Sprogimas

Dirbusių pensininkų pensijų kompensavimas

 

Valstybinio socialinio draudimo fondo duomenimis, negautos pensijos kompensuojamosios sumos, mirus asmeniui, išmokamos paveldėjimo tvarka tam, kam pereina mirusiojo turtas. Tai apibrėžė įstatymai. Juos pakomentuoti paprašėme  SodrosMažeikių skyriaus direktorės Laimos Nagienės.

– Prisiminkime, kaip buvo mažinamos pensijos ir kaip vyko kompensavimas.

– Pagal laikinąjį įstatymą 2009-12-09 Nr. XI-537, 2010–2011 metais buvo mažinamos pensijos dviem būdais: vienas – tai, kad visiems gaunantiems išmoką, išskyrus pirmos grupės (netekto darbingumo) neįgaliesiems ir kurių išmokos dydis siekė iki 650,00 Lt, ir antras – dirbusiems ir gavusiems draudžiamųjų pajamų. Pagal pirmąjį pensijų mažinimo būdą kompensavimas baigėsi 2016 m. gruodžio 31 d.

– Iki kada galėjo kreiptis turto paveldėtojai norėdami gauti kompensuojamųjų sumų išmokėjimą, kai pensijos buvo sumažintos pagal pirmą būdą?

– Mirusių asmenų turto paveldėtojams dėl mirusiojo negautos pensijos kompensuojamosios sumos taip pat išmokėtos visiems, kurie kreipėsi iki 2016 m. gruodžio 31 d. Jeigu iki įstatymo nustatytos datos nesikreipė,  išmoką prarado. Primename, kad kompensuojamųjų sumų išmokėjimas buvo vykdomas tik mirusiems po 2014 m. gegužės 22 d. (nuo datos, kada įsiteisėjo išmokų kompensavimo įstatymas). Pavyzdžiui, jeigu asmuo mirė 2014 m. gegužės 10 d., tai paveldėjimo teisę turintiems asmenims kompensavimo išmoka nepriklausė.

– Kam buvo taikomas antrasis įstatymas?

– Antrojo įstatymo paskirtis – dirbusių ir gavusių draudžiamųjų pajamų pensininkų pensijų, sumažintų dėl laikinojo įstatymo 2010–2012 m. Valstybinio socialinio draudimo pensijų, Lietuvos Respublikos 1-ojo ir 2-ojo laipsnio, nukentėjusiųjų asmenų (tremtinių), pareigūnų ir karių, teisėjų valstybinių pensijų kompensavimo sumų išmokėjimas.

– Iki kada turto paveldėtojai turi kreiptis norėdami gauti kompensuojamųjų sumų išmokėjimą pagal antrąjį įstatymą?

– 2016 m. pradėtos mokėti kompensuojamos sumos senatvės ir valstybinių pensijų gavėjams, kurie 2010–2012 m. dirbo ir dėl to jiems papildomai buvo sumažintos gaunamos pensijos, atsižvelgiant į gautas draudžiamąsias pajamas (atlyginimą). 2016 m. birželio mėnesį senatvės pensijų gavėjams buvo išmokėta 33 proc. praradimų dėl pensijų mažinimo. 2017 m. kovo mėnesį – likę 67 proc. praradimų. Ši pensijos kompensuojamoji suma, kuri priklausė mirusiajam ir jos nebuvo gavęs, išmokama paveldėjimo tvarka tam, kam pereina mirusiojo turtas. Su nustatytos formos prašymu įstaigai, mokėjusiai senatvės pensiją, dėl mirusiojo negautos pensijos kompensuojamosios sumos išmokėjimo turi kreiptis ne vėliau kaip iki 2018 m. gruodžio 31 d. Kartu su prašymu turi pateikti asmens tapatybės dokumentą ir paveldėjimo liudijimą. Prašymą ir papildomus dokumentus gali pateikti bet kuriame teritoriniame skyriuje.

– Žmonės dažnai neįsigilina, kuri įstaiga moka Slaugos priežiūros kompensaciją. Ar ji bus grąžinama?

– Slaugos priežiūros kompensacija mokama Savivaldybės Socialinės paramos skyriuje. Ji taip pat buvo sumažinta, bet negrąžinama.

Gražina VERŠINSKIENĖ

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode