Parama dėkojame




Sprogimas

Alkoholio vartojimo prevencija pasiteisino

 

Vaida GALDIKĖ

Praėjusią savaitę Mažeikių rajono savivaldybėje organizuotas susitikimas su pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių įstaigų vadovais. Aptartos sveikatos rėmimo programos, jų finansavimas, pristatyta informacija apie žalingą alkoholio vartojimą ir savižudybių prevenciją.

Reikalauja daug pastangų

Susitikime UAB Mažeikių psichinės sveikatos centro direktorė Jolanta Akavickienė pateikė informaciją apie Alkoholio vartojimo prevencijos ir su tuo susijusios žalos mažinimo programos įgyvendinimą 2016–2017 metais. 2016 m. programa vykdyta trijose seniūnijose – Sedos, Laižuvos, Viekšnių. 2017 m. į veiklą įtraukta Probacijos tarnyba ir socialinės rizikos šeimos, pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Viekšnių, Laižuvos ir Sedos bendruomenėmis. „Projektas labai sunkus, reikalaujantis labai daug pastangų, noro, motyvacijos, – sakė J. Akavickienė. – 2016 m. gydymą paskirti pavyko 17 žmonių, 2017 metais – 39 žmonėms. Iš jų – trys atkrito – dvi moterys ir vienas vyras. Dabartinis sveikatos ministras labai kategoriškai nusiteikęs prieš senus gydymo metodus kaip kodavimas ar vadinamasis torpedavimas, todėl orientavomės į paskutines jo rekomendacijas, kad su žmogumi reikia kalbėtis, jį motyvuoti, įtikinti. Nustatydavome rizikos grupę, parinkdavome gydymą, taikėme detoksikacijas, jų iš viso atlikome 33, kai kuriems asmenims net po kelis kartus.“

J. Akavickienės teigimu, labiausiai programos įgyvendinimas pasiteisino su šeimomis, esančiomis socialinės rizikos grupėse: „Tėvams grėsė vaikų atėmimas ir jau po kelių užsiėmimų pavyko juos prikalbinti prisitaikyti sau gydymą. Didžioji dalis buvo moterų – 12, vyrų – 6. Programą vykdėme penkiais dideliais žingsniais – psichiatro konsultacija, psichoaktyvių medžiagų nutraukimas – detoksikacija, psichologo ir socialinio darbuotojo darbas, parenkant kiekvienam žmogui tam tikrą pagalbos planą, dirbome su pacientų namiškiais, socialiniais darbuotojais, kuruojančiais tas šeimas, ir paskutinis etapas – pasitelkėme Anoniminių alkoholikų grupės narius. Projektas labai „neskanus“, negali čia ir dabar pajusti didelio pasisekimo. Ypatingai sunki pati pradžia, kai visi neigia, jog yra alkoholikai, bet mes buvome nusiteikę ryžtingai – bent vienas žmogus, nustojęs vartoti alkoholį, jau yra pasiekimas.“

Mažeikių psichinės sveikatos centro direktorė pastebėjo, kad tokie žmonės seniūnijai, bendruomenei nereikalingi, todėl pagalbos ranka ištiesiama sergantiems labai trumpam ir nenoriai padedama, o taip neturėtų būti. J. Akavickienė žadėjo, jei projektas bus tęsiamas, pagalbą teiks ir kitose rajono seniūnijose. Savivaldybės meras Antanas Tenys sutiko, kad tai ne vienos dienos darbas, ir lėšų programai pasistengs rasti.

Išsakė lūkesčius

Savivaldybės Aplinkos apsaugos, asmens ir visuomenės sveikatos skyriaus vyriausioji specialistė, Savivaldybės gydytoja Daiva Jurkūnienė informavo apie 2014–2020 metų ES fondų investicijų veiksmų programos „Pirminės asmens sveikatos priežiūros veiklos efektyvumo didinimas“ įgyvendinimo priemones. „Telšių regionui skiriami 964 tūkst. 383 eurai, nuo šios sumos Mažeikių rajono savivaldybei tenka 32,4 proc., Savivaldybės prisidėjimas turės būti 7,5 proc., iš viso 367,6  tūkst. eurų. Pirminės sveikatos priežiūros įstaigoms lėšos skiriamos pagal prisirašiusių gyventojų skaičių, per 10 tūkst. prisirašiusių pas mus turi tik vienintelė įstaiga – Mažeikių pirminės sveikatos priežiūros centras“, – informavo D. Jurkūnienė. Įstaigų vadovai išsakė savo lūkesčius, kokios sveikatinimo programos galėtų būti remiamos, kam jie skirtų lėšas. Didžiausias poreikis buvo transporto priemonių įsigijimui bei liftų įrengimui, remontui.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode