Parama dėkojame




Sprogimas

Paminėjo Tarptautinę teatro dieną

     Kovo 27-ąją švenčiama Tarptautinė teatro diena, kurią šiemet įvairiais renginiais paminėjo ir mažeikiškiai. Mažeikių kultūros centre parodytas atgimęs spektaklis „Dobilėlis penkialapis“, Šerkšnėnų seniūnijoje vyko Poezijos ir teatro vakarai. Kalnėnų pagrindinėje mokykloje susibūrė pasakų herojai, o Moksleivių namuose parodyta spektaklio „Anos Frank dienoraštis“ premjera.

Poezijos ir teatro vakarai

Kovo 22 ir 23 dienomis Šerkšnėnų seniūnijos gyventojai galėjo dalyvauti Poezijos ir teatro vakaruose, kurie vyko Šerkšnėnų kultūros centre ir Žemalės kultūros namuose.

Pasak Šerkšnėnų kultūros centro renginių organizatorės Salomėjos Macijauskienės, artėjant pavasariui norisi šilumos ir saulės, tad nusprendė ją susikurti patys. Šerkšnėnų kultūros centre žiūrovams per nugaras šiurpuliukai lakstė klausantis Šerkšnėnų kultūros centro „Poetizuoto vokalinio instrumentinio trio“, Skuodiškių kaimo gyventojo akordeonininko Gerardo Norvaišos, šerkšnėniškių Linos ir Arūno Raudonių atliekamų dainų. Po rimtos ir nuoširdžios muzikinės dalies susirinkusiųjų laukė Žemalės kultūros namų mėgėjų teatro „Žemalupis“ spektaklio premjera „Na ir bobos“, kuriam tekstą sukūrė žemališkė Antanina Šližienė.

Kitą dieną Poezijos ir teatro vakaras vyko Žemalės kultūros namuose, kur savo kūryba dalinosi žemališkė Ksavera Radvilienė, kūrėjas Leonas Mitkus iš Mažeikių, viešnių duetas Vilhelmina Imbrienė ir Danguolė Juškienė dovanojo romansus ir poeziją.

Žiūrovai galėjo pasidžiaugti kūrybingų seniūnijos gyventojų Astos Bučiuvienės, Vaidos Butkienės, Anitos Avdaljan, Irenos Kvedarienės, Virginijos Lileikienės, Rasos Gestautienės, Rimantės Stonytės, Irenos Peldės, Ingos Kesminienės rankdarbių paroda, eilių kūrėjos iš Tirkšlių Almos Krapauskienės poezijos knygelėmis, mažeikiškio Žilvino Selenio raktų pakabukų kolekcija. Visi norintys rankdarbius galės pamatyti Šerkšnėnų kultūros centre ir Žemalės kultūros namuose iki kovo 31 d.

Atgimęs teatrų festivalis

     Penktadienį Kalnėnų pagrindinėje mokykloje vyko tradicinis respublikinis pradinių klasių teatro festivalis „Vaikystė su pasaka“, kuriame dalyvavo šeimininkai – Kalnėnų pagrindinės mokyklos ,,Linksmuolių teatras“, vadovaujamas festivalio organizatorės mokytojos Vidos Daugėnienės, suvaidinęs pasaką „Knyga suranda draugą“, Akmenės rajono Ventos socialinės globos namai su psichoedukacine pasaka ,,Ar žinai?”, Ventos gimnazijos jaunieji aktoriai,suvaidinę pasaką ,,Pavasario pasitikimas“,ir Mažeikių rajono Pikelių pagrindinės mokyklos ,,Mažieji dainorėliai“, parodę muzikinį spektaklį ,,Žiemos pasaka“.

      Pasak mokytojos V. Daugėnienės,2003 metais, paskatinti auklėtinės Eglės mamos, pirmą kartą Kalnėnų mokyklos moksleiviai pasirodė rajoniniame teatrų festivalyje „Mažoji rampa“, kuriame daugiausia dalyvavo rajono vyresniųjų klasių moksleiviai, todėl kilo mintis suburti rajono pradinukus į jiems skirtą renginį. Taip 2005 metais rajono mažieji aktoriai susirinko į Kalnėnų pagrindinę (tuo metu vidurinę) mokyklą, į teatrų festivalį ,,Vaikystė su pasaka“. Dalyvavo trys kolektyvai: šeimininkų ,,Linkmuolių teatras“, „Ateities“ pradinės mokyklos  ir l. d. ,,Linelis“ jaunieji aktoriai. Vėlesniais metais  prisijungė ,,Vyturio” pradinė mokykla, Senamiesčio pagrindinė mokykla, darželis-mokykla ,,Kregždutė“, Pavasario pagrindinė mokykla, Ventos progimnazija, Akmenės r. Ventos gimnazija, Ventos socialinės globos namai.

     „Laikui bėgant (nuo 2012 m.), išsisėmus idėjoms, padarėme pertrauką, – pasakojo festivalio organizatorė, – tačiau praėjusių metų rudenį, paskatinta mūsų mokyklos direktorės Reginos Arbatauskienės, nutariau atgaivinti mokykloje mažųjų aktorių veiklą. Vaikai labai noriai lanko užsiėmimus, įsijaučia į jiems skirtus vaidmenis, laukia naujų pasirodymų. Spektaklio idėjas įgyvendinti  padeda klasės mokinių tėveliai, todėl labai džiugu, kad šiemet, organizuojant teatrų festivalį, sulaukiau didžiulio klasės mokinių tėvų palaikymo ir paramos. Malonu, kad sutikau daug geros valios žmonių, kurie noriai padėjo organizuoti šį festivalį.“

Spektaklio premjera

     Tą pačią dieną Moksleivių namuose teatro studija „Atžalynas“ gausiai susirinkusiems žiūrovams parodė spektaklio „Anos Frank dienoraštis“ premjerą.

     Studijos vadovė Daiva Jaškulienė pasidalino savo mintimis apie teatro studiją ir spektaklį: „Vaikų ir jaunimo teatro studija „Atžalynas“ – tai per penkiasdešimt ugdytinių iš įvairių rajono mokyklų, mylinčių teatrą ir savo laisvalaikį įprasminančių teatro menu. Studijoje yra penkios grupės – trys jaunesniųjų (6–12 metų) ir dvi vyresniųjų (13–17 metų). Pagrindinis dėmesys skiriamas įvairiapusiškam žmogaus lavinimui studijuojant teatrinį meną. Kasmet su kiekviena grupe pastatome po spektaklį, kuriuos parodome miesto ir rajono mokyklų, ikimokyklinių įstaigų vaikams, dalyvaujame respublikiniuose teatro festivaliuose. Scenoje kalbame apie tai kas svarbu, kas iš tiesų jaudina. Visada stengiuosi surasti spektakliui tokią medžiagą, kuri būtų artima aktorių amžiui. Teatras yra ta vieta, kur ne vien džiaugiamės, bet ir kalbame labai rimtomis temomis. Čia sprendžiame įvairias problemas, tik reikia suprasti, kas jaudina vaiką ir kaip su juo kalbėti. Čia jie gauna svarbiausias gyvenimo pamokas, ugdomas jų intelektas, mokosi dvasinių principų. Šiemet su vyresniųjų grupe pastatėme spektaklį „Anos Frank dienoraštis“. Šis kūrinys – vienas iškalbingiausių ir labiausiai jaudinančių holokausto liudijimų. Tokias istorijas tiesiog būtina pasakoti bręstančiam žmogui. Galbūt karo užkluptos Anos likimas paskatins jos bendraamžius branginti kasdienes dovanas – šiltus tėvų namus, jaunystę, gyvybę, taiką. Tai priminimas, kad nėra didesnių vertybių už žmogiškumą, tikėjimą, meilę ir viltį.“

Taip pat D. Jaškulienė visiems teatro mokytojams, jauniesiems aktoriams Tarptautinės teatro dienos proga linkėjo, kad kaskart užsidegus prožektorių šviesoms pavyktų sukurti tokį stebuklą, kurį žiūrovai galėtų išsinešti į savo namus. Tenestinga džiaugsmo ir nušvitimo akimirkų.

„Labai noriu padėkoti savo mylimiems aktoriams, ačiū jums, vaikai, kad negailėdami savo laiko einate į teatro repeticijas, jį mylite. Linkiu jums daug žiūrovų aplodismentų“, – sakė vadovė ir pridūrė, jog savo spektaklius rodys dar ne kartą.

Gajutė ABELKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode