Sprogimas

Nakvynės namų modernizacija – gerai ar blogai?

 

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Mažeikių rajono savivaldybės administracija ir viešoji įstaiga Centrinė projektų valdymo agentūra liepos 2 d. pasirašė sutartį dėl iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamo projekto įgyvendinimo. Pagal projektą Mažeikių rajono nakvynės namuose planuojama atlikti remontą. Mažeikiškiai modernizavimu piktinasi dėl ne viso pastato renovacijos. Teigia neįsivaizduojantys, kaip pastatas atrodys po modernizacijos.

Ne visos patalpos

Projekto metu Mažeikių rajono nakvynės namuose, I ir III aukšte, numatoma atnaujinti 17 gyvenamųjų patalpų, koridorius, virtuvės ir personalo patalpas, įrengti skalbyklą ir asmenų priėmimo patalpas, neįgaliesiems pritaikytus WC, kambarius visiškai aprūpinti naujais baldais (lovos, spintelės, spintos), įsigyti naują skalbimo, džiovinimo įrangą, lentynas skalbiniams, šaldytuvą. Judėti skirtos zonos bus pritaikytos asmenims su judėjimo techninės pagalbos priemonėmis. Iš pastato išorės planuojama įrengti liftą žmonėms su negalia.

Mažeikiškiai pasipiktinę. Anot jų, jei jau pradėtas remontas, turėtų būti tvarkomas visas pastatas. Komentatoriai Savivaldybės FB paskyroje piktinasi, kodėl remontuojamas tik vienas aukštas. Pasak Savivaldybės atstovų, Mažeikių rajono savivaldybei nuosavybės teise šiame pastate priklauso tik kiek daugiau kaip pusė butų, kita dalis butų yra gyventojų privati nuosavybė.

„Kaip kas naujo prasideda, tada būna vis kitokių nuomonių, o kiek jų dar bus, juk rinkimai artėja. Dėl remonto, išlaikys ar ne, ne man spręsti, tam yra specialistai. Probleminiai gyventojai ne tik Mažeikiuose gyvena, jie yra mūsų bendruomenės dalis“, – „Būdui žemaičių“ teigė Nakvynės namų direktorius Antanas Krivickas.

Pasak Savivaldybės mero pavaduotojos, laikinai pavaduojančios merą, Irenos Macijauskienės, ateityje bus renovuojamas visas pastatas: „Ateityje numatoma, kad bus renovuotas visas pastatas ir įrengti socialiniai būstai. Šiuo metu nakvynės namų patalpos yra prastos būklės. Renovacijos laukia nakvynės namų personalas ir gyventojai.“

Neįsivaizduojantys po

remonto

Anot mažeikiškės Airidos Vičiulienės, jei jau taip beviltiška kažką padaryti, reikia kviesti savininkus: „Dabar tai namas vaiduoklis, turi eit aplink, kad tik išvengtum šios teritorijos.“ Kiti mažeikiškiai teigia neįsivaizduojantys, kaip šis pastatas atrodys po remonto: „Gyvenu šalia, ir tikrai neatrodo, kad ten būtų nors vienas kiek tvarkingesnis butas. Nesuprantu ir neįsivaizduoju, kaip Sodų 7-as namas atrodys po remonto. Pirmas aukštas suremontuotas, o viršutiniai – prasmirdęs bomžynas, kur praktiškai kas savaitę dega, važiuoja gesinti gaisrinės.“

Iniciatyva

Pasak Nakvynės namų direktoriaus, apie iniciatyvą remontuoti Nakvynės namus buvo daug kartų kalbėta su Savivaldybės administracija ir, pasitaikius progai, kai buvo skirtas finansavimas iš Europos lėšų, dalyvauta programoje: „Labai šaunu, kad per tiek laiko (nuo 1992 m.) rasta galimybė renovuoti Nakvynės namų patalpas, pritaikyti jas gyventojams pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rekomendacijas, taip pat pagerinti darbo sąlygas darbuotojams.“

Lėšos

Projekto vertė – 319 188,24 Eur. Pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 8 prioriteto įgyvendinimo priemonę sutartyje projektui įgyvendinti skirta 271 310,00 Eur iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Iš Mažeikių rajono savivaldybės biudžeto projektui numatoma skirti 47 878,24 Eur.

Pasak Savivaldybės mero pavaduotojos, Nakvynės namų modernizavimui finansavimas skirtas iš ES struktūrinių fondų lėšų ir šiuo metu pradėtos techninio projekto pirkimo procedūros: „Buvo ieškoma patalpų nakvynės namų iškeldinimui iš šio pastato, tačiau pagal aprašo reikalavimą kiti pastatai neatitiko reikalavimų.“

Pabaiga – po 2 metų

Planuojama projekto veiklų įgyvendinimo pabaiga – 2020 m. birželio mėn. Įgyvendinus projektą planuojama užtikrinti socialinių paslaugų (Nakvynės namų) prieinamumą Mažeikių rajono socialinės rizikos asmenims, pagerinti tikslinei grupei teikiamų socialinių paslaugų kokybę, sumažinti Nakvynės namų lankytojų socialinę atskirtį.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode