Sprogimas

Sužvejoti paparčio žiedą...

 

Savaitgalį visoje Lietuvoje, taip pat ir Mažeikių rajone, degė Joninių laužai, skambėjo dainos, sukosi šokėjų poros, vainikuoti Jonai ir Janinos. Mieste dvi dienas šurmuliavo joninių mugė.

 

Šurmuliavo mugė

 

Birželio 22–23 dienomis Mažeikiuose, prie kultūros centro, šurmuliavo Joninių mugė, kurioje mažeikiškiai ir miesto svečiai galėjo apžiūrėti, o patikusių ir įsigyti tautodailės ir kulinarinio paveldo gaminių, lino ir medvilnės rūbų, žaislų bei kitų daiktų. Žolelėmis  ir antpilais prekiavo Gintarė Karaliūnaitė. Mugėje galima buvo sutikti ir žymų Lietuvos atlikėją Paulių Stalionį, kuris čia apsilankiusiems mažiesiems mažeikiškiams ir jų tėveliams  pristatė savo pasakų knygą „Pasakos, kurių niekas nepapasakos“, bendravo, o įsigijusiems knygą joje parašė savo linkėjimus.

Mugės metu prekeiviai kvietė dalyvauti žaidimuose ir laimėti prizų, veikė atvira lauko kavinė, kur miestiečiai galėjo paskanauti burgerių, kepsnių, giros. Aikštėje įsikūręs sveikatingumo centras kvietė mažeikiškius pasitikrinti sveikatą. Jonams ir Janinoms padovanoti vardiniai šaukšteliai.

Šauniai praleidę laiką mažeikiškiai išskubėjo švęsti Joninių – kas pasiliko Mažeikiuose, kas šventė kituose rajono miesteliuose ir kaimuose.

 

„Žvejojo“ paparčio žiedą

 

„Sužvejokime paparčio žiedą kartu“ – toks šiemetinis Mažeikiuose vykusių Joninių šūkis. Šventėje vyko magiškas ekperimentatorių N2 iš Vilniaus šou, koncertą dovanojo grupės „Hot mamazz“ ir „Kitava“, dainomis linksmino TV projekto „Lietuvos balsas“ finalininkas Gražvydas Staigvilas. Pasirodymą surengė humoro grupė „Barboros“, o tautinius šokius šoko Mažeikių kutūros centro kolektyvas „Jurginėlis“.

Šventės dalyviai vaišinosi žuviene, dalyvavo įvairiuose žaidimuose. Vainikais apdovanoti Jonai ir Janinos, uždegtas Joninių Laužas.

 

Joninės Plinkšėse

 

Penktadienio vakarą Plinkšių sporto aikštėje skambėjo linksma muzika, rinkosi miestelio gyventojai ir svečiai. Joninių šventė prasidėjo Plinkšių miestelio vėliavos iškėlimu, uždegta Joninių ugnis. Tradiciškai šventės dalyvius sveikino Šerkšnėnų seniūnijos seniūnė Alina Čekienė. Jonus, Janinas, Rasas, Vandas ir susirinkusius žiūrovus skambiomis dainomis sveikino Šerkšnėnų kultūros centro Žemalės kultūros namų stilizuota kaimo kapla „Šerkšnė“ (vadovė Aistė Banienė), estradinis trio „LIS“ (vadovė Salomėja Macijauskienė), žemaičių tarme dainas atlikę mažieji Sedos kultūros centro folkloro ansamblio „Rėmoliokaa“ (vadovė Gražina Vainutienė) dainorėliai.

Plinkšių globos namų kolektyvas pralinksmino šventės dalyvius, dovanojęs Lietuvos estrados žvaigždžių parodijas. Pajudėti šokio žingsneliu kvietė Šerkšnėnų kultūros centro linijinių šokių kolektyvas „Pajudam“ (vadovė S. Macijauskienė). Smagiomis dainomis ir melodijomis pradžiugino Žlibinų kultūros centro kaimo kapela (vadovas Alfredas Lučinskas).

Mažuosius šventės dalyvius pažaisti ir parungtyniauti įvairose sporto rungtyse bei linksmai praleisti laiką kvietė VŠĮ „Veiklių mamų klubas“, pasivažinėti karieta ir pajodinėti poniais siūlė „Antano žirgai“.

Stipriausieji jėgas išbandė sporto rungtyse, sušalusieji šildėsi kava ar arbata, išalkusieji vaišinosi žirnių koše.

 

Viekšniuose – tradicijas puoselėjanti šventė

 

Birželio 24-ąją Viekšnių šv. Jono Krikštytojo bažnyčios parapijos namuose (dėl bažnyčios remonto) vyko tituliniai Šv. Jono Krikštytojo atlaidai. Šv. Mišių aukai vadovavo N. Akmenės bažnyčios klebonas kun. Olijandras Jurevičius, kartu koncelebravo Tryškių bažnyčios klebonas kun. Darius Povilaitis. Jiems ir visiems šv. Mišių dalyviams padėkos žodžių negailėjo Viekšnių parapijos klebonas kun. Kęstutis Zybartas. 

Vakarop Viekšnių lauko estradoje susirinko gausus būrys miesto gyventojų ir svečių, atvykusių iš aplinkinių miestų ir miestelių. Magiški vasaros burtai, Jonų ir Janinų pagerbimas, vainikuojant juos ąžuolo lapų vainikais – visa tai suteikė šventei tradiciškumo, gyvumo. Vyriausias ir jauniausias Jonai uždegė Joninių laužą, aplink kurį susibūrę žmonės dainavo dainas, sveikino varduvininkus. Mažiesiems šventės dalyviams taip pat netrūko veiklos – sustoję į didžiulį ratą vaikučiai žaidė žaidimus, pūtė muilo burbulus.

Puikią nuotaiką dovanojo smagi Joninių muzikinė programa  – susirinkusiesiems grojo liaudiškos muzikos kapela „Viešvė“ iš Viešvėnų, Telšių r., šoko tautinių šokių kolektyvas  iš Kruopių, Akmenės r., o pradėjus groti  populiariajai grupei iš Šiaulių „Aura“ (vadovas Romualdas Juzukonis), šokių aikštelėje net pritrūko vietos, kadangi šokančiųjų buvo daug daugiau: smagios dainos ir gera muzika nepaliko abejingų. Vakaro programą užbaigė TV projekto „Mes vieno kraujo“ nugalėtojas Anatolijus Oleinikas.

Ieškota paparčio žiedo, vidurnaktį prie Joninių laužo vyko naktišokiai.

 

Urvikiuose – jubiliejinis festivalis

Šeštadienį Urvikiuose vyko 10-asis vestuvinių muzikantų festivalis „Šauniausi Žemaitijos muzikantai 2017“. Kaip ir kasmet, jis čia švenčiamas kartu su Joninėmis.

Šventėje dalyvavo, visus linksmino dvylika vestuvinių muzikantų grupių iš Žemaitijos, svečiavosi „Mažųjų aludarių karalienė“, koncerto akcentas – grupė „Husarai“. Žiūrovai turėjo galimybę varžytis šaškių, šachmatų turnyruose, paragauti lietuviško midučio.

Urvikių kultūros centro direktorė Vita Černookienė sveikino šventės proga ir apdovanojo kaimo gyventojus, neseniai sulaukusius garbaus amžiaus: „Nuoširdžiausi linkėjimai visiems Jonams ir Janinoms. Šiandien yra ir Rasos šventė, net pats dangus mums apie tai primena, kadangi nepralenkia mūsų maži rasos lašeliai. Sveikinu bei džiaugiuosi matydama jus, taip gausiai susirinkusius į mūsų šventę. Noriu padėkoti visoms grupėms, kurios jau yra atvykusios čia 10-ąjį kartą.“

Kaip įprasta Joninių šventėje, nepamiršti varduvininkai. Šiemet jų Urvikuose buvo šeši: keturi Jonai ir dvi Janinos. Visi apdovanoti ąžuolo vainikais ir šakočiais.

Aplankė varduvininkus

Per Jonines Sedos kultūros centro liaudiška kapela „Linksmuolee“  aplankė Sedoje ir aplinkiniuose kaimuose gyvenančius Jonus. Sveikino, padovanodami ąžuolo lapų vainiką ir skirdami muzikinį kūrinį.

Vakare Sedos salelėje vyko Joninių gegužinė. Atvykusius linksmino instrumentinė vokalinė grupė „Antena“. Buvo organizuojami žaidimai, uždegtas Joninių laužas.

Alina JONIKĖ

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Valerija KVEDARAITĖ

Autorių ir Gintauto GRIŠKĖNO nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode