Parama dėkojame




Apie mitus ir legendas ventiškiai sėmėsi žinių Slovakijoje

Kovo 11–17 dienomis „Ventos“ progimnazijos moksleivės Konstancija Kėvišaitė (6 a), Ieva Narmontaitė (7 e), Gabrielė O`Malley (7 f) ir mokytojos Lina Čepauskienė, Reda Kurčinskienė ir Aldona Pociuvienė dalyvavo Slovakijoje, Spišska Nova Ves mieste, vykusiame Erasmus+ projekte „Let`s Myth Together“ („Apie mitus visi kartu“). Šio projekto dalyvės – be Lietuvos, komandos iš dar penkių šalių: Portugalijos, Italijos, Bulgarijos, Lenkijos ir Slovakijos. Projekto tikslas – bendradarbiaujant su skirtingų šalių mokyklų komandomis susipažinti su įvairių tautų mitais, legendomis, praplėsti žinias apie skirtingų kultūrų papročius, tradicijas, kartu pristatant ir savo krašto mitologiją bei kultūrą.

Projekto metu tiek mokytojų, tiek mokinių laukė įvairios veiklos: reikėjo pristatyti atliktus namų darbus, buvo lankomasi pamokose, dalyvaujama diskusijose, organizuojamos išvykos po Slovakiją.

Vienas iš namų darbų – logotipo kūrimas. Kiekvienos šalies komanda pristatė savo siūlomus logotipus. Visi jie buvo skirtingi, įvairūs, įdomūs, bet geriausiai įvertintas Lenkijos komandos darbas – jis ir tapo viso projekto logotipu. Kita namų darbų užduotis – supažindinti projekto dalyvius su savo šalimi, jos mitologiniais pasakojimais. Kiekviena šalis pristatė savo krašto mitus – pasakojo, deklamavo, dainavo, inscenizavo, animavo. Mūsų mokyklos komanda ruošė medžiagą mito apie undinę Jūratę ir žveją Kastytį pristatymui. Projekto dalyviai piešė iliustracijas, iš kurių vėliau sukūrė animacinį filmuką. Konstancija, Gabrielė ir Ieva pristatymo metu filmuką gyvai įgarsino anglų kalba. 8 c klasės moksleiviai Kristupas Viščiūna, Rugilė Šimkutė, Kotryna Rauduvytė ir Aneta Borisova parengė skaidres – linksmą pažintinę kelionę po Mažeikių miestą „Mazeikiai in The ABC“. Mitų pritatymo metu mokiniai turėjo puikią galimybę susipažinti su kitų tautų mitologija, kultūra, papročiais ir tradicijomis, pagilinti anglų kalbos žinias.

Didelį įspūdį visiems paliko pažintinės išvykos. Organizuotos ekskursijos po Spišska Nova Ves, Levočos ir Košicės miestus, kelionė į Aukštuosius Tatrus. Aplankyta daugybė įsimintinų objektų: muziejų, šv. Marijos, šv. Jokūbo bažnyčios, šv. Elžbietos Katedra. Teko ragauti ir tautinių slovakų patiekalų: „halušky“ (virtų pjaustytos tešlos gabalėlių su brinza), „kapustnicos“ (raugintų kopūstų sriubos). Atsisveikinimo vakarą visus – mokytojus, mokinius ir juos šiltai priėmusias šeimas – sujungė ir pakiliai nuteikė slovakų folkloro grupės atliekamos dainos, tautinių šokių mokymasis.

Projektinės veiklos savaitė Slovakijoje buvo įsimintina, gausi naujų patirčių. Susitikimo dalyviai išsiskirstė kupini gerų emocijų, noro tęsti bendradarbiavimą, palaikyti asmeninius santykius. Gegužės 6–11 dienomis Mažeikių „Ventos“ progimnazija priims penkių projekte dalyvaujančių šalių delegacijas, kurios atliks daug smagių užduočių, susipažins su lietuvių mitologija, papročiais, kultūra, pakeliaus po pamario kraštą ir savo veiklos rezultatus sudės į fotoalbumą ir mitų knygą.

Aldona POCIUVIENĖ

Mokytoja

Nuotrauka iš mokyklos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode