Sprogimas

Garbės piliečio vardas suteikiamas ar duodamas?

 

Keletas minčių dėl šios nominacijos. Gal aš neturiu išsamesnės informacijos, gal trūksta man žinių, kur ją rasti, bet aš šiandieną jaučiuosi taip, kad Mažeikių rajono savivaldybės apdovanojimų komisija šį vardą nori suteikti konkrečiam, Savivaldybės kabinetuose parinktam asmeniui, o kad turėtų nors kažkokį paaiškinimą, jog yra ne taip, įdedamas trumpas pranešimas į rajoninę spaudą, kad gyventojai išsakytų savo nuomonę. Formaliai viskas lyg ir padaryta, bet man kyla daug klausimų.

Pirmiausia – kodėl šiemet pateikiami tik du pretendentai šio vardo gavimui? Kodėl negalima gyventojams pateikti platesnį sąrašą? Man atrodo, kad tie, kurie turi teisę siūlyti pretendentus, tikrai pasiūlytų, bet gal tik reikėtų juos Apdovanojimų komisijai truputį pajudinti, priminti. Nenorėčiau tikėti, kad komisija nesuinteresuota gauti kuo daugiau pasiūlymų. Juk žmogus, patekęs į pretendentų sąrašą, jau savotiškai būtų įvertintas, nesvarbu, kad jam ir nesuteiks tais metais Garbės piliečio vardo. Gyventojai išsakytų savo nuomonę, o galutinį sprendimą tegu priima Apdovanojimų komisija. Ankstesnių metų praktika parodė, kad, kai neatsižvelgiama į savų piliečių pastabas, pasiūlymus, net ir aukščiausių Savivaldybės vadovų pasiūlytais pretendentais ar net nominantais domisi teisėsaugos institucijos. Tokios mūsų miesto ,,įžymybės“ vėliau garsina Mažeikius teisėsaugos institucijose, o tuo pačiu ir visoje Lietuvoje.

Antra – kodėl tiek skubama paskelbti nominantą? Kodėl negalima platesnė, atviresnė apklausa? Kodėl nuo apklausos nušalinami vyresnio amžiaus gyventojai, kurie dėl įvairių priežasčių negali naudotis internetu, bet jie aktyviai dalyvavo ir tebedalyvauja mūsų savivaldybės gyvenime? Rajoninių laikraščių tiražas taip pat nėra didelis. Kodėl nereikalinga jų nuomonė? Manau, kad čia komisijai reikėjo apie tai susimąstyti, kaip kuo daugiau rajono gyventojų įtraukti į šią apklausą. Aišku, jeigu ši komisija nedirba tik dėl pliusiuko padėjimo.

Trečia – kodėl, dalyvaudamas balsavime, būtinai esi priverstas už vieną iš pretendentų dirbtinai balsuoti ,,už“? Paspaudus už vieną pretendentą ,,ne“, už kitą laikoma, kad balsavai ,,už“ , nors tau sistema ir nebeleidžia balsuoti. Gal man netinka nė vienas?

Galvoju, kad į bet kokios nominacijos suteikimą turėtų būti pažiūrėta atsakingiau. Vis tik tai žmogaus gyvenimo veiklos įvertinimas. Ir pačių mažeikiškių nuomonė, galvoju, labai svarbi. Savivaldybės klerkai mažiausiai turėtų kištis, nes jie įvairiais saitais susiję su partijomis, grupuotėmis, pavaldumu darbe ir negali būti objektyvūs. Be to, kandidato veikla turėtų būti platesnio spektro, manau, neturėtų apimti tik vieną siaurą sritį. Taip pat pretendentas neturėtų atstovauti vienai supriešintos visuomenės daliai. Gerą pavyzdį turime Vilniuje, kai Lukiškių aikštėje buvo nuspręsta statyti bunkerį, kuris simbolizuoja tik labai mažos tautos dalies pokario veiklą. Ši veikla visuomenėje, deja, vertinama skirtingai. Pagalvokime ir apie tą Garbės pilietį, kaip jis turi jaustis, jeigu tą vardą gavo tik kaip, pavyzdžiui, Mero ar jo patarėjo atsidėkojimą už jo lojalumą, ir kaip jis jausis, kai žinos, kad žemiečiai jį išrinko.

Labai man norėtųsi, kad Garbės piliečio vardu žmogus galėtų didžiuotis, o ne bijoti prasitarti, kad jam jis suteiktas. O kokia Jūsų nuomonė?

Vaclovas ŽUTAUTAS

Mažeikiškis

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode