Parama dėkojame




Sprogimas

Mokėsi, kaip išvengti smurto

 

Birželio 27 d. Mažeikių rajono policijos komisariate vyko Šiaulių apygardos probacijos tarnybos Probacijos skyriaus, vykdančio veiklą Mažeikių rajono savivaldybės teritorijoje, prevencinė priemonė „Nesmurtauk – Netylėk“, skirta mažinti nusikalstamų veikų darymą artimoje aplinkoje, suteikti informaciją apie smurtą skatinančias aplinkybes, kaip jų vengti, ir supažindinti su galimybe taikiai spręsti konfliktus. Susitikime dalyvavo Probacijos skyriaus įskaitoje esantys asmenys, smurtavę artimoje aplinkoje, ir nukentėjusieji nuo smurto artimoje aplinkoje.

Būtina pranešti

     Renginį vedusi Šiaulių apygardos probacijos tarnybos Probacijos skyriaus specialistė Irena Sadauskienė kvietė susitikimo dalyvius atidžiai išklausyti specialistų pateikiamą informaciją, mokytis spręsti konfliktus be smurto.

     Mažeikių r. policijos komisariato bendruomenės pareigūnė Audronė Jurdonaitė -Ostrauskienė akcentavo, jog svarbiausia apie šeimoje, artimoje aplinkoje vykstantį smurtą pirmiausia turi pranešti artimieji, kaimynai, kurie yra šalia ir kasdien mato, kas vyksta šeimoje. Pasak pareigūnės, policija nepajėgi visko žinoti, tačiau gavusi pranešimą reaguoja ir gali užkirsti kelią skaudiems įvykiams, tačiau tik esantys šalia gali ir privalo apie tai informuoti įvairias instancijas, o ne tylomis stebėti ir pulti ieškoti kaltų, kai įvyksta tragedija.

Pagrindinė priežastis – alkoholis

     Mažeikių visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Vida Šakienė pateikė informaciją, kaip alkoholis veikia fizinę ir psichinę sveikatą, socialinius įgūdžius, ir ragino pagalvoti, ar verta vartoti alkoholį ir kitas psichotropines medžiagas, dėl kurių kyla konfliktai, smurtaujama, ligoniais tampa ne tik suaugusieji, bet ir vaikai.

Pagalba teikiama

     VšĮ „Papildoma mylia“ direktorė Sandra Grigaliūnienė skatino kreiptis į jų įstaigą pagalbos, kuri teikiama smurto aukoms ir patiems smurtautojams, kad būtų išvengta tragiškų įvykių, aiškino, jog reikia mokytis išvengti konfliktų, tiesiog išeiti kažkur, kur būtų galima nusiraminti, atsisakyti alkoholio, kurio vartojimas yra viena iš pagrindinių konflikto priežasčių.

     Šiaulių apygardos probacijos tarnybos mediatorė Roberta Petkevičiūtė paaiškino, jog mediacija – tai tarpininkavimo procesas, kurio metu mediatorius (tarpininkas) nukentėjusiajai ir nusikaltusiajai pusėms padeda išnagrinėti konfliktą dėl padarytos nusikalstamos veikos ir priimti abiem pusėms priimtiną sprendimą. Ji taikoma tada, kai abi pusės nusprendžia toliau gyventi kartu.

Agnė STONČIUTĖ

Autorės nuotrauka

                     

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode