Sprogimas

Ūkio ministras pritaria savivaldybių skatinimui

 

Vaida GALDIKĖ

Mažeikiuose lankėsi ir su savivaldos bei verslo atstovais susitiko LR ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Skirs paramą

Kaip teigė ūkio ministras, jo vizitas Mažeikiuose prasidėjo nuo AB „ORLEN Lietuva“, nes tai ne tik Mažeikiams, bet ir visai Lietuvai strategiškai svarbus objektas, įdarbinantis daug žmonių ir sumokantis daugiausia mokesčių: „Džiaugiuosi, kad AB „ORLEN Lietuva“ bendrovės vadovas labai gerai atsiliepė apie tinkamą ir gerą dialogą su Mažeikių rajono savivaldybe, tai labai svarbu, norint pasiekti pozityvių tikslų.“

V. Sinkevičius pabrėžė, kad šiuo metu labai svarbi regionų politika – tvarios švietimo sistemos ir naujų darbo vietų kūrimas, jaunimo įdarbinimas, lengvatų suteikimas įsigyjant pirmąjį būstą, verslo kūrimo skatinimas bei parama smulkiajam ir vidutiniam verslui.

Ministras užsiminė, kad netrukus verslo įmonės regionuose galės pretenduoti paramai gauti. Pasak jo, investicijos bus skirtos ne pastatams, o įrenginių atsinaujinimui, darbuotojų kompetencijos kėlimui. „Pastebime, kad pinigai kartais nepasiekia regionų, todėl kiekvienam regionui, priklausomai nuo jo dydžio, padalinsime per 39 mln. eurų“, – teigė V. Sinkevičius.

Pritraukia išskirtinumas

Ministras, kalbėdamas apie investicijų pritraukimą, teigė nemanąs, kad laisvosios ekonominės zonos ar pramonės parkai pritraukia investuotojus. „Investuotojai diktuoja sąlygas ir nurodo rodiklius. Dažniausiai jiems svarbus pasiekiamumas, infrastruktūra, žmogiškieji ištekliai. Laisvosios ekonominės zonos reikalauja investicijų, reikalinga kaštų naudos analizė. Mažeikiai apsupti ekonominių zonų, t. y. Naujoji Akmenė, Klaipdėda ir Šiauliai, todėl galimybių Mažeikiuose steigti laisvąją ekonominę zoną kol kas nematau. Manau, tai būtų pernelyg skubota ir be reikalo išvaisytos investicijos. Ar sporto arena padėtų pritraukti investuotojus? Nuoširdžiai pasakysiu, kad ne, arena tikrai nėra tai, į ką investuotojas atkreiptų dėmesį. Juos padeda pritraukti išskirtinumas“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Užregistravo pataisas

Seimo narys Kęstutis Bartkevičius informavo, jog yra užregistravęs Pelno mokesčio įstatymo pakeitimo projektą, kurį priėmus savivaldybės būtų suinteresuotos skatinti verslumą, kurti naujas darbo vietas bei imtis investicijų pritraukimo. Projekte numatyta, jog pelno mokesčio 75 procentai įskaitomi į valstybės biudžetą ir 25 procentai į savivaldybių biudžetus, o apmokestinamojo vieneto sumokėta pelno mokesčio dalis, tenkanti savivaldybei, įskaitoma į tos savivaldybės, kurioje yra apmokestinamojo vieneto registruota buveinė, biudžetą. Ministras teigė su projektu dar nesusipažinęs, bet esą visada pritariantis savivaldybių skatinimui.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode