Parama dėkojame




Sprogimas

Mažeikių žemdirbiams – ne blogiausia padėtis

 

   Rugsėjo lietūs sutrikdė žemdirbių darbą – vėluojama nuimti derlių, neįmanoma paruošti laukų sėjai. Kai kuriuose rajonuose paskelbta ekstremali padėtis. Nušvitus saulei, laukuose vėl ūžia kombainai, traktoriai – ūkininkai skuba baigti lauko darbus, tad šių metų derliaus nuėmimo ir sėjos situacija keičiasi kiekvieną minutę.

Mažeikių rajone taip pat dar yra nenupjautų javų ir kitų kultūrų, stengiamasi kuo greičiau paruošti dirvas kitų metų derliui.  

Ekstremalios situacijos nėra

     Pasak Mažeikių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistės Viktorijos Šimkienės, kad javapjūtės darbai vėluoja, akivaizdu, tačiau rajone ekstremalios situacijos nėra: „Neskęstame, tačiau į laukus įvažiuoti sunku. Šiuo metu ūkininkų ir bendrovių, kurios deklaravo daugiau kaip 50 ha pasėlių, plotuose iš viso pasėto ploto likę nenukultų apie 15 proc., nors šie skaičiai keičiasi kas minutę, nes ūkininkai nuo pat ankstaus ryto iki vėlaus vakaro ima derlių, kol oras leidžia.“

Nukulta ne viskas

     Mažeikių apylinkės seniūnijos seniūno pavaduotojos Dalios Grabažienės teigimu, derliaus nuėmimo darbai vėluoja apie dvi savaites. Seniūnijoje rugsėjo vidury buvo likę nenukulti iš viso 1134,11 ha:  kviečių – 541 ha; rugių – 15 ha; miežių – 136 ha; avižų – 132 ha; grikių – 187,6 ha; vasarinių rapsų – 13,33 ha; žirnių – 37 ha; pupų – 72,18 ha, tačiau per pastarąsias saulėtas dienas, pasak seniūno pavaduotojos, plotai turėjo gerokai sumažėti.

     Panaši situacija ir Tirkšlių seniūnijoje. „Nenukulta pupų – 56 ha, kukurūzų – 20 ha, miežių – 85 ha, vasarinių kviečių – 25 ha. Kadangi šios savaitės orai leidžia dirbti, manau, šiek tiek reikalai pasitaisys“, – sakė Tirkšlių seniūnijos seniūno pavaduotoja Asta Kesminienė.  

     „Praėjusią savaitę dar buvo nenukulta pupų – 315 ha ir apie 50 ha vasarinių rapsų, bet dabar buvo gražios dienos, tikriausiai rapsus jau ir nukūlė“, – vylėsi Laižuvos seniūnijos seniūno pavaduotoja Angelė Klemenienė.

„Reivyčių seniūnijoje, rugsėjo 21 d. duomenimis, ūkininkų, kurie augina daugiau kaip 50 ha grūdinių kultūrų, liko nenuimta vasarinių kviečių – 129,89 ha, avižų – 6,08 ha, kukurūzų – 3,08 ha, vasarinių rapsų – 40,87 ha, pupų – 172,66 ha“, – informavo seniūno pavaduotoja Regina Gramienė.

Pasak Viekšnių seniūnijos seniūno pavaduotojo Algimanto Kiudulo, seniūnijoje, kaip ir visose kitose rajono seniūnijose, renkama informacija apie tuos ūkininkus ir bendroves, kurios deklaravo daugiau kaip 50 ha pasėlių. Tokių ūkinių vienetų Viekšnių seniūnijoje yra 25. Rugsėjo 15 d. duomenimis, nenukulta kviečių – 368 ha, miežių – 11 ha, grikių – 14 ha, kukurūzų – 20 ha, rapsų – 27 ha, žirnių – 8 ha, pupų – 152 ha.

Šerkšnėnų seniūnijoje ūkininkai taip pat nėra baigę derliaus nuėmimo darbų. Seniūnijos vyr. specialistės Rūtos Narmontienės pateiktais duomenimis, rugsėjo vidury nebuvo nukulta 702,5 ha, iš jų kviečių – 102,23 ha, rugių – 87,16 ha, miežių – 212,39 ha, avižų64,86 ha, kukurūzų – 8,2 ha, rapsų – 78,25 ha, žirnių – 44,72 ha, pupų  – 104,69 ha. Nuimtas visas kvietrugių derlius.

Sedos seniūnijoje, kaip ir visame rajone, situacija, pragiedrėjus orams, gerėja. Nors buvo likę nekultų 13,56 ha kukurūzų, 60 ha miežių ir 20 ha vasarinių kviečių, tačiau šie plotai mažėja. 

Kokybė prastėja

     Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistės V. Šimkienės teigimu, dėl lietaus prastėja grūdų kokybė, vėliau nuimti tinka tik pašarams, todėl mažėja ir jų kaina. Kad grūdų kokybė prasta, patvirtino ir A. Klemenienė.

Pasak Židikų seniūnijos seniūno pavaduotojo Arvydo Brazdauskio, seniūnijoje, kaip ir visame rajone, dėl nepalankių oro sąlygų dar savaitės pradžioje buvo likę apie trečdalį nenuimto javų derliaus: „Orams pagerėjus javapjūtė vėl pajudėjo. Nors kombainai ir klimpsta dirvose, ūkininkai dar bando gelbėti sudygusius ir drėgnus grūdus, kurie tinkami tik pašarui. Tokius grūdus sunku parduoti supirkėjams, o ir kainos simbolinės.“

    

Skuba sėti

     A. Brazdauskio teigimu, Židikų seniūnijoje pasėta daugiausia tik žieminis rapsas. Žieminių javų sėja pradėta tik šią savaitę ir tai ne į visus laukus įmanoma įvažiuoti. Apie sėjos pabaigą dar anksti kalbėti. Pasak D. Grabažienės, Mažeikių apylinkės seniūnijoje pasėti buvo taip pat tik žieminiai rapsai, bet per didelį lietaus kiekį jų sudygo tik apie pusę. Žieminiams javams dirvos ruošiamos ten, kur galima įvažiuoti. Pasak A. Kesminienės, Tirkšlių seniūnijoje rudeninė sėja, nors ir vėluoja, taip pat įsibėgėja 

Gajutė Abelkienė

Nuotrauka iš „Būdo žemaičių“ redakcijos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode