Sprogimas

Molio šventėje – amatų meistrai iš visos Lietuvos

    Antradienį Viekšniuose šurmuliavo tradicinė Respublikinė molio šventė, surengta 11-ąjį kartą. Įvairių amatų meistrai pristatė savo dirbinius, viekšniškiai demonstravo raugo keramiką. Susirinkusiuosius linksmino meno kolektyvai iš kaimyninių rajonų ir atvykusieji iš toliau. 

Demonstravo raugo keramiką

     Kaip ir kasmet, vasaros lauko estrados pakraštyje kūrenosi lauko krosnis, kurioje degė moliniai indai ir kitokie dirbiniai, nulipdyti entuziastų, kiekvieną penktadienį susirenkančių Viekšnių Vinco Deniušio meno mokykloje ir kartu su mokytoju Vitalijumi Baltučiu bandančių įvaldyti keramikos paslaptis.

     Traukti iš krosnies molinukus ir juos merkti į raugą V. Baltučiui padėjo Molio šventės iniciatorius ir pradininkas, keramikas Vygantas Vasaitis, kuris džiaugėsi, jog jo pradėtas darbas tęsiamas ir, nors šiemet nebebuvo keramikos stovyklos, kuri visada baigdavosi Molio švente, tačiau tradicijos tęsiamos ir tai suteikia vilties, kad puodininkyste garsėjantys Viekšniai ir toliau bus žinomi.

     Tradiciškai buvo verdamas „čiumpadrilis“, krosnyje kepamas varškės sūris, kuriuos galėjo ragauti kiekvienas, nepagailėjęs vienokios ar kitokios aukos.

     Norintieji išbandė rankos taiklumą užrištomis akimis daužydami molinius puodus.

    

Dalyvavo ne pirmą kartą

     Šiemet šventėje taip pat netrūko ne tik molio meistrų, bet ir medžio drožėjų, lino kultūros, kulinarinio paveldo puoselėtojų, bitininkų ir kitokių amatų meistrų. Dauguma jų dalyvavo jau ne pirmą kartą, o štai šilutiškiai raugo keramiką į Viekšnius atvežė pirmąkart. Balto molio kūrinius demonstravo rietaviškiai, o tradicinę keramiką atsivežė nuolatiniai šventės dalyviai iš Kuršėnų. Taip pat sulaukta prekybininkų iš Panevėžio, Plungės ir kitų rajonų.

Apdovanojo gražiausiai besitvarkančius

     Šventės metu Viekšnių bendruomenės taryba apdovanojo gražiausiai besitvarkančių sodybų šeimininkus. Pasak tarybos narės Vilmos Beržinienės, daugiausia dėmesio buvo skirta neseniai Viekšniuose apsigyvenusiems sodybų savininkams, kruopščiai tvarkantiems ir gražinantiems savo namų aplinką. Išrinkti ir apdovanoti penki gražiausių sodybų šeimininkai.

Koncertavo svečiai

     Gerą nuotaiką ir smagų koncertą susirinkusiesiems dovanojo Viekšnių kultūros centro kolektyvai – vokalinis ansamblis „Vinkšna“ ir kapela „Virventa“, grupė „Akmenės vyrai“, Telšių rajono Tryškių kultūros centro liaudiškos muzikos kapela, Nevarėnų kultūros centro liaudiška kapela „Trukt už vadžių“ ir Kudirkos Naumiesčio kultūros centro humoro grupė „Kanapa“.                

Gajutė ABELKIENĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode