Parama dėkojame




Paroda „Įamžinta praeitis – dabartyje“

 Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centre atidaryta Snieginos Chriščinavičienės-Simanauskaitės paroda. Ko gero, tai jubiliejinė paroda, nes balandžio 12 d. Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė (1999 m.), rašytojos M. Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos premijos laureatė (2011 m.) minės 65 metų sukaktį. Sniegina yra Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viekšnių filialo bibliotekininkė, galerijos „Sniegenos giesmė akmenėliui“ įkūrėja, Viekšnių literatų klubo „Iš širdies“ pirmininkė.

Parodoje eksponuojama per 50 autorinių darbų. Juose vyrauja gamtos motyvai, sakraliniai vaizdai ir simboliai. Įvairiu laikotarpiu sukurti paveikslai byloja apie autorės nuolatinius išraiškos priemonių ir vaizdų ieškojimus, grafinės ir tapybinės pajautos tobulėjimą, meilę ir ištikimybę pasirinktai gamtinei medžiagai. Savitas koloritas ir netradicinės medžiagos išskiria šią menininkę iš daugelio tautodailės kūrėjų.

Paveikslus menininkė kuria nuo 1995 m. autorine technika – tapyba smėliais, žeme, akmenėliais. Dirbdama naudoja keliolikos spalvų smėlį, žemę, molį, žvyrą, negyvosios gamtos uolienų mineralus, akmenėlius. Jau sukurta apie 500 kūrinių. Tai ciklai: „Jūra“, „Rankos“, „Angelai“, „Tūkstantmečio sandūra“, „Kryžių kalnas“, „Lietuvos koplytėlės“ ir pan. Autorė taip pat išleido tris poezijos rinkinius: „Eilės, išbirusios iš smėlio“ (2005 m.), „Šimtmečių sandūroje“ (2007 m.), „Iš gyvenimo siūlų“ (2012 m.). Parašė „Laišką knygai“, kuris yra 47 m ilgio ir sudaro 13700 žodžių. Laiškas eksponuojamas galerijoje. Nuo 1997 m. surengė 46 autorines parodas, iš kurių penkias – užsienyje. Dalyvavo 24 tautodailės parodose. Suomijos Turku mieste buvo eksponuoti 24 paveikslai, o iš ten dvejus metus paroda keliavo po įvairius šios šalies miestus. Vokietijoje paveikslai buvo eksponuoti Ostenburgo, Stendalio, Lemgo miestų muziejuose. Paveikslai „Trojos arklys“ ir „Sakmė apie Trojos arklį“ visam laikui apsigyveno Vokietijos Vinkelmano muziejuje. Paveikslų ciklas „Tūkstantmečio sandūroje“ 2008 m. buvo pristatytas Latvijoje, kur vyko tarptautinė Latvijos, Lietuvos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos, įvairiomis technikomis kurtų darbų paroda.

Paroda veiks iki kovo 7 d.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode