Sprogimas

Skaitymai žvakių šviesoje

 

Lapkričio 13–19 d. vyko 21-oji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė. Ji kasmet suburia daugiau nei 150 tūkst. žmonių visose Šiaurės bei Baltijos šalyse ir kitur Europoje. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas jau devintą kartą savo skaitytojus kvietė skaityti žvakių šviesoje. Šių metų savaitės tema – Šiaurės salos. Paslaptingos, išskirtinės savo gamta, jūros apsuptyje esančios Šiaurės salos visais amžiais įkvėpė rašytojus. Šiemet minimos ir Suomijos 100-osios nepriklausomybės metinės. Šia proga Šiaurės šalių bibliotekų savaitė išskirtinį dėmesį skyrė suomių literatūrai.

Lapkričio 17-osios vakarą į renginį „Temstant“ pakviesti suaugusieji skaitytojai. Dalyvius pasitiko ypatinga atmosfera: biblioteka tapo paslaptinga, magiška, žvakėmis apšviesta vieta, kurioje skambėjo garsiai skaitoma suomių rašytojos Ulla-Lena Lundberg knygos „Ledas“ ištrauka. Skaitymo metu demonstruotos skaidrės apie gražias, paslaptingas salas šiaurėje. Savo įspūdinga gamta, ypač geizeriais, sužavėjo Islandija. Daug diskusijų sukėlė banginių žudymo festivalis Farerų salose. Nors gyvūnų teisių aktyvistai stengiasi užkirsti kelią šiam pasibaisėjimą keliančiam festivaliui, bet Farerų salų gyventojai atkakliai gina šią tradiciją. Ukriniškiai pasidžiaugė, kad mūsų tradicijos daug humaniškesnės.

Šių metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės plakato autorė – estų dailininkė, iliustruotoja Regina Lukk-Toompere. Iliustracijoje nupieštas didelis senovinis laivas, kuris mus pasiekė iš estų padavimo apie namo grįžtantį jūreivį. Po ilgų plaukiojimų laivas grįžta namo, jo stiebas sužaliuoja ir apsipila žiedais. Medis simbolizuoja gyvenimą. Gražus plakato vaizdas pakvietė pasikalbėti apie gyvenimą mažoje saloje žiemą. Kai kuriuos dalyvius ši mintis labai sužavėjo, bet dauguma tokioje saloje sutiktų tik atostogauti.

Perskaičius tekstą, padiskutavus, bibliotekininkė atnešė dėžutę, kurioje buvo paslėptas lobis – laiko kapsulė, į kurią buvo sudėti pernai rašyti laiškai sau į ateitį. Vaišinantis šiaurietiška arbata, skaitant laiškus, susipažinus su Šiaurės salomis dalyviai pailsėjo nuo kasdienių rūpesčių ir darbų, bendrystėje smagiai ir turiningai praleido vakarą.

Ukrinuose ir aplinkiniuose kaimuose gyvenantys vaikai į šviesos ir žodžio šventę – kūrinio skaitymą balsu – rinkosi lapkričio 18-osios vakare. Žvakių šviesoje švedų rašytojos Astrid Lindgren knygos „Mes Varnų saloje“ ištrauką skaitė bibliotekininkė ir renginio dalyviai: Aistė Mažonaitė, Justas Tėvilavičius ir Benas Urbonas. Šių metų savaitės tema – Šiaurės salos, todėl dalyviai pakviesti į virtualią iškylą po salas šiaurėje. Daug smagių emocijų sukėlė lobio paieška. Tam tereikėjo nukeliauti iki artimiausios knygų lentynos. Šiaurės šalių autorių knygose buvo paslėptos nuorodos į vietą, kur yra lobis. Smagi pažintinė paieška neužsitęsė, o radus lobį ir atvėrus skrynią, vaikus nudžiugino joje paslėpti saldumynai. Pasmaguriavę, sužinoję apie Šiaurės salas, pasimėgavę jaukia žvakių liepsnelių sukurta atmosfera ir skaitymu balsu, vaikai išskubėjo namo.

Bibliotekoje lapkričio 14–30 dienomis veikia paroda, supažindinanti su Šiaurės šalimis, jų istorija ir folkloru.

Valda MURAVJOVIENĖ

Vyresnioji bibliotekininkė

Ingridos Daukontienės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode