Parama dėkojame




Sprogimas

Sadiqas Khanas prisaikdintas Londono meru

Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas) šeštadienį buvo prisaikdintas Londono meru ir tapo pirmuoju musulmonu, užėmusiu didelės Vakarų šalies sostinės administracijos vadovo postą, nors konservatoriai teisino savo pastangas per rinkimų kampaniją susieti šį kandidatą su islamo ekstremizmu.

Opozicinės Leiboristų partijos įstatymų leidėjas ir pakistaniečio imigranto autobuso vairuotojo sūnus nukrypo nuo tradicijos, duodamas priesaiką per ekumeninę ceremoniją Sadarko katedroje.

„Aš vardu Sadiqas Khanas; esu Londono meras“, – 45 metų politikas pareiškė savo šalininkams, išprovokuodamas džiaugsmingus šūksnius po to, kai jie sutiko naująjį sostinės vadovą plodami atsistoję.

S.Khanas pridūrė: „Esu pasiryžęs vadovauti pačiai skaidriausiai, labiausiai angažuotai ir prieinamai administracijai, kokią tik yra regėjęs Londonas, ir atstovauti kiekvienai bendruomenei, kiekvienai mūsų miesto daliai, būdamas visų londoniečių meras.“

Jis laimėjo ketvirtadienį vykusius rinkimus, surinkęs 57 proc. balsų – jį palaikė iš viso 1,3 mln. rinkėjų. S.Khanas įveikė milijardierių konservatorių Zacą Goldsmithą (Zaką Goldsmitą) ir pateko į istoriją kaip pirmasis Londono meru tapęs musulmonas.

Savo pergalės kalboje, pasakytoje anksti šeštadienį, S.Khanas paminėjo prieš jį nukreiptą tulžingą varžovų kampaniją, sakydamas, kad Londono žmonės pasirinko „vienybę, o ne susipriešinimą“.

Z.Goldsmithas sakė, kad S.Khanas yra visuomenę priešinantis veikėjas ir kaltino, kad jo ideologinis pagrindas yra toks pats radikalus kaip ir islamo ekstremistų. Tokius pačius kaltinimus kartojo D.Cameronas ir kiti aukšto rango konservatoriai

Įvairių politinių sluoksnių atstovai šeštadienį kritikavo torių kampanijos toną, bet gynybos sekretorius Michaelas Fallonas (Maiklas Falonas) tvirtino, kad tie aštrūs pareiškimai buvo pagrįsti.

„Abiejų kandidatų buvo klausinėjama apie jų kilmę, asmenines savybes, jų pažiūras ir žmones, su kuriais jie yra susiję“, – M.Fallonas sakė BBC radijui.

„Tokia yra mūsų demokratijos ir nepadailintos politikos prigimtis“, – pabrėžė jis.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode