Parama dėkojame




Dėl STT tyrimo nuo pareigų nušalinti „Mažeikių vandenų“ vadovai

 

Vaida GALDIKĖ

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimos korupcijos UAB „Mažeikių vandenys“, kurios steigėja – Mažeikių rajono savivaldybė. 
Pirmadienį suimtas UAB „Mažeikių vandenys“ vadovas ir dar keli vadovaujančias pareigas užimantys darbuotojai. Naujausiais duomenimis, trys įtariamieji jau paleisti, vienam suėmimas pratęstas iki kovo 14 d.
Nusikalstama veika įtariami įmonės vadovai nuokovo 1 d. šešiems mėnesiams nušalinami nuo pareigų.

 

Suėmimas pratęstas

STT duomenimis, bendrovės direktoriui Vytautui Mažeikiui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, didelės vertės svetimo turto pasisavinimo ir iššvaistymo bei piktnaudžiavimo siekiant turtinės naudos sau bei kitiems asmenims. Pirmadienį STT pareigūnai atliko kratas UAB „Mažeikių vandenys“ patalpose, direktoriaus namuose. Bendrovės direktorius pirmadienį sulaikytas. Įtarimai dėl kitų nusikaltimų pareikšti ir dar trims „Mažeikių vandenyse“ vadovaujančias pareigas užimantiems darbuotojams. Vienas paleistas tą pačią dieną, du iš jų buvo sulaikyti 48 val.

„Tiriamos aplinkybės dėl bendrovėje galimai apgaulingai vestos buhalterinės apskaitos, dokumentų klastojimo ir pasisavinto bei iššvaistyto didelės vertės svetimo (įmonės) turto“, – rašoma tarnybos pranešime. Teisėsauga įtaria, kad UAB „Mažeikių vandenys“ ir bendrovės vienintelė akcininkė – Mažeikių rajono savivaldybė – galėjo patirti apie 40 000 eurų žalą.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Kaip trečiadienį „Būdą žemaičių“ informavo LR specialiųjų tyrimų tarnybos l. e. p. Viešųjų ryšių skyriaus viršininkė Jurgita Razmytė, trys įtariamieji jau paleisti, ketvirtam skirtas suėmimas iki kovo 14 d. Kiek truks tyrimas, J. Razmytė įvardyti negalėjo: „Šis ikiteisminis tyrimas didelės apimties, tad prognozuoti jo trukmę būtų sudėtinga.“

Esą nustebę

Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys „Būdui žemaičių“ teigė apie pareikštus įtarimus žinantis tiek, kiek rašoma spaudoje. Kokių veiksmų imsis dėl V. Mažeikio, A. Tenys teigė, Savivaldybė spręsianti, kai gaus nurodymą iš STT: ar jis nuo pareigų turi būti nušalintas, ar jam bus leidžiama toliau vadovauti. „Mano manymu, V. Mažeikis nuo pareigų turėtų būti nušalintas, bent kol baigsis tyrimas“, – sakė A. Tenys bei pridūrė: „Jei tik bus koks tyrimas Savivaldybėje, mes pateiksime visus dokumentus, neturime ko slėpti.“

„Toks įvykis sukrėtė visą Savivaldybę ir mane, nes nieko nenujaučiau ir jokių įtarimų neturėjau, – „Būdui žemaičių“ sakė Savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius. – Vakar tik apie pietus neoficialiai išgirdau, kad suimtas įmonės vadovas ir vadovaujančias pareigas užimantys darbuotojai.“ Pasak B. Kryžiaus, toks įvykis ne tik kad ateityje pakenks Savivaldybės įvaizdžiui, bet jau pakenkė: „Jeigu bus kokios nors sąsajos su Savivaldybe, mes tikrai pasiruošę bendradarbiauti su tyrimą atliekančiomis institucijomis.“

B. Kryžius informavo, kad antradienį buvo pasikvietęs valdybos pirmininką, kartu atvyko ir vienas iš įtariamųjų „Mažeikių vandenų“ direktoriaus pavaduotojas plėtrai Bernardas Juškevičius, kuris pirmadienį vakare buvo paleistas. „Jis nieko neatskleidė, tik pasakė, kad yra įtariamasis. Aš, kaip vienas iš Savivaldybės vadovų, privalau užtikrinti tolesnę įmonės veiklą, darbą, todėl pavedžiau valdybai pagalvoti ir paskirti eiti vadovo pareigas kitą „Mažeikių vandenų“ direktoriaus pavaduotoją gamybai Algį Kozlovą. Dabar lauksime sulaikymo pabaigos ir spręsime, ar V. Mažeikis toliau galės eiti direktoriaus pareigas. Mano manymu, esant tokiems rimtiems įtarimams, V. Mažeikis neturėtų eiti vadovo pareigų, kol nebus baigtas tyrimas. Tai jau tikrai nebėra atsistatydinimo, o nušalinimo klausimas“, – kalbėjo B. Kryžius.

Dirba neteisėtai?

2001 metais spaudoje buvo rašoma, kad Mažeikių rajono policija rengiasi iškelti baudžiamąją bylą dėl tuometinio Savivaldybės tarybos nario, socialdemokrato A. Kozlovo suklastoto aukštojo mokslo diplomo. Buvo gautas oficialus Maskvos statybos universiteto patvirtinimas, kad A. Kozlovo pavarde tokio numerio diplomas nėra išduotas ir kad toks žmogus šioje aukštojoje mokykloje nesimokė. Suklastotas dokumentas A. Kozlovui buvo išduotas tuomečio Maskvos V. Kuibyševo instituto vardu. Jame liudijama, kad mažeikiškis neakivaizdiniu būdu aukštojoje mokykloje studijavo 1982–1988 metais ir įgijo inžinieriaus mechaniko specialybę. Suklastotas dokumentas buvo pateiktas konkursui „Mažeikių vandenų“ direktoriaus pavaduotojo vietai užimti. Šį konkursą A. Kozlovas laimėjo, nurungęs keliolika kitų kandidatų.

Suėjus senaties terminui, byla buvo nutraukta ir A. Kozlovas toliau užima „Mažeikių vandenų“ direktoriaus pavaduotojo pareigas, o šiuo metu paskirtas ir laikinai eiti direktoriaus pareigas.

Visuomenininkas Virginijus Sungaila kreipėsi į Antikorupcijos komisiją, kad dėl to būtų pradėtas tyrimas ir iškeltas klausimas dėl teisės A. Kozlovui vykdyti UAB „Mažeikių vandenys“ vadovo pareigas suteikimo.

Siūlo sustabdyti narystę partijoje

V. Mažeikis yra LSDP Mažeikių skyriaus narys, anksčiau jis dirbo Mažeikių rajono savivaldybės taryboje, yra dalyvavęs Seimo rinkimuose.

Socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas teisėsaugos įtarimų dėl kyšio ėmimo sulaukusį V. Mažeikį ragina atsistatydinti: „Savaime suprantama, turi trauktis iš užimamų pareigų, trauktis iš pareigų partijoje ir turi stabdyti savo narystę partijoje, kol paaiškės įtarimų pagrįstumas“, – sakė G. Paluckas. „Tai absoliutus skaidrumo ir demokratijos standartas, nematau jokių kitų galimybių“, – pridūrė jis. Panašios nuomonės buvo ir LSDP Mažeikių skyriaus pirmininkas Vaidotas Balzeris: „Manau, kad V. Mažeikis, kai tik galės, pats pateiks prašymą dėl narystės sustabdymo Lietuvos socialdemokratų partijoje iki tol, kol bus išsiaiškinta dėl jam pareikštų įtarimų. Tokį siūlymą jam teikčiau ir pats kaip LSDP Mažeikių skyriaus pirmininkas.“

Tirta ne viena įstaiga

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos narė, opozicijos lyderė Lina Rimkienė teigė, kad tokio pobūdžio skandalas Savivaldybės įmonėje „Mažeikių vandenys“ nė kiek nenustebino – tai ilgamečio socialdemokratų korupcinio valdymo pasekmė. „Tai ne pirmas kartas, kai STT tiria Savivaldybės steigtas įmones ar įstaigas. Pavyzdžiui, 2013 metais garsioji Mažeikių „Vyturio“ pradinės mokyklos byla – nuteista direktorė Rasa Uščinienė, kuri tebedirba iki šiol. Ilgus metus nusikalstamą veiklą Mažeikių Sodų pagrindinėje mokykloje vykdžiusi direktorė Birutė Liutkuvienė šiuo metu po STT tyrimo teisiama dėl daugiau nei 65000 Eur turto pasisavinimo ir iššvaistymo. 2017 metų gruodį viename populiariausių Lietuvos interneto portalų publikuotas straipsnis apie nusikalstamą pinigų švaistymą VšĮ Mažeikių ligoninė. Autorė atskleidžia sunkiai suvokiamą tiesą – už maisto ligoniams pateikimą papildomai prie maisto tiekimo sutarties sumokama beveik 150000 Eur. Nereikia būti STT specialistu, kad suprastum, jog tai gali būti korupcinio pobūdžio nusikaltimas. Tai dar ne pabaiga, 2017 m. gruodį po daugelio opozicijos vadovaujamų savivaldos institucijų reikalavimų galiausia pradėta tirti „Circle K“ degalinės statybos sutartis su Mažeikių rajono savivaldybe. Komisija nustato, kad sutartis neįvykdyta – dar iki degalinės „Circle K“ atidarymo turėjo būti sutvarkyti gyvenamųjų namų kiemai – įrengtos automobilių stovėjimo, vaikų žaidimo aikštelės, pasodinti vertingi medžiai. Kas gali paneigti, kad meras tyčia nesirūpino sutarties vykdymu? Visais išvardintais atvejais socialdemokratų valdomas Savivaldybės „elitas“ tylėjo tol, kol buvo galima nuslėpti aikštėn kylančius nusikalstamus faktus ar nusikalstamą neveikimą. Bausmė iš esmės yra ne perauklėjimo priemonė, o atgrasymo. Taigi, jei socialdemokratų valdomi „Mažeikių vandenys“ ilgą laiką stebėjo visišką nebaudžiamumą, galiausiai susiformavo pasitikėjimas – jei kitiems leidžiama, kuo mes prastesni?“ – kalbėjo L. Rimkienė.

Pasak jos, absurdiški ir mero žodžiai, išplatinti Savivaldybės pareiškime dėl „Mažeikių vandenų“, kur jis pabrėžia, kad korupciniai veiksmai nėra ir nebus toleruojami. „Tiesiog ciniškai skamba toks pareiškimas, kai „Vyturio“ pradinės mokyklos direktorė, nuteista STT ištirtoje byloje, tebedirba. Meras jai nėra skyręs jokios nuobaudos“, – sakė opozicijos lyderė.

Reikia įrodyti

V. Mažeikio bendrapartietė, Tarybos narė Judyta Tekingunduz „Būdą žemaičių“ tikino, kad pareikšti įtarimai – tai dar ne įrodymas. Pasak jos, pirmiausia reikia sulaukti tyrimo pabaigos. „Man teko dirbti teisėsaugos institucijose ir aš tikiu nekaltumo prezumpcija, todėl kabinti išankstinių etikečių nesolidu ir net neleistina. Labai daug panašių garsių su trenksmu vykdytų „parodomųjų išvesdinimų“ baigėsi niekuo. Vilniaus, Panevėžio pavyzdžiai rodo, kad pirma kaltę reikia įrodyti, o po to trimituoti, jog pagavo vietoje ir laiku. Straipsnis skamba grėsmingai, bet ar jis toks, vertinsiu tik po teismo sprendimo. Kaip atsilieps partijai, Mažeikiams ir savivaldai? Žinoma, garbės nepridės, nors galima sarkastiškai pajuokauti, kad bloga reklama irgi yra reklama. Aš netikiu sąmokslo teorijomis, bet, kas gali paneigti, jog sklandęs gandas apie savivaldybes, kuriose valdžia priklauso vienai gausiausių partijų, turi būti nušluotos ir sumindžiotos, ir tam skirtos net lėšos, yra tik žurnalistinė antytė. Įtartina, jog visos negerovės išlindo tik pasikeitus vadovams, paprastai jos būna įsisenėjusios ir sisteminės. Kai vyksta kova dėl vienos vertybės – valdžios, kartais ir akmens ant akmens nelieka, o jei kaltinimai teisingi, struktūros turi dirbti taip, kad įrodymai būtų neginčijami ir išvados ne po dešimtmečio, o čia ir dabar. Jei paaiškės, kad tai tiesa, Mažeikiams bus apsivalymo periodas. Partija bus švaresnė ir, manau, stipresnė“, – savo nuomonę apie susiklosčiusią situaciją dėstė J. Tekingunduz.

Nušalinti pusmečiui

Savivaldybė savo tinklalapyje paskelbė, kad Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų ikiteisminio tyrimo teisėjas vasario 28 d. priėmė nutartį dėl nuo vasario 26 d. iki vasario 28 d. dviem paroms sulaikytų UAB „Mažeikių vandenys“ darbuotojų. Nuo kovo 1 d. laikinai šešiems mėnesiams nuo pareigų nušalinami UAB „Mažeikių vandenys“ direktorius Vytautas Mažeikis, vyr. finansininkė Birutė Jokubauskienė ir Gamybinio skyriaus viršininkas Edmundas Daukantas (jam taip pat skirta kardomoji priemonė – suėmimas iki 2018 m. kovo 14 d.).

Vasario 26 d., pirmadienį, pranešimai apie įtarimą įteikti minėtiems UAB „Mažeikių vandenys“ darbuotojams ir dar vienam – direktoriaus pavaduotojui plėtrai Bernardui Juškevičiui, kuris buvo laikinai sulaikytas vasario 26 d.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode