Sprogimas

Šimkaičių girioje svarstoma įrengti pažintinį taką iki partizanų vadavietės

 

Jurbarko rajone esančioje Šimkaičių girioje svarstoma įrengti pažintinį taką iki Lietuvos partizanų vado, Laisvės kovos sąjūdžio tarybos prezidiumo pirmininko, generolo Jono Žemaičio-Vytauto vyriausiosios vadavietės.

„Tokia slėptuvė kaip generolo Jono Žemaičio vadavietė gali tarnauti kaip edukacinė ir pažintinė priemonė partizaninio karo istorija besidomintiems Jurbarko krašto ir Lietuvos gyventojams, o ypač – jaunimui. Kuo autentiškiau šią istoriją atkursime, tuo šis objektas taps vertingesnis“, – šį mėnesį vykusiame susitikime dėl vadavietės tvarkymo kalbėjo Jurbarko rajono savivaldybės meras Skirmantas Mockevičius.

Susitikimo dalyviai svarstė, kad čia galėtų atsirasti pažintinis takas, kuris galėtų apimti ir kitus apylinkėse esančius partizanų bunkerius.

„Šiuose miškuose yra ir daugiau bunkerių, kurie istoriškai yra ne ką mažiau svarbūs. Viename iš bunkerių, kuris nuo vadavietės nutolęs apie 400-500 metrų, Adolfas Ramanauskas-Vanagas ir Aleksandras Grybinas-Faustas Šv. Kalėdas praleido. Kitas bunkeris buvo atsarginė generolo Jono Žemaičio-Vytauto slėptuvė... Pažintiniame take galėtų būti suformuoti takai nuo vieno objekto prie kito, pastatyti informaciniai stendai, atminimo ženklai“, – sakė Pėsčiųjų žygių asociacijos prezidentas Vismantas Genys.

Valstybinių miškų urėdijos Raseinių regioninio padalinio vadovas Gintaras Červokas teigė, jog girioje įrengti pažintinį taką būtų įmanoma, jei būtų stengiamasi tai padaryti kuo natūraliau, išsaugant girios autentiškumą.

Svarstoma, jog takas galėtu būti pakeltas, tokiu būdu tausojant mišką, jis būtų pritaikytas ir sunkiau judantiems žmonėms, šalia jo, pamiškėje, galėtų atsirasti automobilių stovėjimo aikštelė. 

Architekto Aido Bumbulio nuomone, tai galėtų būti pažintinis takas su tam tikrais interaktyviais elementais lankytojams, ypač jaunimui, kuris į mobiliuosius telefonus galėtų atsisiųsti specialią programėlę apie šios vietos istoriją, tačiau reikėtų, kad šioje miško vietoje būtų stipresnis interneto ryšys.

„Pirmiausia vadavietėje reikėtų įrengti drenažą, nes laikui bėgant mediena natūraliai supus ir vėl reikės atlikti jos tvarkymo darbus“, – taip pat pastebėjo architektas. 

Pasak Jurbarko rajono mero, artimiausiu metu savivaldybė kreipsis į Vyriausybės kanceliariją ir praneš apie šią idėją bei domėsis galimybe rengti tako techninį projektą.

2019–ieji Seimo yra paskelbti Jono Žemaičio-Vytauto metais.

Partizaninis karas prieš Sovietų Sąjungos okupaciją Lietuvoje vyko 1944-1953 metais. J. Žemaitis – Vytautas 1953 metais buvo suimtas, po metų sušaudytas Maskvoje. 

Vilnius, spalio 29 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode