Sprogimas

Valstybės dienos šventėje Dauguose – garbūs svečiai, apdovanojimai ir saldainių lietus

Valstybės dienos išvakarėse Alytaus rajono savivaldybės surengtoje šventėje Dauguose šurmuliavo bendruomenės, koncertavo rajono kolektyvai, svečiai iš Baltarusijos, žinomi šalies atlikėjai. Šventės iškilmingąją dalį vedė tautiniais rūbais pasipuošę rajono meras ir vicemeras. Mažuosius šventės dalyvius džiugino saldainių lietus iš malūnsparnio, o artėjant vidurnakčiui Lietuva buvo pasveikinta fejerverkais ir lazeriais.

Rajono savivaldybė Valstybės dienai skirtą šventę Dauguose organizavo jau 18-tą kartą. Tradiciniu tapusiam renginiui ruošėsi seniūnija, bendruomenės, kultūros centras, Meno ir sporto mokykla, Technologijos ir verslo mokykla. Ypatingos šventės laukė ir miesto gyventojai. „Žmonės susitvarko kiemus, nusišienauja, artėjant šventei nori pasigražinti“,– sakė Daugų seniūnas Vydas Raudonis.

Rajono meras Algirdas Vrubliauskas į Daugų miesto aikštę susirinkusius švęsti Valstybės dieną kreipėsi Maironio žodžiais „Graži tu mano, brangi tėvyne, šalis kur miega kapuos didvyriai“ ir pabrėžė, kad labai svarbu prisiminti, kas mus vienija, nepamiršti, kad brangiausia yra žmonės, paveldas, amatai, darbai, kultūra. „Todėl kiekvienas čia atvykstantis pas mus į Daugus visada išsiveža pačius šilčiausius prisiminimus, prisiliečia prie mūsų Dzūkijos ir visos Lietuvos istorijos“,– kalbėjo meras bei priminė, kad Daugai yra susiję su valstybės pamatu ir ištakomis, kad juose yra lankęsis Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas, kurio paliepimu buvo pastatyta medinė bažnyčia.

Šių metų šventės akcentas – Bendruomenių metai. Alytaus rajone yra arti 60 bendruomenių, nemažai jų prisistatė ir renginio metu. Rajono meras A. Vrubliauskas pabrėžė jų svarbą, kad per pastaruosius metus sustiprėjo, panaudojo beveik tris milijonus eurų Europos Sąjungos paramos, pagražino savo aplinką, organizavo renginius, apjungiančius žmones. Taip pat pasidžiaugė ir tuo, kad rajono jaunimas dalyvauja ir reprezentuoja rajoną moksleivių dainų šventėje Vilniuje. „Neabejokime tuo, kad turim labai gražią ateitį. Valstybės dieną linkiu drąsos, ištvermės, susitelkimo ir didelės vienybės“,– linkėjo Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas Valstybės dienai skirtoje šventėje Dauguose.

Alytaus rajono gyventojus šventės proga sveikino Seimo nariai, savivaldybės bendradarbiavimo partneriai iš Lenkijos, Baltarusijos, Latvijos, Ukrainos. Seimo nariai pastebėjo, kad į Daugus švęsti Valstybės dieną susirinko tiek žmonių, kiek Islandijos Reikjaviko oro uoste sutiko iš Europos futbolo čempionato sugrįžusią savo šalies rinktinę. Alytaus rajono savivaldybės meras A. Vrubliauskas su Latvijos Jelgavos rajono savivaldybe pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

Valstybės dienai skirtoje šventėje Dauguose tradiciškai paskelbiamas Alytaus rajono garbės pilietis. Šiais metais garbė piliečio regalijos įteiktos visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinei direktorei Rasai Dičpetrienei už pilietiškas iniciatyvas ir įgyvendintus vaiko teisių, globos, šeimos stiprinimo projektus, turinčius ypatingą reikšmę Lietuvos valstybės ateičiai. Ji yra dešimtoji rajono garbės pilietė, kuriai šį vardą suteikė savivaldybės taryba. Rajono meras A. Vrubliauskas ir R. Dičpetrienė pasirašė garbės piliečio knygoje. R. Dičpetrienė padėkojo už įvertinimą ir pasitikėjimą. Moteris neslėpė jaudulio. „Aš dalinuosi šiuo garbės piliečio vardu su visais čia esančiais, su visais Alytaus rajono žmonėmis“,– sakė R. Dičpetrienė ir atkreipė dėmesį į tai, kad Alytaus rajono savivaldybė labai daug dirba, kad mažėtų nuo alkoholio priklausomų žmonių, kad be tėvų globos likę vaikai turėtų globėjus. „Kai man sako, kad Lietuvoje nėra vilties, kai sako, kad mes paskendę alkoholio liūne, turim krūvas globos namų ir mūsų vaikai niekam nereikalingi, aš sakau, kad taip nėra, nuvažiuokit į Alytaus rajoną ir pažiūrėkit, kaip dirbama alkoholio prevencijos srityje, kaip dirbama ieškant globėjų. Ir man didžiausias įvertinimas, kai išgirstu, kad tuoj neturėsim vaikų, kuriems reikia globėjų, nes globėjų eilė tokia didžiulė Alytaus rajone, kad jau ir vaikų pritūks “,– kalbėjo organizacijos „Gelbėkit vaikus“ direktorė R. Dičpetrienė, Alytaus rajono savivaldybę ir merą rodanti kaip pavyzdį kitoms savivaldybėms.

R. Dičpetrienės vadovaujama organizacija „Gelbėkit vaikus“ plėtoja ir įgyvendina projektus, skirtus apsaugoti vaikus nuo bet kokio smurto ir išnaudojimo, nuosekliai ir kantriai skiepina visuomenei supratimą apie tai, kas yra suaugusiojo atsakomybė vaikui, jos dėka Lietuvoje atsirado vaikų dienos centrai. Organizacija veiklą Alytaus rajone vykdo nuo 2007 metų: padeda ieškoti globėjų, finansuoja gausių šeimų šventes, remia dienos centrus, skyrė paramą daugiavaikei šeimai, gyvenančiai Butrimonyse, namui įsirengti.

Iškilmingą renginio dalį užbaigė neįprasta savivaldybės saldi dovana – saldainių lietus iš malūnsparnio, kuris ypač nudžiugino mažuosius šventės dalyvius.

 

Rajono meras A. Vrubliauskas, vicemeras A. Balčiūnas, savivaldybės administracijos direktorė J. Kručkauskaitė, savivaldybės svečiai apsilankė rajono bendruomenių kiemeliuose, įsikūrusiuose miesto skvere. Bendruomenės pristatė savo veiklą ir darbus, vaišino kulinarinio paveldo produktais, demonstravo amatus, kvietė pašokti ir padainuoti.

Šventėje veikė rajono visuomenės sveikatos biuro erdvė „Sveikatingumo oazė“, vyko tautodailininkų ir amatininkų mugė, buvo galima paplaukioti Daugų ežere plaustais, vikingų valtimi.

Vakaro koncerte koncertavo rajono kolektyvai ir svečiai iš Baltarusijos, Česlovas Gabalis ir grupė „Pelenai“ bei „69 danguje“.

Artėjant vidurnakčiui Daugų dangų nušvietė fejerverkas, lazerių šou, vyko diskoteka su grupe „Ex COMBO“ ir didžėjumi.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode