Sprogimas

Mažeikių muziejuje – skaitmeninės grafikos paroda

 

Vaida GALDIKĖ

Mažeikių muziejuje mažeikiškiai ir miesto svečiai iki pat balandžio pabaigos gali aplankyti Živilės Spūdytės-Žvėrūnos skaitmeninės grafikos darbų parodą „Simuliacija“, kurioje pristatomi siurrealistiniai vaizdiniai, siekiantys atkreipti dėmesį į vartotojišką kasdienybę.

Analizuoja žmonių ydas

Ž. Spūdytė-Žvėrūna gimė ir užaugo Mažeikiuose. Baigė Merkelio Račkausko gimnaziją. Praėjusiais metais Šiaulių universitete baigė grafikos magistrantūros studijas. Nuo 2011 m. dalyvauja grupinėse parodose, yra surengusi keletą personalinių. Daugiausia kuria skaitmeninę grafiką. 2017 m. gavo Šiaulių savivaldybės jaunojo menininko stipendiją. Aktyviai bendradarbiauja su šio miesto Dailės galerija.

Parodoje eksponuojami siurrealistiniai ryškaus kolorito skaitmeninės grafikos kūriniai, kuriuose analizuojamos pačios didžiausios mūsų laikmečio ydos, problemos. Žiūrovui siunčiamos užkoduotos žinutės. Jos piešiniuose skraido burgeriukai, spurgos, cigaretės, daug nuogo kūno – visa tai – vartotojiško pasaulio simboliai. Tačiau menininkė nesiima teisėjo vaidmens. „Nieko nenoriu įžeisti ar pašiepti. Visus kviečiu su ironija ir šypsena pasižiūrėti į tai, kuo mes gyvename. Aš pati esu tos visuomenės dalis, darau tas pačias nuodėmes“, – sakė grafikė. Menininkė nenorėjo analizuoti konkretaus kūrinio, kad nebūtų sutrukdytas autentiškas supratimas, tai, jos nuomone, turėtų padaryti pats žiūrovas.

Buvo gabi mokinė

Slapyvardis Žvėrūna jaunajai menininkei gimė spontaniškai dar gyvenant Mažeikiuose, pradėjus domėtis baltiškąja kultūra, mitais. Labiausiai grafikę įkvepia sutikti žmonės: „Per savo patirtis, pasakojimus pasikeičiame energijomis, bet tai nereiškia, kad savo kūriniuose atvaizduoju kažkokį pasakojimą, viskas daugiau pasąmoniniame lygmenyje, išreikšta simboliais.“

Ž. Spūdytė-Žvėrūna simbolišku dalyku vadina tai, kad pirmąją personalinę parodą Mažeikiuose ji surengė lygiai prieš dešimt metų, kai savo bendraklasiui pasiūlė surengti judviejų piešinių parodą.

Parodą atvykę apžiūrėti Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos mokytojai džiaugėsi savo buvusia mokine ir jos pasirinktu kūrybiniu keliu. Pasak jų, Živilė savo mąstymu, kūryba, požiūriu, vidiniu dvasiniu pasauliu buvo išskirtinė asmenybė ir jau mokykloje matėsi jos potencialas. Jie taip pat pastebėjo, kad paroda laukia išsilavinusio žiūrovo, nes tik išsilavinęs žmogus darbuose įžvelgs mitologiją. Tą patvirtino ir pati grafikė: „Mitologija – neišsemiamas šaltinis ir neišvengiama šiandieniniuose kontekstuose.“

Parodą galima aplankyti iki balandžio 27 d.

Autorės nuotrauka

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode