Sprogimas

Anykščių rajone užregistruotas meningokokinės infekcijos atvejis

 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Anykščių skyrius lapkričio 2 d. gavo pranešimą apie nustatytą meningokokinio meningito atvejį. Liga nustatyta aštuonerių metų mergaitei, lankančiai Anykščių Antano Baranausko pagrindinę mokyklą. Nuvykus į mokyklą, pateiktos rekomendacijos dėl patalpų vėdinimo ir dezinfekcijos, parengtas informacinis pranešimas susirgusios mergaitės klasiokų tėveliams dėl kontakte buvusių vaikučių sveikatos stebėjimo. Artimą kontaktą turėjusiems vaikams, šeimos nariams  rekomenduota kreiptis pas savo šeimos gydytoją dėl chemoprofilaktikos skyrimo. Mergaitės šokių kolektyvo narių tėveliai taip pat informuoti apie tai, kad stebėtų vaikučių sveikatą. Pakilus temperatūrai, atsiradus galvos skausmui, odos bėrimui, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Anykščių rajone paskutinį kartą meningokokinės infekcijos atvejis buvo užregistruotas 2015 m. Tuomet sirgo suaugusi moteris, o 2013 m. meningokokcemija nustatyta pusantrų metukų mergytei. Abu ligos atvejai pasibaigė laimingai, ir moteris, ir mergytė pasveiko. Respublikoje vidutiniškai per metus užregistruojama 78 meningokokinės infekcijos atvejai.

Meningokokinė infekcija – tai reta, tačiau pavojinga bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 metų amžiaus, taip pat dažni atvejai ir tarp paauglių bei jaunų žmonių iki 25 metų.

Reikia pabrėžti tai, kad meningokoko bakterija plinta  ir ja užsikrečiama artimai bendraujant su sergančiuoju ar sveiku bakterijų nešiotoju dažniausiai šaltuoju sezonu: žiemos-pavasario mėnesiais. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių, o imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Inkubacinis periodas svyruoja nuo 1 iki 10 dienų (vidutiniškai 3-4 dienos). Užkrečiamumas šia liga yra pakankamai mažas. Nepaisant to, kad meningokokinė infekcija plinta oro lašeliniu būdu, ji oru neplinta taip greitai kaip kitos infekcijos – vėjaraupiai, tymai ar gripas. Meningokokai mažai atsparūs išorinėje aplinkoje, greitai žūva nuo saulės spindulių ar įprastų buitinių dezinfekcijos priemonių. Jeigu gatvėje, parduotuvėje ar kitoje viešoje vietoje prasilenkiame su meningokokinės infekcijos nešiotoju, tikimybės užsikrėsti šia infekcija nėra.

Atkreipiame dėmesį į tai, kad meningokokine infekcija susirgus mokiniui ar kito kolektyvo nariui ir nustačius visus sąlytį turėjusius asmenis bei suteikus jiems būtinąją informaciją apie profilaktikos priemones, likusieji mokyklos nariai turėti žinoti kelis svarbiausius dalykus, susijusius su meningokokine infekcija:

1. Meningokokinė infekcija plinta tik artimo kontakto su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, užkratui per seiles ar nosies išskyra patekus į kito žmogaus burną ar nosį).

2. Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – meningokoko bakterija – labai neatspari aplinkos poveikiui. Todėl profilaktiškai patalpas pakanka dažnai vėdinti, valyti drėgnuoju būdu.

3. Ligos požymiai panašūs į peršalimo – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

4. Chemoprofilaktika – antibiotikai, skiriami meningokokinės infekcijos židiniuose tik artimai bendravusiems su ligoniu asmenims, t. y. šeimos nariams, asmenims, gyvenantiems ir miegantiems toje pačioje patalpoje, turėjusiems artimą kontaktą (bučiniai, kontaktas su seilėmis, valgymas iš bendrų indų, naudojimasis susirgusiojo dantų šepetuku ir pan.).

5. Chemoprofilaktika neskiriama asmenims, kurie neturėjo artimo sąlyčio su sergančiuoju arba turėjo artimą sąlytį su sergančiuoju prieš 10 ir daugiau dienų.

6. Pagrindinė šios infekcijos profilaktikos priemonė – skiepai. Lietuvoje ir Europoje naudojamos vakcinos, kurios apsaugo nuo A, B, C, Y ir W meningokokinės infekcijos tipų. Vakcina valstybės lėšomis nėra kompensuojama. Tėvams pageidaujant paskiepyti savo vaiką ar pasiskiepyti patiems reikėtų kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Anykščių rajone per 2012-2014 m. meningokokinės infekcijos vakcina nepaskiepytas nei vienas vaikas,  O 2016 m.  B tipo meningokokinės infekcijos vakcina paskiepyti 55 vaikučiai.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Anykščių skyriaus informacija
parengta pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro rekomendacijas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode