Parama dėkojame




Prasminga kelionė tęsiasi

 

Rugsėjo 28–29 dienomis vyko Fotografijos dienos Mažeikiuose: Savivaldybės viešojoje bibliotekoje – Pauliaus Lileikio fotografijų parodos „Fotoamnestija 1988–1999“ pristatymas ir susitikimas su autoriumi; Mažeikių muziejuje – baltarusių fotografų Aleksandro Rakovičiaus ir Margaritos Jarockajos (senelio ir anūkės) parodos „Makro pasaulis“ pristatymas ir susitikimas su autoriais; Mažeikių muziejuje – XII tarptautinės parodos „Gyvos žemės  mintys 2017“ atidarymas ir laureatų apdovanojimas.

Renginio ištakos

1994 metais, žymaus  meninės fotografijos meistro, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Aleksandro Macijausko iniciatyva ir pastangomis, Kaune pradėtas rengti Tarptautinis fotografijos konkursas „Gamta – visų namai“, kuriuo buvo siekiama atkreipti pasaulio bendruomenės dėmesį į mūsų planetos ekologines problemas. Jau patys pirmieji žingsniai sulaukė pasaulio ir Lietuvos fotografų dėmesio. Netrukus panašų konkursą, pavadinimu „Gyvos žemės mintys“, ėmė rengti ir Mažeikiai. Šias parodas-konkursus nuo 1997 metų organizuoja Mažeikių rajono savivaldybės garbės pilietis, fotomenininkas Jonas Strazdauskas. Jeigu konkursas „Gamta – mūsų namai“ pamažu užgeso, tai mažeikiškių organizuojamas renginys toliau augina kūrybinius sparnus ir tęsia savąją  kelionę. Gali būti, kad Lietuvoje tai vienintelis gamtosauginis projektas, turintis tokią ilgametę tradiciją.

Ėjimas ieškojimų keliu

Per ilgus metus pasitaikė visko: įsibėgėjimo, trypčiojimo vietoje, sustojimų ir nuoseklaus kopimo į naujai atsiveriančius horizontus, atradimus bei pergales. Laikas parodė, jog užtenka ir kelių pasišventusių entuziastų, kad būtų nuveikti dideli darbai.

Vertinant fotografijų parodą-konkursą ilgų metų kontekste, būtina paminėti, kad joje dalyvavo autoriai iš Japonijos, Kinijos, Prancūzijos, Austrijos, Vokietijos, Rumunijos, Rusijos, Baltarusijos, Čekijos, Latvijos, Lenkijos, Škotijos ir daugelio kitų valstybių. Svarbu ir tai, kad konkursuose nuolatos sėkmingai dalyvauja vis daugiau moksleivijos bei jaunimo. Meninės saviraiškos ir individualybės ieškojimai duoda gražius rezultatus bei suteikia malonias emocijas.  

Prizų nepašykštėjo

Šių metų konkursą organizavo Mažeikių rajono savivaldybė, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Savivaldybės kultūros centras ir Mažeikių fotoklubas. Šiai tarptautinei parodai 210 autorių pateikė 1760 fotografijų. „Paroda jau daugelį metų užduoda vieną ir tą patį klausimą: ką darome, kad gamta būtų išsaugota ir vėl vienu ritmu alsuotų drauge su mumis?“ (Stanislovas Žvirgždas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, fotografas).

Autoritetinga komisija įvertino darbus pagal iš anksto numatytas temas: „Žmogaus įtaka gamtai“; „Žemė, vanduo, gyvūnija, augmenija“; „Žmogaus sąlytis su supančiu pasauliu“; „Gamtos apsauga“; „Ekologinės problemos“; „Mus supanti gamta“.

Parodos atidarymas sulaukė didelio dėmesio ir džiugu, kad nemažai prizų įsteigė mažeikiškiai.

Paroda veiks iki lapkričio 4 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode