Parama dėkojame




Kriminalinės tendencijos – statistika gerėja

 

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Penktadienį Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate apskrities žiniasklaidai pristatyti metų veiklos rezultatai, aptartas eismo saugumas bei įvairių nusikaltimų, pažeidimų tendencijos.

Prioritetai

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Robertas Jagminas pristatė policijos prioritetus: „Pirmiausia siekiame, kad policija greičiau nuvažiuotų, žmonėms nereikėtų ilgai jos laukti, kad daugiau policininkų būtų gatvėse. Ar pareigūnų gatvėse padaugėję, tegali pasakyti patys gyventojai, tačiau dabar kabinetai pustuščiai, nes pareigūnai dirba mobiliose darbo vietose. Kitas tikslas – kad žmogus greičiau gautų atsakymą, taip pat siekiame, kad visi darbuotojai turėtų panašų darbo krūvį. Norime, kad mūsų „kabinetiniai“ darbuotojai, nepilnamečių reikalų inspektoriai bei kriminalinės policijos pareigūnai rajonuose, automobilyje praleistų ne mažiau 50–70 proc. darbo laiko. Kiekvienas ekipažas turi alkotesterius, planšetinius kompiuterius, gali bet kada vykdyti apklausas, prižiūrėti teritoriją, kadangi 86 proc. pareigūnų darbo dieną praleidžia automobilyje. Rezultatas: pagerėjo nuvykimo laikas pas žmones. Įvykius skaičiuojame pagal ABC, A– skubiausi įvykiai, į kuriuos reikia nuvykti per 12 minučių. 2017 m. nuvykimas į tokius įvykius pagerėjo. Apie 8 proc.policijos ekipažas nuvažiuoja iki įvykio vietos. Taip pat pagerėjo ekipažų išsiuntimo laikas. 2016 m. dirbo 23 ekipažai (visų 4 rajonų teritorijose), 2017 m. – 34. Žmonės turėjo pajusti, kad policija mato daugiau.“

Reforma

Kriminalinės ir viešosios policijos sujungimas įvyko prieš kelerius metus. Pasak R. Jagmino, praėjusius metus Telšių AVPK neblogai išgyveno pagal naują modelį, įkūrė veiklos skyrius. „Apie veiklos reformą labai daug kalbėta televizijoje ir spaudoje, vieni reaguoja teigiamai, kiti neigiamai, treti dar laukia kažkokių rezultatų“, – teigė R. Jagminas.

Smurtas artimoje aplinkoje

Pasak J. Jagmino, priėmus 2011 m. gruodžio 15 d. Smurto artimoje aplinkoje įstatymą, tai tapo svarbiausia veiklos dalis. „Jei ankstesniais metais lenkdavo vagystės, tai dabar – smurtas artimoje aplinkoje.  Jei trumpam prie to sustotume, šių veiklų kasmet tikrai nemažėja, netgi truputį daugėja, nors ir atsiranda pasitikėjimas policija bei žmonių sąmoningumas, kad negalima kentėti smurto ir reikia kreiptis pagalbos. Jeigu mūsų apskrityje, praėjusių metų duomenimis, gyvena apie 146 tūkstančius gyventojų, tai, įsivaizduokite, 100 ikitesminių tyrimų kasmet. Jei apžvelgtume  6 metus, tai palietė kas penktą gyventoją ar jo artimuosius. Stengiamės kuo greičiau ištirti tokius įvykius, kol neprivedė prie sunkesnių pasekmių, o tokių turėjome. 2017 m. nukentėjo 77 proc. nepilnamečių dėl smurto artimoje aplinkoje. Kasmet skaičiai kraupūs, per paskutinius metus – daugiausiai. Čia tiek, kiek nustatėme“, – pasakojo viršininko pavaduotojas.

Vagystės

R. Jagminas džiaugėsi, kad vagysčių kasmet mažėja. Iš viso jų išaiškinta apie 33 proc. (maždaug kas trečia vagystė), o pernai vagysčių įregistruota mažiausiai per pastaruosius metus. Respublikos mastu tai vienas geriausių rezultatų.

Nusikalstamos veikos

„Daugiausiai nusikalstamų veikų yra Mažeikiuose, jie keliais procentais lenkia, bet beveik esame išlyginę rezultatą.  Nusikalstamų veikų ištyrimas – patys geriausi rezultatai per pastaruosius metus (buvo atskleista apie 74 proc. visų įregistruotų įvykių)“, – kalbėjo R. Jagminas.

Nužudymai

Viršininko pavaduotojas pasidžiaugė ir nužudymų skaičiaus mažėjimu. Anot jo, visoje apskrityje užregistruoti tik 3 nužudymai, visuose nustatyti ir sulaikyti įtariamieji.

Papirkimai

„Tikriausiai daug kur girdite ir per televiziją, ir skaitote spaudoje, pati policija skelbia, nemėginkite papirkti pareigūnų, turėsite daug nemalonių pasekmių. Pernai net 36 atvejais bandyta papirkti policijos pareigūnus. Žmonės nepasimoko, kiša pinigus į kišenes, už sėdynių“, – teigė R. Jagminas, pridurdamas, kad   policijos automobiliuose pokalbiai įrašomi.

Nelegalios akcizinės prekės

Pasak R. Jagmino, kiekvienais metais tam skiriamas dėmesys, tačiau naminės degtinės paimama labai daug. Per paskutinius 4 metus jau konfiskuota apie pusantros tonos. R. Jagminas taip pat paminėjo stambesnį šios srities nusikaltimą: „Kelmėje, malkinėje, rasta labai išradingai paslėpta didžiulė talpa. Pareigūnai perkrovė apie 20 automobilių malkų, kol atkrovė viską. Taip pat per paskutinius 4 metus buvo konfiskuotas didžiausias kiekis tabako gaminių. Nustatyta virš 300 asmenų.“

Neblaivūs vairuotojai

Per pastaruosius metus iš viso Telšių apskrityje nustatyta 560 neblaivių vairuotojų. Iš jų 260 patraukta baudžiamojon atsakomybėn. Kaip teigia R. Jagminas, žmonės vis dar turi drąsos važiuoti išgėrę.

Žūtys

„Žuvo 11 žmonių, sužeistų buvo mažiausiai per paskutinius 5 metus. Mažėja žuvusiųjų, kadangi ankstesniais metais žūdavo vidutiniškai 17–18, – sakė R.Jagminas – Per 4 metus pati skaudžiausia avarija vyko Kelmės rajone, kur mikroautobusiukas nuvažiavo nuo tilto ir žuvo 6 metų berniukas ir dar du asmenys. Dar galime išskirti Telšių rajone, kelyje Šiauliai–Palanga, važiavusį jauną vyriškį, kuris išvažiavo į priešingą eismo juostą, palindo po sunkvežimiu ir sudegė automobilyje.“ Viršininko pavaduotojas, pristatydamas skaudžiausias avarijas, minėjo ir Mažeikius – perėjoje pervažiuotą moterį: „Vairuotojas pasišalino iš eismo įvykio vietos, bet miesto vaizdo stebėjimo kamerų dėka buvo rastas ir sulaikytas tą pačią naktį.“ R. Jagminas akcentavo, jog bėgimas iš įvykio vietos viską nulemia.

Vaizdo kameros

„Vaizdo kamerų apskrityje turime 97, daugiausia jų yra Telšiuose ir Mažeikiuose. 1418 pažeidimų užfiksuoja vien kameros. Tai fiksuoja ne policijos pareigūnai, nes kai kurie žmonės galvoja, kad policininkai stebi ir gaudo. Nieko panašaus. Čia yra indėlis tiek savivaldybių, kurios jas pastatė, tiek žmonių, kurie stebi“, – tikino R. Jagminas.

Iškvietimai be reikalo

Užsiminta ir apie gyventojus, piknaudžiaujančius policijos pareigūnų darbu: „145 asmenys nubausti už pareigūnų iškvietimą be reikalo. Kai reikia važiuoti 30 km į kaimelį, kur vyras žmonai neleidžia perjungti televizijos kanalo, beprasmiška. Tuo metu ekipažas galėjo išgelbėti gyvybę ar nuvažiuoti į avariją.“

Elektroniniai sukčiai

Didelį dėmesį policijos pareigūnai skiria ir nusikalstamai veikai elektroninėje erdvėje. Pasak R. Jagmino, tokių veikų kiekvienais metais tik daugėja: „Telefoniniai sukčiai kiekvienais metais gudrėja, apgaudinėja elektroninėje erdvėje, iš įmonių pervedinėjami pinigai, labai daugėja veikų, susijusių su daiktų pirkimu internete. Dalis asmenų lengvai atiduoda savo elektroninės bankininkystės duomenis. Internetiniai sukčiavimai baigiasi sukčių nuteisimu, tačiau yra ir nenustatytų, nesulaikytų sukčių, kadangi dalis nusikalstamų veikų padaryta iš užsienio. Ypač tai susiję su įmonėmis, didesnėmis pinigų sumomis. Sandoriai, susiję su užsienio valstybėmis, išpainiojami sudėtingiau.“

Pasitikėjimas policija

„Stebime gyventojų pasitikėjimą policija. Telšiuose pasitiki 76 proc. gyventojų. Tai daugiau negu visoje respublikoje. Nepasitikinčių policija apskrityje mažiausiai – 15 proc. Lietuvos vidurkis – 23 proc., o 85 proc. gyventojų sako, kad jaučiasi saugūs. Tokie skaičiai mus džiugina ir jaučiamės įvertinti“, – kalbėjo R. Jagminas.

Akcentuoja prioritetinius pažeidimus

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininkas Robertas Gečas pristatė padėtį keliuose. Anot jo, imamasi daug priemonių apsaugoti gyventojus: „Kaip jau buvo minėta, vienas svarbiausių policijos uždavinių – kad žmonės jaustų saugumo pojūtį ir pasitikėtų policija. Tuo tikslu praėjusiais metais buvo skirtas didelis dėmesys jaunų policininkų rengimui, norint pasiekti pačius atokiausius kampelius, tiek apskrities, tiek rajonų. Tos priemonės davė nemažus rezultatus, išaiškinta daug neblaivių vairuotojų. Taip pat neramina didelis skaičius neturinčių teisės vairuoti. Labiausiai akcentuojame prioritetinius pažeidimus, kurie daro įtaką avaringumui. Tai eismo įvykiai, kuriuose žūsta žmonės. Pagrindiniai: neblaivumas, neturintys teisės vairuoti, diržų nesegėjimas, dėmesio stoka vairuojant (mobilūs telefonai, pašaliniai veiksmai).“

Pėstieji ir dviratininkai

„Jei anksčiau tai nebuvo tiek akcentuojama, dabar pradėjome daugiau dėmesio tam skirti – tai pėsčiųjų ir dviratininkų daromi pažeidimai. Dažnas pėstysis nepagalvoja, kad jis ne visada matomas kelyje tamsiu paros metu, todėl nenešioja atšvaitų ir nėra atsargus. Praėjusiais metais buvo rengta daug švietėjiško pobūdžio renginių, išdalinta per 1000 atšvaitų įvairaus amžiaus eismo dalyviams, akcentuotos pagrindinės nukentėjimo kelyje priežastys“, – sakė R. Gečas.

Dviratis transportas

Keliamas triukšmas gyvenamose teritorijose pastaraisiais metais labai padidėjo. „Jaunimas, naudodamas kai kurias dvirates transporto priemones, mėgsta išimti kai kurias detales, nuo ko keliamas triukšmas tik didesnis,o jei važiuoja keli tokie eismo dalyviai gyvenamojoje teritorijoje, gyventojai iškart lieka nepatenkinti ir kreipiasi pagalbos“, – sakė R. Gečas. Pasak jo, policijos pareigūnams svarbu sėkmingai išspręsti visas gyventojų problemas, kadangi šitaip jie didina pasitikėjimą.

Linkėjo sąmoningumo

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Remigijus Rudminas linkėjo gyventojams būti sąmoningiems ir atsakingiems už save. Anot jų, policija ne visada išspręs problemas, jei mes patys nesilaikysime Kelių eismo taisyklių ir nesisaugosime.

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode