Sprogimas

Padėsi sau – padėsi savo vaikui!


 
Telšių krizių centras antrus metus vykdo tęstinį projektą „Telšių krizių centro pagalba Žemaitijos vaikams 2016–2018 m.“ ir teikia pagalbą vaikams ir jų šeimos nariams, nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje. Projektą finansuoja LR socialinės apsaugos ir darbo ministerija, remia Telšių ir Plungės rajono savivaldybės.

Per 2017 m. sausio–gruodžio mėn. Telšių krizių centro psichologai suteikė psichologinę pagalbą 101 vaikui, iš jų 21 vaikas patyrė smurtą, 80 vaikų tapo smurto šeimoje liudininkais. Smurtas šeimoje lemia vaiko elgesį ir emocijas. Matydami tėvų tarpusavio konfliktus, smurtinius veiksmus, vaikai nesijaučia saugūs. Problemos, dėl kurių vaikai patiria smurtą šeimoje arba tampa smurto artimoje aplinkoje liudininkais:

1. Tėvų tarpusavio konfliktai. Konfliktuojantys tėvai dažnai būna suirzę, pikti ir savo pyktį dažnai perkelia į vaikus. Tėvų tarpusavio konfliktai žaloja vaiką – jis netgi gali imti galvoti, kad pats išprovokavo konfliktą, ir taip ilgainiui išsiugdyti nepilnavertiškumo kompleksą. Iškilusius konfliktus šeimoje tėvai turi spręsti ramiai ir pagarbiai, nepainiodami į juos vaiko.

2. Tėvų (ar vieno iš jų) nesaikingai vartojamas alkoholis. Įvairių priklausomybių turintiems tėvams atžala atsiduria antroje vietoje. Tokiu atveju vaikas gali imti jaustis nemylimas ir skriaudžiamas, atsiriboti nuo tėvų.

3. Tėvų išgyventa stresinė situacija. Net ir tie tėvai, kurie įprastai su vaikais bendrauja pagarbiai ir supratingai, patekę į stresines situacijas, ne visada išlaiko kantrybę. Kai kyla problemos, svarbu suvokti, kad vaikai dėl stresinės situacijos nėra kalti ir neturi dėl to kentėti.

4. Tėvų patirtas psichologinis ar fizinis smurtas vaikystėje. Žmonėms, patyrusiems smurtą vaikystėje, naudojamas smurtas prieš vaikus gali tapti gyvenimo norma. Pasitaiko, kad tėvai, kurie vaikystėje patyrė smurtą, vėliau patys tampa „agresoriais“.

5. Tėvų psichologinės problemos. Tėvams, turintiems psichologinių problemų, sunkiau pasirūpinti vaiku ir skirti tiek dėmesio, kiek jis reikalauja. Depresija sergantis žmogus gali pasidaryti tiesiog abejingas vaiko problemoms arba net perkelia jam savo problemas. Svarbiausia nebijoti pripažinti, kad problemų esama, ir kuo greičiau jas imti spręsti su specialistų pagalba.

Padėkime vaikams užaugti šeimose be smurto ir prievartos – jie mūsų ir mūsų šalies ateitis! Projekto vykdytojų komanda kviečia visus nelikti abejingiems ir apie įtariamą smurtą  artimoje aplinkoje prieš vaikus ar kitus šeimos narius pranešti  Krizių centro kontaktiniais telefonais arba telefonu 112.

Telšių krizių centro adresas ir kontaktai: Džiugo g. 6, Telšiai, tel. (8 444) 74282; 8 671 16590; 8 683 96793, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode