Sprogimas

Lietuvos savivaldybių indeksas: Mažeikiai kopia aukštyn ir dalijasi 4–5 vietomis

 

Mažeikiai Lietuvos savivaldybių reitinge šiemet su Druskininkais dalijasi 4–5 vietomis 54 mažųjų savivaldybių reitinge. Savivaldybės reitingas pakilo per 5 pozicijas – pernai savivaldybė buvo dešimta.

Gerai įvertinti Mažeikiuose nustatyti mokesčiai – pagrindinis nekilnojamojo turto mokesčio tarifas, vidutinė verslo liudijimų kaina 2016 m. buvo mažesni nei vidutiniai. Tai padeda skatinti ekonomiką, regione nemažai investicijų – tiek tiesioginių užsienio, tiek materialinių.

Mažeikių gyventojai gali džiaugtis palyginus mažomis komunalinių paslaugų kainomis. Pavyzdžiui, geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kaina 2016 m. savivaldybėje buvo mažesnė už vidutinę, kaip ir šilumos kaina (5,12 ct/kWh lyginant su 6,2 ct/kWh).

Gerai įvertintas administracijos darbas  – nors pernai užimtų pareigybių skaičius 1000 gyventojų buvo mažesnis nei vidutinis, praktiškai visi gyventojų prašymai buvo išnagrinėti laiku.

„Šuolis penkiomis pozicijomis aukštyn – puikus pasiekimas, tačiau tobulėti dar yra kur. Mažeikiuose pernai buvo šiek tiek didesnis nei vidutinis kitose mažosiose savivaldybėse nedarbas (11 proc. lyginant su 9,7 proc. vidurkiu). Be to, net 38 proc. visų bedarbių buvo ilgailaikiai, tai reiškia, kad darbo negalėjo rasti ilgiau nei metus. Nedarbas – viena iš emigracijos priežasčių. 2016 m. iš savivaldybės išvyko 2,4 proc. gyventojų“, – teigia Lietuvos savivaldybių indekso tyrimo vadovė Aistė Čepukaitė.

Taip pat reikėtų dar efektyviau tvarkytis su savivaldybės skola. Nors ir mažėja, ji beveik vis vien didesnė nei vidutiniškai mažosiose savivaldybėse. Skola neigiamų pasekmių gyventojams gali turėti ateityje.

Asta NARMONTĖ

Lietuvos laisvosios rinkos instituto komunikacijos vadovė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode