Parama dėkojame




Sprogimas

Taryboje – pusšimtis klausimų

 

Vaida GALDIKĖ

Pirmoji šių metų Mažeikių rajono savivaldybės taryba buvo darbinga – 56 klausimai, iš jų 5 informacijos ir 3 pristatymai, nagrinėti beveik penkias valandas. Pristatytos biudžeto naujovės, viena iš jų – daugiau įgaliojimų administracijos direktoriui, taip pat pritarta sporto aikštynų sutvarkymui, mikroautobuso įsigijimui ir kitiems klausimams.

Posėdyje iš 27 Tarybos narių, dalyvavo 24.

Pristatė biudžetą

Finansų skyriaus vedėja Julija Balvočienė pristatė 2018 metų Mažeikių rajono savivaldybės biudžetą, kurį, pasak jos, sudarys 58970,00 tūkst. Eur pajamų, iš jų – beveik  1079,5 tūkst. Eur praėjusiais metais nepanaudotų pajamų ir tiek pat asignavimų išlaidoms bei turtui įsigyti: „Biudžeto apimtys šiemet devyniais milijonais eurų didesnės nei to, kuris buvo patvirtintas praėjusiais metais.“

„Jau tampa ritutalu, kai kiekvienais metais pristatomas biudžetas ir į jį rimtai „galbūt“ galima net nežiūrėti, nes praėjusiais metais jis buvo tikslintas net penkis kartus“, – po biudžeto pristatymo repliką metė Tarybos narys Sigitas Kaktys. J. Balvočienė paaiškino, kad tikslinti biudžetą dažniausiai tekdavo dėl gaunamų papildomų dotacijų, todėl šiemet įstatymas suteikia galimybę suteikti Savivaldybės administracijos direktoriui įgaliojimus paskirstyti po savivaldybės biudžeto patvirtinimo iš valstybės institucijų ir įstaigų gautas dotacijas, įskaitant Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšas, pagal asignavimų valdytojus ir programas. „Metų eigoje gaunamos papildomos dotacijos, kurios negali būti naudojamos, kol nėra Tarybos sprendimo, nors daugeliu atvejų jos yra tikslinės, todėl siūloma leisti administracijos direktoriui gautas dotacijas paskirstyti pačiam, nukreipti jas tam tikram asignavimų valdytojui ir tam tikrai programai“, – apie šių metų naujovę kalbėjo J. Balvočienė.

18 balsavus „už“, 4 susilaikius, 2 nebalsavus, savivaldybės biudžeto projektas bus svarstomas komitetuose ir teikiamas svarstyti vasario mėnesį vyksiančiame Tarybos posėdyje.

Sutvarkys du sporto aikštynus

Posėdyje pritarta Savivaldybės dalyvavimui partnerio teisėmis Šiaurės vakarų Lietuvos vietos veiklos grupės projektuose ir projektų įgyvendinimui iš savivaldybės biudžeto skirti ne mažiau kaip 20 proc. bendros projekto vertės. Kaip informavo Strateginio vystymo ir investicijų skyriaus vedėja Sandra Ramanauskienė, iš Šiaurės vakarų Lietuvos vietos veiklos grupės gautas kvietimas biudžetinėms kaimo įstaigoms teikti projektinius pasiūlymus ir paraiškas: „Kadangi lėšos ribotos, bus išdalinta tik 97,4 tūkst. Eur paramos, o maksimali parama vienam projektui galima apie 49 tūkst. Eur, atrankoje galėjo dalyvauti ne daugiau kaip dvi įstaigos, nors buvome gavę keturis prašymus. Pasitarus tiek su Šiaurės vakarų Lietuvos vietos veiklos grupe, tiek su Švietimo skyriumi, atsižvelgus į tai, kad naudą turi gauti kuo didesnis ugdytinių skaičius bei kad artimiausius šešerius metus turi būti nenumatomas joks mokyklų ar darželių pakitimas, nuspręsta lėšas skirti Mažeikių rajono Sedos Vytauto Mačernio gimnazijos ir Mažeikių rajono Tirkšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinės mokyklos inicijuojamiems projektams – sporto aikštynų sutvarkymui. Šiandien rengiami techniniai projektai, todėl tikslių veiklų ir ką jie ten darys, pasakyti nelabai galiu, bet, mano turimais duomenimis, viena ir kita įstaiga planuoja išnaudoti maksimalų lėšų kiekį, o įvertinus Savivaldybės prisidėjimą, vienam projektui bus skiriama apie 69 tūkst. eurų.“

Sąraše – Tarybos nario pastatas

Pristatytas nekilnojamojo turto objektų, kurie naudojami ne pagal paskirtį, yra neprižiūrimi ar apleisti ir jiems gali būti taikomas iki 3 proc. mokesčio tarifas, sąrašas. Sąraše ir Tarybos nariui Alvydui Balčiūnui priklausantis pastatas, esantis Laisvės g. 34. „Asmenys, kurių nuosavybės teise valdomas nekilnojamas turtas įrašytas į Savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintą sąrašą, per 30 dienų nuo pranešimo apie jų valdomo objekto įrašymo į sąrašą išsiuntimo dienos galės pateikti Savivaldybės administracijai duomenis, įrodančius, kad nekilnojamasis turtas yra prižiūrimas ir tvarkomas bei neturi būti įtrauktas į sąrašą“, – informavo Statybos ir remonto skyriaus vedėjas Kęstutis Šimkūnas.

Mažeikių bendruomeniniam pagalbos vaikams centrui suteiktas leidimas įsigyti iki 14 vietų mikroautobusą, kurio vertė ne didesnė kaip 41 000 Eur.

Patvirtinta, kad žuvus Mažeikių rajono Ruzgų pagrindinės mokyklos direktoriui Juozui Rozgai, mokyklos direktoriaus pareigas laikinai eis Laima Raišutytė. Pareigas ji eis tol, kol konkurso būdu bus paskirtas ir pareigas pradės eiti naujas direktorius, bet ne ilgesniam nei 2 metų laikotarpiui.

Tai pat pritarta Savivaldybės melioracijos darbų 2018 metų programai, kurios prioritetas – melioracijos griovių priežiūra ir jų remontas, Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos 2017 metų priemonių vykdymo ataskaitai, Kontrolės komiteto 2017 metų veiklos ataskaitai ir šio komiteto 2018 metų veiklos planui.

Keturių Tarybos komitetų – Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio, Sveikatos priežiūros ir socialinių reikalų, Švietimo, kultūros ir sporto, Kaimo reikalų ir gamtos apsaugos – pirmininkai pateikė informacijas apie praėjusių metų komitetų veiklą.

 Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode