Parama dėkojame




Projektas apie sveikatą

Mažeikių lopšelio-darželio „Pasaka“ vaikai, pedagogai ir tėveliai spalio 23-lapkričio 3 d. dalyvavo sveikatingumo projekte „Sveikas vaikas – laimingas vaikas“, kurį organizavo įstaigos gamtosauginė grupė.

Įrodyta, kad sveiki mitybos įpročiai susiformuoja jau vaikystėje, todėl ypatingai svarbu juos diegti ir formuoti ankstyvame amžiuje. Šiuo laikotarpiu labai svarbu teikti vaikams teisingą informaciją apie mitybą ir jos svarbą organizmui, formuoti sveikos mitybos įpročius, kad gautos žinios išliktų visą gyvenimą ir padėtų tinkamai bei sveikai maitintis ir išlikti sveikiems.

Dvi savaites trukęs projektas iškėlė vaikams daug klausimų. Kas yra sveika mityba? Kaip išmokti sveikai maitintis? Kodėl reikia sportuoti? Kaip nesusirgti sloga? Į visus šiuos klausimus atsakyti ugdytiniams padėjo darželio auklėtojos ir tėveliai. Kiekvienoje vaikų grupėje užvirė rimtas ir atsakingas darbas – smalsūs vaikai aiškinosi sveikos mitybos paslaptis. Vaikai susipažino su  maisto produktų įvairovę iliustruojančia ,,Maisto pasirinkimo piramide“, kuri parodė, kokius maisto produktus reikia vartoti kasdien ir kelis kartus per dieną, kokius maisto produktus reikia vartoti rečiau ir saikingai bei kokius – retai ir mažai, kad mityba būtų tinkama ir sveika. Domėjosi, kodėl reikia gerti daug vandens ir valgyti daug daržovių bei vaisių. Kūrybinis įkvėpimas neaplenkė darant įvairius meninius darbelius: vaikai piešė piešinius, karpė ir klijavo plakatus, lipdė daržoves ir vaisius. Ugdytiniai kartu su auklėtojomis kūrė sveikuoliškus šūkius, eilėraštukus, sekė pasakas. Tėveliai kartu su vaikais surinko ir išleido sveikuoliškų receptų knygą ,,Mažųjų sveikuolių receptai“. Su tėvais praleistas laikas virtuvėje, gaminimas kartu su vaikais skatina vaiką noriai valgyti namuose gamintą, sveiką  maistą. Net ir menkiausias vaikui patikėtas darbas ruošiant maistą padeda ugdyti vaiko pasitikėjimą savimi, moko laikytis tam tikrų taisyklių.

Mažiesiems fantazijos netrūko išsakant mintis apie sveiką mitybą, apie sporto ir grūdinimosi naudą. Gamta taip sudėliojo, kad mažyliai turi daug aktyviai judėti. Deja, vaikai apklausose pripažino, kad juda mažai. Kad diena būtų sėkminga, labai svarbu ją pradėti mankšta, taip tikino vyresnieji vaikai. Priešmokyklinio amžiaus vaikai dalyvavo Lietuvos mokinių, mokytojų ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistų konkurse ,,Sveikuolių sveikuoliai“. Kiekviena grupė išradingai paruošė ir pristatė stendą apie  nuveiktus darbus projekto metu. 

Mes, auklėtojos, stengėmės, kad projektą lydėtų gera nuotaika, vaikai patirtų kuo daugiau gerų emocijų, tad organizavome vaistažolių arbatos gėrimo valandėles, linksmas viktorinas apie sveiką maistą, sporto estafetes, nes mūsų tikslas – kad vaikai augtų sveiki. Laimingas vaikas – tai pirmiausia sveikas vaikas. Siekėme, kad įgytos žinios ir įgūdžiai padėtų vaikams saugoti savo sveikatą, tapti užsigrūdinusiais ir laimingais žmonėmis.

Jolanta PRIALGAUSKIENĖ
Vyresnioji auklėtoja
 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode