Sprogimas

Sukčiai niekada nemiega – būkite budrūs

 

Nors nuolat kalbama apie nuo sukčių nukentėjusius asmenis ir raginama juos būti budrius, vis pasitaiko naujų atvejų, kai gyventojai pakliūva į sukčių pinkles, todėl šios temos aktualumas neblėsta. Sukčiai visada naudojasi žmonių patiklumu, išgalvodami jų artimiesiems nutikusias nelaimes ar įtikindami kitomis nebūtomis istorijomis. Svarbu prisiminti, kad įvairaus pobūdžio sukčiai naudojasi psichologiniais metodais, kurių dėka paveikia asmenis, iš kurių pažeidžiamiausi – vyresnio amžiaus žmonės.

Policijos pareigūnai pataria ne tik nepasitikėti telefonu paskambinusiais nepažįstamais asmenimis, bet būti itin atsargiems sudarant įvairius piniginius sandorius, ypač perkant internetinėje erdvėje. Nusikalstamas veikas vykdantys asmenys kruopščiai apgalvoja sukčiavimo metodus ir įvilioja gyventojus į jų spąstus. Štai gegužės 25 d. vaikinas, pagal rastą skelbimą norėjęs išsinuomoti butą, į nurodytą sąskaitą pervedė 400 eurų, tačiau, vos atlikus bankinę operaciją, susisiekti su asmeniu, kuris neva nuomoja butą, vaikinui nebepavyko.

Taip pat vis dar apstu jau ne kartą linksniuotų atvejų, kuriuos būtų galima pavadinti tradiciniais. Akmenėje į garbaus amžiaus moters namus atvyko nepažįstama moteris, kuri prisistatė kaip savivaldybės darbuotoja, ir iš senolės išviliojo 1300 eurų. Tokių nutikimų Telšių apskr. VPK prižiūrimoje teritorijoje būta ne vieną, o gegužės mėnesį nustatytas įtariamasis, Mažeikiuose ir Telšiuose iš senyvo amžiaus gyventojų pasisavinęs per 10000 eurų.

Įvairūs sukčiai bando asmenis apgauti siekdami asmeninės finansinės naudos. Jie puikiai įvaldę apgavystės „meną“, todėl patiklūs žmonės savanoriškai perleidžia jiems savo turtą, pinigus. Taip pat vienas iš dažniausiai pasitaikančių sukčių bruožų – asmenų skubinimas atlikti veiksmus. Tuomet nespėjama pagalvoti apie informacijos tikrumą, vadovaujamasi emocijomis, o suvokimas, kad tapote sukčių auka, ateina kiek vėliau, paprastai, kai jau būna per vėlu.

Šiemet, nuo sausio 1 d. iki birželio 8 d., dėl sukčiavimo Telšių apskr. VPK pradėta 15 ikiteisminių tyrimų, Mažeikių r. PK – 14, Akmenės r. PK – 5, Kelmės r. PK – 6. Taigi, visoje apskrityje iš viso pradėta 40 ikiteisminių tyrimų dėl įvairių sukčiavimo atvejų.

Telšių apskr. VPK pareigūnai, įtarus, jog yra sukčiaujama, visais atvejais ragina paskambinti bendruoju pagalbos centro telefonu 112 arba atvykti į artimiausią policijos komisariatą.

Patarimai, kaip nebūti apgautiems:

  • Nuomodamiesi butą ar kitas patalpas, būtinai sudarykite nuomos sutartį.
  • Jei atsitiko taip, kad nepažįstamasis atėjo į namus ir prisistato gydymo, savivaldybės ar kitos įstaigos darbuotoju, paprašykite pateikti tai įrodančius dokumentus ir užsirašykite duomenis, tokius kaip vardas, pavardė, pažymėjimo numeris. Tačiau, jei patys nekvietėte, patartina tokių asmenų į namus neįsileisti.
  • Paskambinusiam asmeniui prisistačius policijos pareigūnu ir pranešus, jog nukentėjo jūsų artimas žmogus, patariama nedelsiant susisiekti su, pasak sukčiaus, nukentėjusiu giminaičiu ar kitu asmeniu ir įsitikinti, ar jam tikrai nutiko nelaimė.
  • Būkite budrūs, dažnai sukčiai skubina asmenis atlikti bankines operacijas, todėl neskubėkite to daryti, nepateikite nepažįstamiems asmenims savo asmeninių duomenų.

Nepirkite prekių ar paslaugų iš neoficialių internetinių parduotuvių, o jei nukentėjote, nedelsiant kreipkitės į policiją.

Telšių AVPK

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode