Parama dėkojame




Sprogimas

Iš „Alksnos“ užgimę „Alksniokā“

 

Gražina VERŠINSKIENĖ

Penktadienį, balandžio 6-ąją, į Mažeikių kultūros centrą susirinko tie, kurie norėjo prisiliesti prie Žemaitijos krašto etnokultūros. Iškalbingai panikei ir jai iškalba nenusileidžiančiai mergikei sekant šventinę pasaką „Vuo bova tep...“, skambant ausiai mielai žemaitiškai dainai, vaikų folkloro ansamblis „Alksniokā“ sutiko savo puikų – dešimties metų – jubiliejų.

Pasakos klausėsi ir kartu ją kūrė vaikų folkloro ansambliai iš Platelių gimnazijos, Telšių rajono savivaldybės kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Čiučiuruks“, Sedos kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio „Rėmolioka“, Šilalės kultūros centro tradicinių kanklių bei folkloro ansambliai „Gers smuoks“ ir „Smuokiuka“ ir, žinoma, jų vyresnieji draugai – „Alksna“.

Užaugę tėvų repeticijose

„Alksniokā“, galima sakyti, užgimė besiklausydami tėvų, kurie lankė „Alksnos“ ansamblį, dainuojamų liaudies dainų. Pabodo tik stebėti ir klausyti, tad 2008-aisiais patys uždainavo ir jau dešimtus metus skaičiuoja, vadovaujami Dainoros Petrikienės. Tai ne tik kolektyvas, bet ir šeima, kurią sudaro 26 vaikai, o ir amžius įvairus – nuo 8 iki 18 metų. Mažieji folkloristai tiek daina, tiek šmaikštumu nenusileidžia vyresniesiems draugams. Savo sudėtimi – tai dinamiškas ansamblis – vieni išauga ir palieka kolektyvą, juos keičia jų broliai, seserys, draugai.

Maži, bet nominacijos didelės

Per dešimtmetį ir pripažinimo sulaukė bei nominacijų pelnė. Pirmasis pastebėjimas juos pasiekė dar 2009 metais – pagal meninį lygį, veiklą ir pasiektus rezultatus „Alksniokų“ ansambliui suteikta I (aukščiausia) mėgėjų meno kolektyvo kategorija. 2010 m. respublikinėse moksleivių folklorinių šokių varžytuvėse „Patrepsynė 2010“ pelnė „Geriausių šokėjų“ titulą. Pripažinimo sulaukė ir užsienyje – 2010 m. V tarptautiniame vaikų folkloro festivalyje-konkurse „Kotylasia torba“ Dubno mieste, Ukrainoje, pelnytas diplomas – „Geriausias folkloro kolektyvas“. 2011 m. Sedoje vykusio folkloro festivalio „Gėid vuolungelė“ „Truopniuojė šuokiejė“ konkurse pirmąją vietą laimėjo ansamblio šokėjai Monika Šakytė ir Tadas Cydzikas. 2012 m. kolektyvui įteikta 2011 metų „Aukso paukštės“ nominacija. Be to, dar 2011 m. išleido pirmąją rajone vaikų folkloro kompaktinę plokštelę.

Dėmesys žemaičių folklorui

Kolektyvo repertuarą sudaro Lietuvos regionų dainos, pasakojimai, žaidimai ir šokiai. Daugiausia dėmesio skiriama žemaičių, ypač Mažeikių krašto folklorui. Puoselėdami lietuviškumą, autentišką folklorą „Alksniokā“ skleidžia dalyvaudami tradicinėse miesto, rajono šventėse, respublikiniuose bei tarptautiniuose festivaliuose, konkursuose ir net keletą užsienio šalių aplankyta. O kur „Alksniokā“, ten ir linksma nuotaika, ir tautiškumu alsuojantis šokis bei daina – jie perduoda tą kultūros dalį, kuri atspindi glaudų ryšį su gimtąja žeme.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode