Sprogimas

Neteksime vaikų – nebus ir ateities

 

 

Vaikų dienos centro „Būk su manimi“  iniciatyva lapkričio 15 d. susirinko tie, kas neabejingi jauno žmogaus problemoms – smurtui, prekybai žmonėmis. Visuomeninio judėjimo diskusijos tikslas – rasti saugų kelią į būrelius ir grįžimą namo, šviesti tėvus, mokyti vaikus, nelikti pasyviais stebėtojais. 

Aktuali tema

Diskusijoje dalyvavo įvairių organizacijų, kurios dirba su vaikais, atstovai: vaikų dienos centro iš Bugenių nariai, vadovaujami direktorės Jolitos Butkienės, prie jų prisijungė ir seniūnaitis Dovydas Baublys. Priemonių, kaip vaiko gyvenimą padaryti saugesnį, ieškojo Mažeikių apylinkės seniūnas Mantas Badaukis, Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo pavaduotojas Vladas Narmontas, Mažeikių rajono socialinių paslaugų tarnybos vyresnioji socialinė darbuoja,Mažeikių Švč. Jėzaus širdies bažnyčios „Carito“ atstovas, Mažeikių viešosios bibliotekos darbuotoja, visuomenininkai ir kiti.

Liūdna statistika

Direktorė J. Butkienė, kalbėdama apie vaikų dingimą, pažymėjo, kad  sąvokos „Dingęs vaikas“ apibrėžimo kol kas Lietuvoje nėra, todėl yra įstaigų, kurios dėl šios priežasties ima konstatuoti mistinį faktą „vaikai nedingsta“. Tokie teiginiai akivaizdžiai prieštarauja Lietuvos statistikai – 2017 m. jau įregistruota 1980 dingusių vaikų. Problemos „vaikai dingsta“ neigimas jos nepanaikina, tik palieka ją neišspręstą. Beje, laisvas bevizis keliavimas – didžiulė spraga vaikų apsaugos sistemoje, prekybos žmonėmis protrūkis fiksuojamas rudens ir pavasario sezonais.

„Europos šalyse veikia AMBER Alert Europe sistema, skirta skubiai pranešti kitoms šalims apie dingusius ir užsienio šalyje atsidurti galėjusius vaikus. Lietuva kol kas nėra prisijungusi prie šios paieškos sistemos. Vadinasi, mūsų tikslas – rasti būdų patiems, kaip galėtume maksimaliai apsaugoti vaikus. Neteksime vaikų – nebus ir ateities“, – kalbėjo J. Butkienė.

Šokiruojantys faktai

Neseniai „Būk su manimi“ direktorė dalyvavo suaugusiems skirtuose mokymuose. Su diskusijų dalyviais ji pasidalino kai kuriais šokiruojančiais ir negirdėtais faktais: „Švedija pavojinga moterims dėl priverstinių santuokų, kurių tikslas – jų įstatymais apsaugotas kitų tautybių, pilietybių vaikų „grobimas“ (genofondo atnaujinimui). Vienai kitai atsitokėjusiai mamai pavyksta grįžti į Lietuvą gimdyti ir neišvežti vaiko į užsienį. Tėvai, susiruošę keltis su vaikais gyventi į šias šalis, irgi rizikuoja netekti savo vaikų. Jungtinė Karalystė vilioja jaunas merginas ir moteris panašiais skelbimais: „Web modelio darbas. Darbo pobūdis – virtualus bendravimas bei labai gera alga.“ Merginos, moterys, išvykusios dirbti pagal tokį skelbimą, pripratinamos prie narkotikų – „web“ modeliu netampa, o dirba tik dėl dozės. Lietuvoje irgi klesti išnaudojimas, viena iš tokių įstaigų –Švėkšnos specialiojo ugdymo centras. Lankę Kryžių kalną pastebėjo – vaikai pardavinėja kryželius. Tai jauni žmonės, išėję iš vaikų namų, gavę butus bendrabutyje. Juos susiranda asmenys, įdarbina pardavinėti kryželius, o paskui už darbo „skolas“ jie netenka būsto ir atsiduria gatvėje. Beje, šiuo metu Lietuvoje plinta Miunhauzeno sindromas – specialiai traumuojami vaikai, siekiant sulaukti visuomenės dėmesio bei gailesčio. Ispanija ir Ukraina – pavojingos dėl prekybos organais. Internete galima rasti panašaus turinio skelbimų: „Ispanijoje reikalinga auklė, mokanti rusų k., pageidaujamas amžius nuo 40 m., išsilavinusi, būtina medicinos sveikatos pažyma.“ Sveika moteris vieną rytą prabudusi sužino, kad nebeturi inksto. Jai paaiškinama, kad dėl klimato sąlygų naktį ištiko priepuolis, ir jie buvo priversti skubiai išgabenti į Baku, kur jai pašalino inkstą. Po to užsakovas nuperka moteriai atgalinį bilietą į Lietuvą. Moldovoje vykstančios paauglių kovos be taisyklių (požymiai – mėlynės paakiuose, papildomi nemaži pinigai) braunasi ir į Lietuvą. Ypač įtraukiami sportuojantys jaunuoliai. Į Norvegiją iš Lietuvos atvežti nepilnamečiai „įdarbinami“ vogti buitinę techniką.“

Interneto pinklės

Jau penktoje klasėje vaikai supažindinami, kaip saugiai naudotis internetu. Pasak direktorės, privilioti vaikus nesudėtinga: jiems trūksta dėmesio, ankstyvas brendimas, vyresnis „kietas“ draugas, nuotykių trauka.

Vieningos nuomonės, kaip spręsti šią internetinių pinklių problemą, nėra. Tikriausiai geriausia išeitis paaugliui būtų jo gudrus draugas, kuris kaskart primintų apie internetinius pavojus arba sugebėtų laiku pastebėti besikeičiantį draugo elgesį. Žinoma, stiprus ryšys su tėvais būtų ideali išeitis. Sprendžiant šią problemą, turėtume pasvarstyti apie „Tikro draugo“ titulą.

Vaikų saugumui

Iniciatyvinė grupė pasiūlė ir kai kuriuos problemos sprendimo būdus. Pasak jų, jeigu neišgirsime tėvų ir vaikų kvietimo atsižvelgti į saugumą, tai ir šūkis: „Mažeikiai – miestas, kuriame gera gyventi“ – bus beprasmis. Siekiant saugaus vaikų pavėžėjimo inicijuota nauja bendradarbiavimo sutartis su taksi firma eTransport.lt, kuri pažadėjo rudens ir pavasario laikotarpiu šeimoms taikyti mažesnius įkainius.

Būtinos prevencinės priemonės

Susirinkusieji turėjo ir savo asmeninės patirties bei pateikė minčių, kaip spręsti šią problemą. Buvo siūlymų kuo daugiau viešinti, skleisti informaciją, kaip vaikui, pakliuvusiam į tokią situaciją, elgtis, kur kreiptis. Čia didelė pagalbininkė turėtų būti mokykla, nepražiopsoti šios problemos pirmiausia turėtų patys artimiausi – tėvai. 

Įtarus, kad vaikas bandomas įtraukti į  nusikalstamą veiklą ar bandoma išnaudoti ir pan., galima visada kreiptis nemokama pagalbos linija 8 800 261 616.

 

Gražina VERŠINSKIENĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode