Parama dėkojame




Sprogimas

Tiesiog ateikite

Šiuo metu Mažeikių rajone veikia per 30 įvairiausių sporto klubų. Vienas iš seniausių – viešoji įstaiga „Aerobikos ir kovinės savyginos sporto klubas“ (Kudirkos g. 28), kuriam šiais metais jau sukako dvidešimt metų.  

Tėvas ir sūnus

   

Jaunas šio klubo treneris ir gabus sportininkas Arnoldas Vaičius tik praėjusiais metais baigė Šiaulių universiteto kūno kultūros edukologijos sportinio ugdymo vadybos bakalauro studijas ir sugrįžo į savo gimtąjį miestą –  Mažeikius. Dabar jis kartu su savo tėvu Virgilijumi treniruoja įvairaus amžiaus sporto entuziastus. Beje, tėvas savo sūnų treniravo nuo penkerių metų, o senelis Stasys irgi buvo sportiškas ir mėgo boksą. Asmeninėmis lėšomis įrengtoje sporto salėje treniruotes lanko apie 50–70 įvairaus amžiaus žmonių. Vyriausiajam iš jų jau gerokai per 60 metų. Sporto smalsuoliams priminsime, kad 2016 m. kikbokso turnyre „KOK World GP“ Rygoje Lietuvos sportininkas A. Vaičius tik per 50 sekundžių nokautavo žinomą ir tituluotą varžovą latvį Igorį Zauersą.

Klubo tikslai ir veikla

Propaguojant kovos menus ir sportą, šis klubas kelia sau aukštus reikalavimus ir tikslus, nes tai padeda pabėgti nuo monotonijos, žymiai geriau pajusti gilesnį gyvenimo suvokimą. Treniruotėse ir varžybose siekia aukšto sportinio meistriškumo ir padeda vaikams bei jaunimui visapusiškai vystytis; ugdo sveikos gyvensenos įpročius; per vaikų ir jaunimo užimtumą vykdo nusikalstamumo prevenciją; rengia ir patys dalyvauja įvairaus lygio sporto varžybose. Siekia kontaktų su kitais panašiais šalies ir užsienio klubais, yra Lietuvos Graplingo federacijos (LGF įsikūrė 2014 m.) nariai. Pasak trenerio, jaunieji sportininkai jau pirmosiose varžybose gavo medalius ir apdovanojimus. Daug vilčių teikia Dovydas Vilčinskas (16 m.), Karolis Kučikas (13 m.), Donardas Rozga (13 m.) ir kiti.

 „Propaguojamos sporto šakos patrauklios tuo, kad čia nėra amžiaus ribos, nereikia ypatingos technikos ir įrangos. Tai daugiausia asmeninės treniruotės bei darbas su savo kūnu. Klubą nuolatos lanko ir kelios merginos. Vienos ateina tam, kad sustiprėtų emociškai ir psichologiškai. Kai kurios sustiprėjusios lieka ir pradeda siekti rezultatų. Kitos žiūri į priekį, todėl nori sutvirtėti. Tarkime, kuri nors mergina pasirinks darbą pasienio policijoje ar tarnybą, susijusią su policija bei karinėmis struktūromis. Natūralu, kad joms bus reikalinga įgyta patirtis treniruotėse“, – sakė jaunasis treneris.

Ateities sportas

Pasak A. Vaičiaus, jų klubas savo sportine specifika labai skiriasi iš kitų: „Kadangi gyvenimas nestovi vietoje, tai čia atsirado naujos ir įdomios sporto šakos. Viena jų – Grappling`as, išvertus į lietuvių kalbą, reikštų „grumtynės“. Ji dar vadinama visų imtynių karaliene. Tai jėgos ir ištvermės mišinys. Mišrių imtynių sporto šaka, kuri susiformavo iš įvairių imtynių sporto šakų, tokių kaip Brazilų džiudžitsu, dziudo, sambo, bušido bei kitų. Pagal bendrąją sporto filosofiją, „grapplers“ sportininkas privalo gerbti sporto vertybes, būti sąžiningas ir niekada tyčia nepakenkti savo varžovui, siekiant pergalės. Čia sportininkai kovoja iki pasidavimo, naudodami visus imtynių veiksmus: tiek metimus, tiek smaugimo ar skausmingus veiksmus. Pasibaigus kovai, taškai skaičiuojami pagal patvirtintas tarptautines graplingo taisykles. 2017 m. Garliavoje vykusiame Europos Grappling`o čempionate net keturis iš penkių pagrindinių prizų iškovojo lietuviai. Tarp devynių šalių sportininkų vykusiose pirmenybėse lietuviai neprilygo tik moterų grupėje. Reikia tikėtis, kad netrukus tokio rango varžybose pamatysime ir mažeikiškius.“

Kita nauja sporto šaka mažeikiškių klube yra „CrossFit“. Tai fizinio lavinimo programa, kurią sudaro įvairūs ištvermę bei jėgą lavinantys pratimai. Treniruotės pasižymi intensyvumu ir įvairove. Čia jėgos pratimai apima  gimnastikos, sunkiosios atletikos, kalistenikos sporto šakų pratimus, o ištvermės pratimai bėgimo, irklavimo judesius. Pastaroji programa taip pat apima ir kitus praktiškus stūmimo, traukimo, tūpimo, kėlimo ir kitus judesius.

1996 m. Greg Glassman atidarė pirmąją „CrossFit“ salę Kalifornijoje norėdamas apjungti ištvermės ir jėgos sporto šakas, o 2000 m. įsteigė „CrossFit“ kompaniją. Šiuo metu pasaulyje jau veikia daugiau nei 10 000 „CrossFit“ sporto salių.

A. Vaičiaus teigimu, „CrossFit“ treniruotės daugiafunkcinės. Programoje ne tik pratimai, skirti raumenų masei auginti, o ir patys pratimai ne vien svorio kilnojimas. Tai programa, kurią sudaro daugybė skirtingų pratimų, priverčiančių „įsijungti“ į darbą visus kūno raumenis. Programą sudaro olimpinis svorio kilnojimas, kalistenika, gimnastika, bėgimas, kondicionavimas ir keletas kitų pratimų, tad sudėjus visus šiuos sporto stilius į vieną sporto stilių, treniruotė tampa dinamiška, sporto salėje nenuobodžiaujama, o kūnas nepripranta prie vienos treniruočių programos. „CrossFit“ treniruočių tikslas – padaryti sportininką ne geriausiu vienoje srityje, o pakankamai geru visose srityse. „Tapsite greiti, lankstūs ir ganėtinai stiprūs. Tai treniruotės, kurios paverčia visapusiškai atletišku. Merginos taip pat sportuoja „CrossFit“ stiliumi. Amerikoje moterų, sportuojančių „CrossFit“ stiliumi, netgi daugiau, nei vyrų. Jos sudaro apie 60 procentų, tuo tarpu vyrai tik 40 procentų. Šios treniruotės dailiosios lyties atstovėms padeda turėti tikrai įspūdingus kūnus. Mes nuolatos atsinaujiname ir laukiame visų, norinčių sportuoti mūsų klube. Tiesiog ateikite“, – kvietė pašnekovas.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Nuotrauka autoriaus 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode