Sprogimas

Jaunimo susidomėjimas šachmatais didėja

 

Modesta LUKOŠIUTĖ

Mažeikių šachmatų klubo „Matas“ auklėtiniai projekto „Žemaitijos iniciatyvų skatinimo ir universalumo ugdymo“ finansuojamų varžybų dėka praėjusiais metais pagerino savo sportinius pasiekimus.

Pakėlė sportinį meistriškumą

Labiausiai savo sportinį meistriškumą pakėlė Austėja Milevičiūtė, Benas Jucys, Danas Bliumas. Iš jaunųjų šachmatininkų Gintarė Paulauskaitė šių metų Lietuvos moterų pirmenybėse iškovojo trečiąją vietą. Keturi ŠK „Matas“ šachmatininkai sėkmingai įsijungė į Mažeikių TAU sportinę veiklą, užimdami daug prizinių vietų padėjo mūsų rajonui laimėti Žemaitijos ir Lietuvos TAU spartakiadas.

2017 metais didelio populiarumo sulaukė sporto rungtys pavenčių paplūdimyje. Į jas įsitraukė per 70 dalyvių, iš kurių 40 14–29 metų jaunimas. Universaliausi čia buvo klubo „Matas“ nariai: pirmąją–trečiąją vietas užėmę Gintaras Paulauskas, Adolfas Končius ir Saulius Sukuris. Moterų įskaitoje geriausiai pasirodė Virginija Šakienė, klubo „Matas“ atstovė Dalia Nakčiūnienė, Donata Stonienė.

„Universalumo rungtys sukuria intrigą atskirų sporto šakų profesionalams, reikalaudamos įvairesnių sporto įgūdžių tobulinimo, skatina domėtis ir stebėti gretimų rungčių varžybas. Taip pat sudaro galimybes vyresnio amžiaus mėgėjams prisijungti prie Valstybės dienos paminėjimo ir kaip lygūs su lygiais susirungti su sporto mokyklų ir klubų auklėtiniais. Pavyzdžiui, TAU (Trečiojo amžiaus universiteto) atstovai jau antrus metus pelno per 10 medalių ir turi savo atstovų tarp pačių universaliausių sporto žaidynių dalyvių“, – sakė Mažeikių šachmatų klubo „Matas“ vadovas G. Paulauskas.

Bendradarbiauja su kitais klubais

Pasak klubo „Matas“ vadovo, sutarčių su Telšių–Ryškėnų, N. Akmenės, Gargždų, Liepojos klubais dėka Žemaitijos iniciatyvų skatinimo šachmatų ir sporto renginiai kasmet įgauna vis didesnį organizuotumą. Per pastaruosius metus į varžybų ciklą įsitraukė iki 500 dalyvių, iš kurių didžiąją dalį sudaro 14–29 metų jaunimas. Ypač masiškumu pasižymėjo Ryškėnų ir Mažeikių daugiakovės.

„Labai svarbūs ir projektiniai renginiai, kurie kelia sportinę formą ir meistriškumą, ką rodo mūsų šachmatininkų rezultatai Akmenės, Mažeikių, Naisių, Jonavos šachmatų turnyruose. Vykdomais projektais pasiekta labai svarių rezultatų istorinės mūsų regiono šachmatų raidos išsaugojimo ir sklaidos klausimais. Rajono gyventojų, Mažeikių r. savivaldybės ir Mažeikių ŠK „Matas“ atstovų dėka ši istorija pristatyta knygos ir skaitmenine formomis Mažeikių r. bibliotekose, muziejuje, mokyklose ir Žemaitijos šachmatų turnyruose. Kitas svarbus pasiekimas – padidėjo jaunimo susidomėjimas šachmatais. Pavyzdžiui, „Žemaitijos iniciatyvų skatinimo“ sujungtuose projektiniuose renginiuose – šachmatų turnyruose „Mažeikiai 2017“ ir „Mažeikiai–Seda 2017“– dalyvavo 52 dalyviai. Tai didžiausias dalyvių skaičius per dešimt pastarųjų metų. Geriausiai sekėsi Telšių atstovams, antri buvo Mažeikių sportininkai, treti – N. Akmenės šachmatininkai. Iš kaimiškų seniūnijų geriausiai sekėsi Lieplaukės sen. (Telšiai), Sedos (Mažeikiai), Klaipėdos r. sen. komandoms. Ryškėnuose vykusiose varžybose buvome treti, Akmenėje, Jurbarke–Jonavoje laimėjome 2-ąją komandinę vietą, Naisiuose, Lieplaukėje, Mažeikiuose – 1-ąją“, – pasakojo G. Paulauskas.

Pasak G. Paulausko, praėjusiais metais jaunieji šachmatininkai jėgas tikrino ne tik uždavinių sprendimo konkursuose, bet ir prie šachmatų lentų: „Jaunimo čempionu tapo daugiametis rajono jaunimo lyderis Vilius Gricius. Aukščiausias vietas taip pat užėmė A. Milevičiūtė ir D. Bliumas. Jaunučių įskaitoje geriausi: B. Jucys, Emilis Cholinas, Orestas Bagočius.“

Nuotrauka iš Klubo archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode