Sprogimas

Šiaulių savivaldybės taryboje – aistros dėl paramos vaikų tautiniams kostiumams

 

Ketvirtadienį Šiaulių savivaldybės tarybai svarstant šių metų biudžeto pakeitimus, tarybos nariai susiginčijo dėl siūlymo skirti per 70 tūkst. eurų penkių moksleivių tautinių šokių kolektyvų tautiniams kostiumams.

Liberalų sąjūdžio atstovas Arūnas Rimkus apkaltino siūlymą pateikusius Socialdemokratus ir jį palaikantį mero Artūro Visocko judėjimą diskriminuojant vaikus bei palygino šią situaciją su garsia totalitarizmo satyra „Gyvulių ūkis“.

Pasiūlymo šalininkai savo ruožtu teigė, jog tai būdas palengvinti finansinę naštą mokykloms, kurioms yra sudėtinga savo lėšomis aprengti savo tautinių šokių šokėjus.

„Šiaulių Socialdemokratai senu įpročiu, kartu su A.Visocko judėjimu, sugalvojo vienus vaikus padaryti vertesniais už kitus pagal tai, ar šie šoka tautinius šokius. (...) Gal ir teisėta, kai grupė, turinti valdžią, apdovanoja, išskiria sau patinkančius, bet tikrai ne teisinga. Taip elgiasi kiaulės Džordžo Orvelo novelėje „Gyvulių ūkis“ ir Šiauliuose tikrai vyksta esminis vidinis proveržis blogąja prasme“, – posėdžio metu teigė liberalas A.Rimkus.

Jis ragino politikus nepalaikyti sprendimo, kuriuo „Šiauliuose kuriama Orvelo „Gyvūlių ūkio“ tvarka“ ir teigė, kad tokios iniciatyvos neturėtų būti vykdomos iš biudžeto pinigų.

„Gerbiami tarybos nariai, pagalvokite, kaip jūs, patvirtinę savo balsavimu vienų vaikų išskirtinumą prieš kitus, galėste ramiai žvelgti į akis tiems nuvertintiems, antrarūšiams, kurie sportuoja, žaidžia, šoka, bet ne tautinius šokius“, – kalbėjo A.Rimkus.

Meras A.Visockas po šio pasisakymo ragino tarybos narius suvaldyti emocijas ir „nereaguoti į tai, į ką neįmanoma reaguoti“.

Konservatorius Vladas Artūras Balsys siūlymą vadino nejautriu ir ragino visų nesutvarkytų Šiaulių gatvių gyventojus kreiptis į vadovus dėl to, kad nesirūpinama jų interesais.

Tuo tarpu socialdemokratė Zina Žuklijienė pabrėžė, kad savivaldybė nesirengia vaikams pirkti kostiumų, o tik palengvinti finansinę mokykloms tenkančią naštą bei siūlė kitus kultūrinės veiklos atstovus paremti ateityje. Jos bendrapartietis socialdemokratas Justinas Sartauskas priminė, kad kiekviena biudžeto eilutė dažniausiai būna susijusi su parama kokiai nors vienai sričiai.

Pasak J.Sartausko, vienam kostiumui vidutiniškai teks apie 100 eurų, jie bus skiriami ne konkrečiam vaikui, o mokykloms, kurios atnaujins savo turimus drabužius.

Į tarybos narus kreipėsi ir Violeta Laugalienė, vadovaujanti šokių kolektyvui „Šėltinis“, kuri pabrėžė, kad tautiniams šokiams skiriamos lėšos yra itin mažos, o kostiumus vadovams tenka persiuvinėti iš senų drabužių.

„Pasilikome patys stipriausi, patys atkakliausi, dirbame už tikrai ubagišką algą. Vadovai patys siuva kostiumus, patys važiuoja po kaimus, iš kaimiečių supirkinėja senų kultūros rūmų senus skudurus, persiuvam ir taip mes puošiame savo vaikus. (...) Mūsų kolektyvai Šiaulių mieste užkišinėja visur, kur tik yra nišos: vėliavą pakelti, vėliavą nuleisti, pastovėti, gėles įteikti, palydėti, sutikti svečius, palaikyti juosteles. Kas tą dalyką darytų? Ir tai turi būti vaikai su ypatingai gražiais rūbais“, – kalbėjo choreografė.

Pasak jos, suma, kurią vienam kostiumui skirs savivaldybė, yra tik nedidelė dalis to, kiek kainuoja tautinis kostiumas.

Nepaisant aršių diskusijų, sprendimą palaikė 21 tarybos narys, du susilaikė, keturi nebalsavo. Pagal jį 709 vaikams iš penkių kolektyvų bus skiriama 73,3 tūkst. eurų.

Pernai metų pabaigoje valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis paskelbė apie idėją apie 150 tūkst. ikimokyklinukų 2018 metais padovanoti po tautinį kostiumą. Jis skaičiavo, kad tam reikėtų apie 3 mln. eurų ir planavo įsteigti specialų fondą bei pabrėžė, kad tai būtų privati iniciatyva. Idėjai sulaukus kritikos, R.Karbauskis pranešė ją atidedantis neribotam laikui.

Autorė: Austėja Masiokaitė

Vilnius, spalio 5 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode