Parama dėkojame




Sprogimas

A.Pabedinskienė: su Seimo frakcijų vadovais sutarta įvesti „Sodros“ įmokų lubas

Vyriausybės ir Seimo atstovai trečiadienį susitarė įvesti „Sodros“ įmokų lubas, patvirtino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

„Apsispręsta dėl („Sodros“ - BNS) lubų, kad pradėtume (jas taikyti - BNS) nuo 10 vidutinių darbo užmokesčių. Siekiamybė yra, kad pasiektume penkis“, - žurnalistams Vyriausybėje po premjero susitikimo su Seimo frakcijų vadovais trečiadienį sakė ministrė.

Tai reiškia, kad „Sodros“ lubos, jei jos būtų taikomos jau dabar, paliestų darbuotojus, per mėnesį uždirbančius 7569 eurus, nes ketvirtąjį 2015 metų ketvirtį vidutinis darbo užmokestis siekė 756,9 euro.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas balandžio viduryje nusprendė, kad kol kas įvesti įmokų lubų neįmanoma, nes „Sodra“ būtų gramzdinama į dar didesnes skolas. Trečiadienį šį klausimą komitetas ketina svarstyti iš naujo.

„Komitetas savo nuomonę jau yra pareiškęs, bet jeigu bus reikalavimas ar siūlymas, balsuosime dar“, - BNS teigė komiteto vadovė Kristina Miškinienė.

Vienas socialinio modelio kūrėjų, Vilniaus universiteto Teorinės ekonomikos katedros vedėjas Romas Lazutka anksčiau teigė, kad lubas „reikia spręsti su kitų mokesčių reforma“ - jas jis siūlo sieti su gyventojų pajamų mokesčio didinimu.

„Sodros“ įmokų lubas anksčiau siūlyta taikyti tiems darbuotojams, kurių darbo užmokestis viršytų 5 vidutinius darbo užmokesčius (VDU) per mėnesį arba 60 - per metus. Šiuo metu tai būtų atitinkamai apie 3585 eurai ir 45420 eurų.

Pagal socialinį modelį, įmokų lubas siūlyta pasiekti palaipsniui per šešerius metus: pirmaisiais metais - 120 VDU, antraisiais – 108, trečiaisiais – 96, ketvirtaisiais – 84, penktaisiais – 72 ir šeštaisiais - 60.

Šiuo metu „Sodros“ įmokų dydis nėra apribotas, ribojamos tik „Sodros“ išmokos.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, 2015 metais asmenų, kurių vidutinės draudžiamosios pajamos per mėnesį buvo didesnės nei 7569 eurai, buvo 9255, o šių metų pirmąjį ketvirtį – 3411. Skaičiuojant naudota sąlyga, kad tokias pajamas asmuo gavo bent vieną mėnesį per šį laiką, Manoma, kad skaičiuojant pajamas per visus 12 mėnesių, tokių asmenų turėtų būti dar mažiau.

Vilnius, gegužės 11 d. (BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode