Sprogimas

Socialiniai darbuotojai – mažai matomi, bet labai reikalingi

 

Nuoširdi pagalba, uoli parama ir rūpestingos paslaugos vienišiems garbaus amžiaus kauniečiams, neįgaliems žmonėms ar nepriteklių patiriančioms šeimoms. Visa tai – įprasta darbo rutina vienuolikai socialinių darbuotojų, veikiančių visose Kauno miesto seniūnijose. Tiesa, jų pastangos neretai lieka nepastebėtos, o ir patys specialistai paprastai atsiduria „už kadro“.

„Socialiniai darbuotojai daro labai didelį darbą, kuris reikšmingas ne vien socialiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms, bet ir plačiajai visuomenei. Todėl be galo svarbu, kad visi kauniečiai žinotų, jog prireikus pagalbos, ji yra visai čia pat ir pasiekiama labai paprastai. Ne veltui užsienio socialinėse reklamose šie profesionalai kartais vaizduojami lyg animaciniai herojai – „supermenai“, – sakė Kauno miesto mero patarėja socialiniais klausimais Irena Segalovičienė.

Pasak jos, kiekvienam gyventojui pravartu pažinoti ne tik savo gyvenamosios vietovės seniūną, bet ir socialinio darbo organizatorių. Kaune jų dirba po vieną visose 11 seniūnijų.

Net jei socialinės pagalbos ar paramos neprireiks patiems, ji gali būti labai naudinga aplinkiniams – giminaičiams, kaimynams, pažįstamiems. Laiku parodytas nuoširdus rūpestis – keleriopai vertingesnis už pavėluotą reakciją į greta esančių bendruomenės narių bėdas. Vis dar pasitaiko atvejų, kai žmonės dėl socialinių paslaugų kreipiasi į miesto savivaldybę, nors tikrasis adresas turėtų būti seniūnija pagal gyvenamąją vietą.

Socialinių darbuotojų vykdomų funkcijų spektras – itin platus. Jis aprėpia nuo prašymų priėmimo, kitų reikiamų dokumentų bei papildomos informacijos rinkimo iki konkrečios situacijos vertinimo ir pagalbos organizavimo.

„Socialinis darbuotojas – tarsi savotiškas vadybininkas, atliekantis tarpininko misiją tarp žmogaus ir atsakingų institucijų. Pastaruoju metu teko lankytis seniūnijose ir betarpiškai bendrauti su šiais specialistais. Įsitikinau, jog Kaune turime ne biurokratiškai dirbančius, bet kaskart su žmogišku jautrumu į kiekvieną situaciją žvelgiančius profesionalus. Nuoširdus rūpestis čia yra tiesiog gyvybiškai svarbus ir tie žmonės jo tikrai nestokoja, – įsitikinusi Kauno miesto mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė. – Mūsų siekis, kad kiekvienas žmogus jaustųsi pilnaverčiu miesto gyventoju, nepriklausomai nuo amžiaus, socialinio statuso ar turtinės padėties.“

Socialiniai darbuotojai nustato asmens ar šeimos poreikius socialinei paramai ar paslaugoms gauti ir teikia išvadas dėl jų skyrimo. Kiekvienu atveju specialistai objektyviai vertina gyventojų buities sąlygas, gebėjimą pasirūpinti savimi ir savarankiškai priimti kasdienius sprendimus. Jie taip pat analizuoja problemines šeimų ar asmenų situacijas, konsultuoja bei ieško veiksmingų sprendimo būdų.

Prašymai dėl socialinių paslaugų turėtų teikiami būtent šiems seniūnijose gyventojus priimantiems specialistams. Be socialinės globos bei priežiūros gali būti organizuojamas maitinimas (parama maistu), transportas, sveikatos priežiūros paslaugos, aprūpinimas būtiniausiais daiktais, drabužiais ir kita.

Socialiniai darbuotojai savo pareigas atlieka konfidencialiai, todėl tai neturėtų tapti kliūtimi gyventojams kreiptis pagalbos.

Kauno miesto savivaldybės Ryšių su visuomene poskyrio informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode