Sprogimas

Atsisveikiname su dar vienu Sedos kautynių dalyviu...

 

Šių  metų  rugpjūčio 27 d. Utenos rajono Daugailių kapinės priglaudė Sedos kautynių dalyvio Algirdo Mečislovo Čepėno palaikus.

Algirdas Mečislovas  Čepėnas  mirė 2017 m. rugpjūčio 13 d. Čikagoje. Ėjo 94-uosius metus.

A. M. Čepėnas gimė Velaikių kaime, Zarasų rajone. Baigė Salų žemės ūkio mokyklą, ruošėsi ūkininkauti, tačiau  artėjanti Raudonoji armija pakeitė jo planus – teko kuo toliau trauktis nuo armijos „išvaduotojos“...

1944 m. liepos 8 d. trys broliai – Algirdas,  jo vyresnis brolis Pranas ir jaunesnis Vytautas – patraukė Žemaitijos link. Gimtinėje liko tėvai ir dar du mažesni broliai – Juozas ir Povilas. Jiems dar negrėsė šaukimas į sovietų kariuomenę.

Gausus būrys Aukštaitijos vyrų pasiekė Plinkšių dvarą. Taip broliai Čepėnai įsitraukė į kuriamą Tėvynės Apsaugos rinktinę. Buvo paskirti į pirmojo pulko antrąją kuopą, dalyvavo kariniuose apmokymuose.

Prieš lemiamas Sedos kautynes spalio 2 dieną broliai Algirdas Mečislovas Čepėnas ir Vytautas Čepėnas pulko vado majoro Alfonso Urbono įsakymu perkeliami į kuriamą artilerijos grupę.

Po  Sedos kautynių brolių keliai išsiskyrė. Vyriausias brolis Pranas Čepėnas žuvo 1945 m. sausio 16 d. prie Tilžės. Algirdas ir Vytautas pateko į vokiečių kariuomenės pagalbinius dalinius. Jie kasė apkasus prie Dancigo.

Rusams apsupus miestą, broliams pavyko evakuotis į Helos pusiasalį, iš ten pateko į Kopenhagą.

Lietuvoje likę tėvai buvo ištremti į Irkutsko sritį. Iš Sibiro jie sugrįžo 1956 metais. Jaunėliams sūnums tremties  pavyko išvengti.

Po karo A. Čepėnas gyveno įvairiose pabėgėlių stovyklose Vokietijoje. 1949 metais emigravo į JAV. Dirbo Čikagos fabrikuose, po kelerių metų kartu su draugais atidarė maisto prekių parduotuvę. Šeimos Algirdas  nesukūrė. Visą  gaunamą iš parduotuvės pelną ir visą savo laisvalaikį aukojo lietuvybės reikalams. Rėmė Bendrą Amerikos lietuvių fondą (BALF), giminaičio Broniaus Kviklio leidžiamus veikalus „Mūsų Lietuva“ ir „Lietuvos bažnyčios“. Siuntė didelę paramą į Lietuvą. Dalyvavo įvairių lietuviškų organizacijų veikloje.

Kauno Šv. Antano Paduviečio bažnyčios altarista Juozas Čepėnas 1994 metais, minint Sedos kautynių 50-metį, pašventino Sedos kautynėse kritusiųjų brolišką kapą. Paminklinėje lentoje įrašytas ir jo vyriausias brolis  Pranas Čepėnas. Šiemet šis kunigas taip pat pašventino ir urną, atkeliavusią iš Amerikos, su brolio Algirdo Mečislovo palaikais. Ji nuleista į garsios Čepėnų giminės šeimos kapą Daugailių kapinėse.

Kiek dar likę gyvų Sedos kautynių dalyvių, praėjus 73 metams?..

                                                                                                                                                    Albertas RUGINIS 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode