Parama dėkojame




Sprogimas

Renavo dvare – paminklas broliams Narutavičiams?

Vaida GALDIKĖ

Mažeikių rajono savivaldybės tarybos nariams pristatyta idėja – Renavo dvaro sodyboje pastatyti brolių Stanislovo ir Gabrieliaus Narutavičių bronzos skulptūrą. Šią idėją pristatė ir pasiūlė architektas Algirdas Žebrauskas.

Pasak A. Žebrausko, šie metai Lietuvai ypatingi – Valstybės šimtmečio metai, dėl to sugalvojo pasiūlyti idėją pastatyti paminklą dviem Narutavičių vaikams, augusiems Renavo dvare: „Renavo dvaras šiems išskirtinio statuso žmonėms padarė didžiulę įtaką. Juos mokė pirmųjų lietuviškų kalendorių leidėjas, gamtos, praeities ir kalbos tyrinėtojas Laurynas Ivinskis. Galbūt tai turėjo įtakos, jog auklėtiniai tapo reikšmingomis istorinėmis asmenybėmis: G. Narutavičius buvo išrinktas pirmuoju Lenkijos prezidentu, o S. Narutavičius tapo Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataru.“

Architekto nuomone, Renavo dvaras atgimsta, gražėja ir, jeigu jo aplinką dar papildytume istoriniu dėmeniu – kad čia, o ne kažkur kitur augo du labai svarbūs Lenkijos ir Lietuvos kultūrai žmonės, jis įgautų dar didesnę istorinę vertę.Pati idėja – du berniukai, vienas didesnis – Stanislovas, kitas mažesnis – Gabrielius, pavaizduoti nusisukę į skirtingas puses, vyresnysis broils uždėjęs ranką ant jaunesniojo brolio. Taip pavaizduota dėl to, kad broliai, nepaisant to, jog buvo skirtingose stovyklose, palaikė labai glaudžius ryšius. Rankos uždėjimas simbolizuoja dviejų brolių meilę, buvimą kartu ir tuo pačiu atskirai, nes jų „nusisukimas“ pažymi Lenkijos–Lietuvos kultūrinės erdvės skilimą“, – pasakojo architektas.

A. Žebrausko teigimu, tokia skulptūra kainuotų apie 65000 Eur. Idėją esą galėtų įgyvendinti Savivaldybė kartu su AB „ORLEN Lietuva“: „Per šitą labai gražų, šiltą paminklą galėtume dar kartelį grįžti prie Lenkijos– Lietuvos draugystės.“

Kaip informavo Mažeikių rajono savivaldybės meras Antanas Tenys, ar paminklas atsiras Renavo dvare, spręs Taryba po to, kai klausimą išnagrinės komitetai ir bus pravestos derybos su AB „ORLEN Lietuva“.

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode