Sprogimas

Ukrinų bibliotekoje – šviečiamosios veiklos

 

Vasario 6 d. jau 15-ąjį kartą daugelyje pasaulio šalių minima Saugesnio interneto diena. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas prisijungė prie iniciatyvos padėti savo bendruomenės nariams jaustis saugesniems interneto erdvėje, o kasdienes veiklas paįvairino popietėmis, kurios atkreiptų tiek vaikų, tiek suaugusiųjų dėmesį į aktualią saugumo internete temą.

Saugesnio interneto savaitės metu (vasario 5–11 dienomis) bibliotekos lankytojams buvo rekomenduojami įvairūs leidiniai ir internetinės nuorodos apie draugišką internetą, vyko popietės, kuriose kalbėta apie saugų bendravimą ir naršymą internete, rodomi edukaciniai filmai bei atliekami testai, kurie padeda įvertinti savo saugumą interneto erdvėje. 

Su šių metu šūkiu „Junkis, kurk ir dalinkis pagarbiai: geresnis internetas prasideda nuo tavęs!“ vasario 6 d. ukriniškiai vaikai dalyvavo bibliotekos organizuotoje popietėje. Bibliotekininkė ragino vaikus atkreipti dėmesį į pagarbų elgesį internete, galvoti, ką skaito, ką kuria ir kuo dalinasi elektroninėje erdvėje. Popietėje dalyvavo Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnė Audronė Jurdonaitė-Ostrauskienė. Ji kalbėjo apie internetinėje erdvėje vykstančius pažeidimus: nuo asmens duomenų ir tapatybės vagystės, sukčiavimo, asmens įžeidimo ir šmeižimo iki patyčių ir kitų veikų, supažindino su saugaus elgesio elektroninėje erdvėje taisyklėmis. Parodytas edukacinis filmukas apie patyčias, pareigūnė patarė vaikams, kaip elgtis ir kur ieškoti pagalbos susidūrus su patyčiomis.

Popietės pabaigoje bibliotekininkė pasiūlė atlikti testą, kuris padeda įvertinti savo saugumą interneto erdvėje. Vaikai jį atliko puikiai, vadinasi, popietės metu suteiktos žinios apie saugų ir atsakingą elgesį internete buvo naudingos. Atsisveikindama su vaikais, pareigūnė pastebėjo, kad ne visi turi atšvaitus, tad, dovanodama atšvaitą, linkėjo saugiai elgtis ir kelyje.

Vasario 7 d. įvyko popietė suaugusiesiems „Rūpestingi tėvai“. Ukriniškėms mamoms bibliotekininkė kalbėjo, kad šiandieninis gyvenimas nebeįsivaizduojamas be įvairiausių mobiliųjų įrenginių. Ji priminė apie tokių įrenginių saugumą, įdiegiant antivirusines programas, vaikų apsaugą nuo žalingo turinio, įdiegiant  turinio filtravimo programėles. Plačiau kalbėta apie pavojus viešinant mažamečių vaikų nuotraukas socialinėje feisbuko svetainėje.

Kasmetinis Saugesnio interneto dienos minėjimas ‒ puiki proga kiekvienam pasikalbėti su savo vaikais apie virtualaus pasaulio teigiamas ir neigiamas puses, apie tokias jautrias ir aktualias temas kaip pagarba kitam, nepakantumas patyčioms, gebėjimas identifikuoti žalingą turinį, žinojimas, kaip elgtis sudėtingose situacijose. Atsisveikindama bibliotekininkė padovanojo „Vaikų linijos“ sukurtą lankstinuką „Elektroninės patyčios. Kaip padėti vaikui? Rekomendacijos tėvams“.

Valda MURAVJOVIENĖ

Vyresnioji bibliotekininkė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode