Parama dėkojame




Birutės šventė jubiliejų

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Prieš penketą metų Birutės Vaičkienės Mažeikiuose suburtas bendravardžių, Biručių, klubas vienija per 30 šiuo lietuvišku vardu pavadintų moterų. Svarbiausias jų tikslas – lietuviško vardo propagavimu prisidėti prie mūsų krašto istorijos išsaugojimo. Vasario 4 d., sekmadienį, vardinių išvakarėse, Renavo dvare paminėtas šio klubo jubiliejus. 

Kaip kilo idėja

Renginio organizatorė Genoveita Gricienė „Būdui žemaičių“ pasakojo: „Man labai gražus vardas – Birutė. Toks senoviškas, trijų skiemenų, be pasikartojančių raidžių. Savotiško skambesio ir tikrai nykstantis. Keturias dešimtis metų dirbau mokykloje ir per tą laiką pasitaikė ne daugiau kaip trys–keturios Birutės. Yra toks terminas „nacionaliniu mastu“, tuo mastu niekas to vardo nemini. Nei radijas, nei televizija, nei vasario penktos dienos laikraščių apžvalgoje neišgirsi. O gaila. Turiu draugę Birutę, turiu pažįstamų Biručių. Visos tokios santūrios, išprususios, išsilavinusios. Išgirdau, kad ir Biručių klubas yra rajone. Savo draugei Birutei pasiūliau: organizuokim Biručių vardadienius, iškilmingai, oriai, prasmingai, dvare. Ji sutiko, palaikė idėją.“ Pasak G. Gricienės,  norėdamas  ką nors suorganizuoti, sugaišti daug laiko, daug savęs išeikvoji, ypač, jei tai darai kaip valdiškas žmogus, kaip valdiška institucija. „Buvau nustebusi: pasirodo, ir ne valdiškai, visiškai be jokios institucijos, jeigu turi idėją, gali atrasti ją palaikančių“, – teigė organizatorė.

Birutės – užimtos

Organizuojant jubiliejaus renginį G. Gricienė ragino Birutes ja pasitikėti. Anot jos, Birutės užimtos, turi savų rūpesčių, nereikia apsikrauti galvojant apie muzikantus: „Joms lieka pasitikėti mano skoniu kviečiant grupes. Jas patikinau: muzika bus gera, bereikia pasitikėti.“

Rezultatas

Sekmadienio vakarą Birutėms koncertavo „Subtilu-Z“ grupė. „Daug metų kviečiau į Sedą įvairiausių žanrų muzikantus. Metams bėgant augo pažįstamų ratas, daugėjo supratimo ir meninio skonio pajautimo. Vis norisi, kad to tikro meno pamatytų, išgirstų  kuo daugiau žmonių, – teigė organizatorė, džiaugdamasi rezultatu bei rėmėjais. – „Subtilu-Z“ koncertas – puikus ir abejingų nepalikęs. Bendram renginio organizavimui reikia daugiau koordinavimo, bendrų pasitarimų, bet, kai daug geranoriškumo, kai daug geros nuotaikos, blogai nebūna. Juk ne  dėl garbės ar pasipuikavimo, o dėl bendro malonumo visa tai darome. Dvaras puikus, bet, norėdami mėgautis kamerine dvaro aplinka, turime ieškoti rėmėjų. Šį kartą parėmė Renata Ir Andrius Kolganovai. Ačiū jiems.“ G. Gricienė džiaugėsi Renavo dvaru: priima, nesikrato, padeda.

Dveji metai – ne tradicija

Pasak G. Gricienės, jei padarysime tokius renginius dar kelerius metus iš eilės, tada bus tradicija, o dveji metai – dar ne tradicija.

Vardas nepakito

„Šis vardas, neštas per visą Lietuvos šimtmetį, išliko nepakitęs, nepraradęs savo prasmės. Birutės vardu kviečiama moteris ar mergaitė bet kuriame pasaulio kampelyje bus lietuvaitė, – „Būdui žemačių“ sakė klubo vadovė B. Vaičkienė.

  

Praleistas laikas – dovana

Anot B. Vaičkienės, mažeikiškių Biručių klubas gali didžiuotis savo tautiškumu ir savo krašto istorija. „Prieš 5 metus klubui susikūrus siekėme, kad lietuviški vardai nebūtų pamiršti, kad mylėdami savo kraštą ir puoselėdami vertybes nepamirštume savo kilmės. Rinkomės į bendrą būrį daug kartų. Kartu su istoriku prisiminėme žymiąją vaidilutę Birutę. Kvietėme į svečius Birutę Jakučionytę pristatyti mažeikiškiams savo knygas. Vykome į Palangą, kur, dalyvaudamos Birutės parko dienose, kopėme į Birutės kalną. Sužinojusios, kad pirmasis šokolado fabrikas vadinosi Birutės vardu, vykome į Šiaulius. Istorijos vingiais vaikščiodamos dalyvavome Durbės mūšiui skirto paminklo atidaryme Telšiuose. Vakaras ant Šatrijos kalno, Biržuvėnų dvaras, tulpių festivalis Burbiškių dvare ir t. t. Laikas, praleistas kartu – didžiausia dovana sau“, – pasakojo klubo vadovė, linkėdama Birutėms prasmingų darbų, tikėjimo ir patirti tai, kas dar nepatirta.

Birutės Šneideraitienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode