Sprogimas

Įkvėpimai

 

Prasidėjo dar viena nauja savaitė. Už langų monotoniškai groja pamažu vėstančio šlapio oro orkestras. Buvę ryškiai raudoni ir geltoni medžių lapai parudavo, o vėjas juos išnešiojo ir išblaškė po nostalgiškai liūdinčio tuščio miesto gatves. Dar visai neseniai Lietuvos žiniasklaida „nudžiugino“ gyventojus antrašte: „Pernai Lietuva neteko beveik viso Mažeikių miesto“. Visgi gerai, kad tai tik antraštė, nes mūsų mieste vis dar gyvena, dirba (arba nedirba) ir mokosi tam tikra statistinė šalies gyventojų dalis.

Mažeikiškiai stengiasi nebūti tik pilka beveide dėme. Kai kuriuos provincijos statusas netgi įkvepia. Nepailstanti muzikos gupė „Sekmadienis“, vadovaujama Antano Dargio, atšventė jau trisdešimtmečio kūrybinės veiklos jubiliejų, Seime gražiai atidaryta Gintauto Aleknos fotografijų paroda „Ten, kur gyveno lietuviai...“, miesto muziejuje atidaryta Algirdo Petravičiaus tapybos paroda „Brydės“, mieste duris atvėrė nauja L.Videckienės kūrybinė galerija, sėkmingai tęsiasi prasminga R. Selenio kūrybinė veikla, buvusios geležinkelio stoties erdvėje veiklą plečia „Menų stotis“, dar kažkas parašė naują knygą arba sukūrė pluoštą naujų eilėraščių, o kažkas galbūt dar tik laukia savojo įkvėpimo.

Gana dažnai kiek kitokie „įkvėpimai“ aplanko ir mūsų rajono politikus. Dar kurį laiką galėsime pasinaudoti ES skiriamomis lėšomis, kurios jau seniai galėjo miestą ištempti už ausų ir padaryti jį tikrai europietišku. Pažiūrėkime, kaip kokybiškai per tokį patį laiką pasikeitė mūsų artimi kaimynai – Telšiai ir Plungė – arba nedideli miestai Latvijoje. Gali būti, kad, pasibaigus europinėms lėšoms, išgaruos ir paskutiniai valdiškos „kūrybinės“ minties likučiai.

Dabar dar liko laiko išsiaiškinti vidinėms rietenoms ir gana keistiems projektams.

Mažeikių rajono savivaldybė pasirašė sutartį su UAB „Ecoservice projektai“. Pagal šią sutartį bendrovė teiks pakuočių atliekų, antrinių žaliavų bei mišrių atliekų surinkimo ir išvežimo paslaugą Mažeikių rajono savivaldybės teritorijoje. Gyventojai spėlioja ir kraipo ausimis. Kyla klausimai, kaip naujas tiekėjas, neturėdamas jokios bazės, teiks kokybiškas paslaugas. Sutartis pasirašyta penkeriems metams. Gali būti, kad taip ruošiamasi paprasčiausiai „suvalgyti“ dar vieną mažeikiškių įmonę – „Mažeikių komunalinį ūkį“. Būdami vietoje ir turėdami atitinkamą įdirbį, komunalininkai kažkodėl prarado dalį veiklos ir pajamų. Atsirado naujas „žaidėjas“. Klausimų kyla daugiau, negu šiandien yra atsakymų. Oficialus motyvas, kad konkurse laimėjo trys milijonai eurų prieš siūlomus penkis, tik parodo, kokie nemaži pinigai vaikšto šiukšlių ir „otkatų“ sektoriuje.

Norisi priminti, kad didžiausias privatizavimo šuolis Mažeikiuose vyko prieš daugiau kaip dvidešimt metų, kai įvairus (ir valdiškas) turtas perėjo kažkokiam UAB „Kampelis“. Tai buvo 22 žmonių grupė, kurią sudarė buvę aukšti rajono ir miesto pareigūnai bei asmenys, praeityje komunistinėje hierarchijoje užėmę aukštus postus. Kai kurie dabartinės politinės daugumos atstovai dar turėtų prisiminti tuos gerus laikus. Matyt, jau nulemtas UAB „Mažeikių komunalinis ūkis“ likimas perša mintį, kad laikas ir patirtis bei teisėsaugos neveiklumas visada yra patys geriausi sąjungininkai.

Kad visa tai suprastum ir perprastum, reikia didelio įžvalgumo, politinės ir praktinės patirties bei, žinoma… įkvėpimo.

Rudenį jaučiame, jį mylime arba visiškai jo nemėgstame visi savaip ir skirtingai. Kažkaip nepastebimai lapkritis jau įpusėjo ir tai reiškia, kad rudeniui netrukus teks mandagiai užleisti vietą žiemai.

   

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode