Parama dėkojame




Sprogimas

Švęsta Vasario 16-oji – garsiai, iškilmingai, netradiciškai

 

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Vasario 16-oji – Lietuvos 100-metis – Mažeikiuose ir visame rajone paminėta renginių gausybe. Mažeikiškiai turėjo platų pasirinkimą Lietuvos jubiliejaus šventimui: įvairios pilietinės akcijos ne tik tikrąją dieną, bet ir visą savaitę; iškilmingos eisenos su Trispalvėmis; šventinė automobilių kolona miesto gatvėmis; šv. Mišios; tradicinis Vasario 16-osios koncertas Mažeikių kultūros centre bei Garbės piliečio ir nominantų apdovanojimai; parodos; bėgimas ir kiti renginiai. Valstybės jubiliejaus proga Mažeikiuose lankėsi ir svečiai iš kaimyninių valstybių.

Šv. Mišios

Įspūdingai papuošta tiek iš išorės, tiek viduje šventės dalyvius Vasario 16-ąją pasitikusi Mažeikių Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia ne vienam joje pabuvojusiam paliko gerą įspūdį, kaip ir penkių kunigų iš abiejų Mažeikių miesto parapijų už Tėvynę aukotos iškilmingos šv. Mišios. Parapijos klebonas vadovavęs šv. Mišių aukai kun. Gintaras Lengvinas homilijoje kvietė blogį nugalėti gėriu.

Automobilių kolona

Vasario 16-osios proga pirmą kartą Mažeikiuose suburta automobilių kolona „Varom už Lietuvą, varom už Mažeikius“ Naftininkų gatve išsirikiavę ne tik Mažeikių šaulių kuopos automobiliai, bet ir dalyvavusių miestiečių su policijos palyda pajudėjo miesto gatvėmis iki Nepriklausomybės aikštės. Pastarojoje šaulių kuopos savanoriai uždegė žvakes, iššovė šventines salves „Tėvynės labui“.

Svečiai

Vasario 16-osios proga Mažeikiuose lankėsi svečiai iš Latvijos bei Lenkijos, atvykę drauge su mažeikiškiais švęsti Lietuvos 100-mečio. Nepriklausomybės aikštėje kartu su Savivaldybės vadovais padėję gėlių bei pagerbę kovojusiuosius už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, dalyvavo ir šventiniame koncerte.

Paminėjo koncertu

Po šv. Mišių, automobilių kolonos mažeikiškiai būrėsi Savivaldybės kultūros centre. Čia, kaip ir kasmet, vyko šventinis koncertas „Mama – Tėvynė“ Valstybės gimtadieniui paminėti. Susirinkusieji prieš koncertą ir po jo turėjo galimybę pasigrožėti Mažeikių rajono tautodailininkų darbais. Didžiojoje salėje šventinę nuotaiką kūrė Mažeikių krašto atlikėjai bei kolektyvai.

Kvietė branginti laisvę

Žiūrovus sveikino Savivaldybės meras Antanas Tenys, LR Seimo narys Kęstutis Bartkevičius bei Seimo nario Valiaus Ąžuolo padėjėja Reda Šiaulienė.

Savivaldybės meras trumpai priminė drąsius vyrus, 1918 m. vasario 16-ąją pasirašiusius Nepriklausomybės Aktą ir visam pasauliui paskelbusius, kad nuo šiol Lietuva laisva ir nepriklausoma. „Mes turime laisvę kurti savo gyvenimą, turime laisvę kalbėti ir tikėti, turime laisvę mokytis ir dirbti, turime laisvę būti tokie, kokie esame, dirbkime taip, kad kūrentume nepriklausomybės ugnį, kad mūsų Lietuva, mūsų valstybė augtų ir stiprėtų. Branginkime laisvę ir vieni kitus“, – kvietė A. Tenys.

Apdovanoti garbės ženklais

Koncerte įteikti keturi garbės ženklai „Už nuopelnus Mažeikių kraštui“. Šis įvertinimas įteiktas už reikšmingus nuopelnus ir svarų indėlį į Mažeikių rajono kultūrą, švietimą, sportą, mokslą, ekonomiką, socialinę raidą, visuomenės gyvenimą, krašto apsaugą ar kitas sritis Pranui Trakiniui – Lietuvos šaulių sąjungos Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės Mažeikių 801-osios šaulių kuopos vadui. Mažeikių šaulių kuopa rajone vienija apie 300 jaunųjų ir vyresnių šaulių, be kurių neįsivaizduojamos Mažeikių šventės, valstybinių švenčių minėjimai – uniformuotas jaunimas, nešinas vėliavomis, darnia rikiuote papuošia renginius, iškilmingų minėjimų metu aidi salvės, o šaulių verdamos košės turbūt yra ragavę ne tik visi mažeikiškiai, bet ir miesto svečiai.

Ramunei Badaukienei – „Ventos“ progimnazijos direktorei.  Pedagogė, ilgametė švietimo sistemos darbuotoja. Penkiolika metų vadovauja „Ventos“ progimnazijai ir joje sukūrė darnius, humaniškus santykius. Įgytomis žiniomis ir gebėjimais progimnazijos vadovė noriai dalijasi su švietimo bendruomene: vykdoma gerosios patirties sklaida vedant inovatyvius dalykinius, metodinius ir vadybinius seminarus.

Stasei Radeckienei – VšĮ „Vilties erdvė“ direktorei. Jos darbas ir veikla pagrįsti tolerancija ir meile žmogui, o asmeninis pavyzdys skatina patikėti neišsenkančiu žmogaus gerumu.  S. Radeckienės ir jos vadovaujamo kolektyvo dėka stiprinami neįgaliųjų prisitaikymo prie aplinkos gebėjimai, plečiamas jų pasaulio pažinimas, gerinama emocinė bei psichologinė savijauta.

Alai ir Rimantui Morkūnams – aviacijos entuziastams. Mažeikiškis instruktorius, dirbantis daugiau kaip keturiasdešimt metų, paruošė daug parašiutininkų, užėmusių prizines vietas tiek Lietuvoje, tiek tarptautiniuose čempionatuose. Mažeikiuose paruošta parašiutininkų komanda yra tapusi absoliučia Baltijos šalių čempione.

Nominacijos

Renginyje taip pat apdovanota keturiolika laureatų, pelniusių nominacijas už socialinės-ekonominės plėtros spartinimą 2017 m. Mažeikių rajone: UAB „Lyra Group“ („2017 metų verslo vystytojas“); Židikų Marijos Pečkauskaitės gimnazijos bendruomenė(„2017 metų istorinės atminties puoselėtojas“); Violenita Juškevičiūtė („2017 metų etnokultūros puoselėtojas“); Mažeikių politechnikos mokyklos bendruomenė („2017 metų kūrybinė iniciatyva“); Vida Abrasonienė („2017 metų bendruomenės siela“); Ilona ir Darius Jurkai („2017 metų ūkis“); Ramūnas Daubaris („2017 metų sporto entuziastas“); Irena ir Vaclovas Akavickai („2017 metų gyvenamosios aplinkos puoselėtojas“); Vidmantas Macevičius („2017 metų aviacijos entuziastas“);  UAB „Hotrema“ („2017 metų verslo ambasadorius“); Vidmantas Erlickis („2017 metų aktorius“); Ona Venslovienė („2017 metų visuomenininkas“); Česlovas Pečetauskas („2017 metų kūrėjas“); UAB „Bikuvos“ prekyba („2017 metų geradaris“).

Garbės pilietis

Mažeikių rajono garbės piliečių sąrašą papildė Mažeikiuose gyvenęs ir savo gimtinės nepamiršęs Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas, uždarosios akcinės bendrovės „Eika“ steigėjas ir valdybos pirmininkas, visuomenės veikėjas Robertas Dargis.Apdovanojimas suteiktas už indėlį į Mažeikių rajono verslo aplinką, jaunimo verslumo, lyderystės gebėjimų skatinimą ir aktyvią visuomeninę veiklą.

Naujasis garbės pilietis jam skirtą 2000 eurų premiją bei dar tiek savo lėšų skyrė dviem cerebriniu paralyžiumi sergančioms mažeikiškėms – Ingridai Grišiūtei ir Indrei Gaubytei, kurios Lietuvoje propaguoja triračių sportą. Pasak renginyje dalyvavusio ir merginas atlydėjusio Lietuvos parolimpinio komiteto prezidento Mindaugo Biliaus, parama šiai sporto šakai – itin svarbi, nes sparčiai vystosi triračių bėgimas.

Užbaigta netradiciniu koncertu

Vasario 16-osios renginiai vainikuoti Povilo Meškėlos koncertu aikštėje prie Kultūros centro. Kartu sugiedotas LR himnas, o dangų raižė įspūdingi fejerverkai.

Renginiai rajone

Ukrinuose šventinį rytą vyko Oranžinio kamuolio krepšinio turnyras.

Viekšniuose – „100 žiedų pynė Lietuvai“. Renginyje nešta 100 metrų vėliava signataro Mykolo Biržiškos tėviškės keliais. Po kelionės – šv. Mišios bei koncertas. Vakare Viekšniuose, susibūrus Biržiškų draugijos nariams, prisiminta M. Biržiškos biografija.

100 metrų rankų darbo vėliava nešta ir Tirkšliuose. Eisena pajudėjo Šv. Kristaus Karaliaus bažnyčios link, kur vėliava pašventinta bei aukotos šv. Mišios Lietuvos jubiliejaus proga. Vėliau Tirkšlių kultūros centre vyko šventinis koncertas.

Neišsiskyrė ir Užlieknė – nuo kaimo ribos iškilmingai nešta 100 metrų vėliava. Vėliau – koncertas.

Vasario 16-osios vidurdienį šventė tęsėsi prie Tulnikių tvenkinio. Čia iškilminga eisena bei koncertu „Dovana jubiliatei – Lietuvai“ švęstas 100-metis.

Židikų kultūros centre atidaryta G. Januškos paroda, surengta kūrybinė gėlių kompozicija „100 žiedų Lietuvai“ bei socialinė akcija „100 kojinių Lietuvai“, taip pat – mišraus choro „Studium“ pasirodymas.

Ypatingu statiniu – į rekordų knygą

Artėjant valstybės jubiliejui savo iniciatyva UAB „Hotrema“ Šv. Pranciškaus Asyžiečio aikštėje pastatė Gediminaičių stulpus. Konstrukcijos aukštis 10,21 m, ilgis 13,08 m, plotis 3,15 m. Įvykdę visas reikiamas sąlygas – išmatavę statinį, užpildę protokolą, kurį pasirašė penki liudininkai – išsiųs Lietuvos rekordus fiksuojančiai agentūrai ir tikisi, kad šis statinys papildys Lietuvos rekordus. Grožėtis nuo sutemų iki aušros valstybės vėliavos spalvomis šviečiančiu statiniu galėsime iki Kovo 11-osios.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode