Parama dėkojame




Apie pagalbą turintiems priklausomybių

Gegužės 22 d. Mažeikių nakvynės namuose vyko seminaras apie tai, kaip suteikti pagalbą žmonėms, turintiems įvairių priklausomybių. Šioje įstaigoje įkurtas „Žemo slenksčio“ kabinetas (ŽSK), kuris ir teikia tokią pagalbą. Seminare dalyvavo savivaldybių atstovai iš keturių Lietuvos rajonų: Tauragės, Visagino, Biržų ir Šiaulių. Seminarą vedė koalicijos „Galiu gyventi“ advokacijos vadovas Girvydas Duoblys.

Apie koaliciją

„Galiu gyventi“ yra nevyriausybinė organizacijų ir ekspertų koalicija, įsikūrusi Vilniuje ir siekianti efektyvaus priklausomybių ir su jomis susijusių problemų sprendimo, saugios bei sveikos visuomenės kūrimo. Koalicija atlieka tyrimus priklausomybių ir su jomis susijusių ligų srityje, organizuoja konferencijas, seminarus, rengia informacinę medžiagą apie priklausomybių problemas ir kt. Koalicijos vizija: kryptingas, atviras ir konstruktyvus įvairių institucijų, organizacijų, specialistų ir veiklių žmonių bendradarbiavimas, formuojant priklausomybių politiką. Koalicijos misija: siekti efektyvaus priklausomybių ir su jomis susijusių problemų sprendimo. Koalicijos tikslai: sumažinti kliūtis pažeidžiamoms grupėms kreiptis ir gauti sveikatos priežiūros, socialinę ir kitokią pagalbą; mažinti pažeidžiamų asmenų diskriminavimą; stiprinti savo narių gebėjimus ir t.t.

„Žemo slenksčio“ kabinetai                     

Pagal europinius apibrėžimus tai švirkštų ir adatų keitimas, pakaitinis gydymas, skiepijimas nuo hepatito, tikrinimas dėl lytiškai plintančių ligų ir t. t. Visa tai suteikiama nemokamai (polilklinikoje už tokias paslaugas reikia mokėti). ŽSK paslaugos buvo išplėtotos, kai buvo nustatyta pirmieji ŽIV atvejai tarp narkotikus vartojančių asmenų.

      Pagrindinė seminaro tema ir buvo ŽSK kūrimas Lietuvoje. Dabar tokių kabinetų yra 14. Pasak renginio vedėjo, tai mažoka. Reikėtų bent jau 18.          

     Mažeikių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Irena Macijauskienė akcentavo, kad narkotikų vartojimas, jų platinimas ir paskatino įkurti Mažeikių nakvynės namuose „Žemo slenksčio“ kabinetą, kurio koordinatoriumi tapo šios įstaigos direktorius Antanas Krivickas. Jis pateikė seminaro dalyviams vaizdinę medžiagą apie sėkmingą Mažeikių ŽSK organizavimą. „Narkomanija – liga, kuria serga įvairaus amžiaus ir įvairių socialinių sluoksnių žmonės. Jų yra ir mūsų mieste. Šie žmonės tikisi sulaukti nors nedidelės pagalbos. Būtent todėl ir buvo įkurtas ŽSK Mažeikiuose“, – pradėjo savo pranešimą A. Krivickas.

Pasak pranešėjo, ŽSK paslaugų tikslas – sumažinti sušvirkščiamųjų narkotinių medžiagų vartojimą, ne gydymo tikslui ir rizikinga elgsena susijusių infekcijų plitimą, perdozavimą ir kitas neigiamas pasekmes visuomenei ir asmeniui. ŽSK uždaviniai: užmegzti ir palaikyti ryšius su paslaugų gavėjais ir jų artimaisiais bei partneriais; sudaryti sąlygas nenorintiems atsisakyti savo poreikių naudotis žalos mažinimo paslaugomis; motyvuoti paslaugų gavėjus atsisakyti narkotikų vartojimo; mažinti aplinkos taršą, skatinant paslaugų gavėjus nemėtyti panaudotų švirkštų ir adatų, o atnešti juos į kabinetą.

Dalijosi patirtimi                     

Pirmieji Mažeikių ŽSK žingsniai buvo prie Mažeikių rajono policijos komisariato, o 2007 m. ŽSK įkurtas prie Mažeikių nakvynės namų. Kabineto veikla finansuojama iš Savivaldybės sveikatos fondo lėšų. Čia dirba 2 socialinės darbuotojos (1,5 etato), turinčios medicininį ir socialinio darbuotojo išsilavinimą. Jų darbo patirtis per 10 metų.

       Mažeikių ŽSK veiklos pradžioje jame dirbo asmuo, kuris buvo vartojęs narkotikus. Tai buvo lyg jungiamoji grandis tarp paslaugų tiekėjo ir vartotojo.

      A. Krivickas pateikė kai kuriuos duomenis apie kabineto veiklą nuo 2012-ųjų iki 2016-ųjų metų: išdalinta švirkštų per tuos kelerius metus beveik po 7 tūkstančius kasmet, surinkta švirkštų –nuo beveik 8 iki beveik 9 tūkstančių. Kasmet šiame kabinete apsilankė per tūkstantį asmenų.

„ŽSK buvimą Mažeikių rajono savivaldybėje vertinu teigiamai, nes sumažėjo tarša miesto teritorijoje bei žala visuomenei; paslaugų gavėjai pradėjo pasitikėti darbuotojais; palaikomas ryšys su vartotojų artimaisiais; dalis vartotojų pradeda pritapti mūsų visuomenėje“, – baigė pranešimą A. Krivickas.

Valerija KVEDARAITĖ

Nuotraukos iš Savivaldybės archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode