.) mini Gedulo ir vilties dieną, birželio 22 dieną tylos ir susikaupimo minute pamini šaulių sukilėlių atminimą. Kas 5 metai organizuojamas kraštiečių susitikimas.

Šventė

Renginio metu apdovanoti kaimo šviesuoliai, kurie visada aktyviai dalyvauja ne tik renginiuose, bet ateina ir į talkas.

Kad būtų įdomiau, be pasivažinėjimo karieta, susirinkusieji galėjo ir parungtyniauti.

Koncerto metu prisimintos žemaitiškos dainos, žiūrovus džiugino įvairūs meno kolektyvai. Dalyviai taip pat supažindinti su kitų šalių dainomis ir tradicijomis. Pasak J. Jagminienės, taip paskatinama žmonių meninė saviraiška: „Ne vienam gyventojui tai yra vienintelė galimybė pamatyti meno kolektyvus, pasiklausyti jų gyvai atliekamų dainų.“

Lūšė pagal administracinį suskirstymą priklauso Ritinei, tad renginio metu pristatyta istorinė medžiaga apie Ritinės kaimą.

Bendruomenė

Bendruomenės pirmininkė J. Jagminienė bendruomenei vadovauja jau šeštus metus. Prieš tai ketverius metus ji buvo seniūnaitė. Bendruomenė įsikūrė 2003 m. „Iš pradžių buvo daug entuziazmo, bet narių nebuvo daug. Kiekvienais metais narių daugėjo. Žmonės norėjo bendrauti, dalintis įspūdžiais, pagelbėti vienas kitam. Nors nariai tik 45, tačiau į bet kurį bendruomenės susirinkimą gali ateiti visi kaimų gyventojai. Esame atviri. Žmonės labai draugiški, svetingi ir vieningi, svetimo skausmo čia nebūna“, – teigė bendruomenės pirmininkė.

Pasak jos, bendruomenė puikiai sutaria su kaimynais: „Labai gerai bendraujame su Pikelių, Račališkių, Židikų, Ukrinų bendruomenėmis. Vykstame vieni pas kitus, dalijamės patirtimi, pagelbėjame, kuo galėdami. Į šventę pakvietėme Ruzgų bendruomenę, jie įsikūrę tik prieš metus.“

Ateičiai

Pasak J. Jagminienės, planų ateičiai dar daug: „Darbų ateičiai dar daugiau nei planų. Manau, kad bendruomenė gyvuos ir toliau ir tęs pradėtus darbus, nes artėja kaimo jubiliejus (2020 m. Ritinės kaimas švęs 460 metų sukaktį).“

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode