Sprogimas

Mankiškių bendruomenei – 10 metų

Spalio 24 dieną Mankiškių bendruomenei (Radviliškio r.) sukaks 10 metų. Zita Augienė, Mankiškių kaimo bendruomenės pirmininkė,  sako, kad per 10 metų Mankiškių bendruomenė patyrė visko, bet gerų patirčių buvo daugiau ir noro dirbti bendruomenės žmonių labui vis daugėja.

89 narius vienijanti Mankiškių kaimo bendruomenė turi kuo didžiuotis. Per 10  gyvavimo metų  Mankiškių bendruomenės nariai įgyvendino du didelius projektus: gavę Žemės ūkio ministerijos paramą, buvusioje pelkėje įrengė poilsio zoną, įrengė krepšinio aikštelę, laipynę vaikams, treniruoklius, savo jėgomis įrengė tinklinio aikštelę. Kaimas pražydo, pasipuošė medžiais, gėlėmis.

Jubiliejinė šventė jau buvo. Tai – tradiciškai kas dvejus metus organizuojama Žolinė, pirmą kartą  mankiškiečius ir kraštiečius sukvietusi 2008 metais. Šiais metais visi  į Žolinės šventę „Įpinsim dainą į žolynų vainiką“ rinkosi rugpjūčio 19 dieną.  Šventei lėšų skyrė Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija. „Labai džiaugiuosi, kad mankiškiečiai yra bendruomeniški: ir  prie šventės organizavimo išlaidų prisidėjo, ir  ją organizuoti padėjo. Juk sau, ne kitiems renginį daro, juk savi atvažiuoja“, – sakė Mankiškių bendruomenės pirmininkė.

Mankiškių bendruomeniškumo medis, kaimynų prižiūrimas ir puoselėjamas, gražiai auga ir stiprėja. Šventėje prasidėjo svečių sutiktuvėmis. Į svečius atvyko Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė, Radviliškio seniūnijos seniūno pavaduotoja, laikinai einanti seniūno pareigas, Virginija Balinskienė, VVG „Radviliškio lyderis“ atstovai, tautodailininkas Stanislovas Špukas, kaimynai iš Kutiškių, Šniūraičių, Daugėlaičių ir Karčemų bendruomenių, kraštiečiai. Buvo pakelta kaimo vėliava, atidengta bendruomenės dešimtmečiui skirta atminimo lenta. Bendruomenės 10-mečio proga žinomas tautodailininkas Stanislovas Špukas  iškalė saulę, kuri šiuo metu jau puikuojasi Mankiškių  parkelyje ant  bendruomenės jubiliejui paminėti  pastatyto paminklinio akmens.

Bendruomenės pirmininkė Z. Augienė šventės dalyvius ir svečius supažindino su bendruomenės dešimties metų veikla, padėkojo aktyviausiems bendruomenės  nariams, rėmėjams, kiekvienam surasdama po šiltą žodį bei skirdama po puokštelę gėlių. Kaimo bendruomenės iš gėlių ir žolynų sudėjo gėlių kompozicijas, palapinėje buvo eksponuojami vaikų piešiniai žolynų tema ir nuotraukos, kuriose įamžintos bendruomenės dešimties metų akimirkos.

Šventėje grojo ir dainavo bei liaudiškus šokius šokti mokė Radviliškio kultūros centro folkloro ansamblis „Aidija“, kas nuo šokių pavargdavo, galėjo prisėsti ir pabendrauti prie vaišių stalo. Jau temstant į orą buvo paleista dešimt žibintų, o dangaus skliautą nutvieskė šventinis fejerverkas.

Kita bendruomenės narius vienijanti veikla – ekskursijos, šventės, susitikimai su kraštiečiais. Neužmiršti nei pagyvenę, nei Mankiškių mažieji. Tris metus iš eilės vaikai važiuoja į ekskursijas, susipažįsta su Radviliškio krašto, Lietuvos istorija, pramogauja. Vyresniesiems organizuojamos vakaronės, yra buvę kelios paskaitos apie sveiką gyvenseną, mediciną, koncertai. Bendruomenės namai nestovi turšti, nuolat užimta: teniso, biliardo stalai, treniruokliai.

Z. Augienė sako, kad žmonės geranoriški, užjaučiantys, moka pasidalinti, aktyvūs. Renginiuose dalyvauja daugiau nei pusė  Mankiškių gyventojų, todėl ji optimistiškai planuoja ateitį – nauji projektai, renginių scenarijai, idėjos jau sukasi  jos ir aktyvių mankiškiečių galvose.

Radviliškio rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode