Sprogimas

Brakonieriams teismas buvo negailestingas



Kauno apygardos teismas padėjo tašką nuo 2014 m. pabaigos besitęsiančioje brakonieriavimo byloje dėl šiurkštaus medžioklės taisyklių pažeidimo. Administracinės baudos, siekiančios po 800 eurų, teisės medžioti atėmimas 3 metams, medžioklinių ginklų ir transporto priemonės konfiskavimas – tokia bausmė laukia dviejų Jurbarko rajone brakonieriavusių vyrų. Už neteisėtai sumedžiotą tauriojo elnio patelę jiems taip pat teks atlyginti daugiau kaip pusketvirto tūkstančio eurų siekiančią žalą aplinkai.


Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai 2014 m. gruodžio 6 d. nustatė, kad Jurbarko r., Šimkaičių sen., ties Šapališkės mišku, medžiotojų klubo „Skirsnemunė“ medžioklės ploto vienete trečiojo varymo metu buvo sumedžiota tauriojo elnio patelė, kuri prieš pradedant gabenti nebuvo pažymėta specialios paskirties plomba (licencija). Kitaip tariant – gyvūnas sumedžiotas, o licenciją brakonieriai bandė „sutaupyti“.
Tyrimo metu paaiškėjo įvykio kaltininkai – piliečiai E.M. ir E.V. Pirmasis varymo metu paleido taiklų šūvį į tauriojo elnio patelę, o kitas pasibaigus varymui priėjo ir ją pribaigė grankulkėmis. Medžioklės Lietuvos Respublikos teritorijoje taisyklės draudžia medžioti briedžius ir elnius visų dydžių šratais ir grankulkėmis.
Aplinkosaugininkai pažeidėjams nedelsiant surašė protokolus, tačiau brakonieriai atsakomybės bandė išvengti – byla buvo pasiekusi net Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą. Jurbarko rajono apylinkės teismas š. m. gegužės mėnesį pažeidėjus pripažino kaltais dėl medžioklės draudžiamu būdu bei sumedžioto gyvūno neteisėto gabenimo. Kauno apygardos teismas š. m. birželio 28 d. paskelbė nutarimą, kurio atmetė administracinėn atsakomybėn patrauktų asmenų apeliacinius skundus. E.V. pripažintas kaltu dėl Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 85 str. 6 ir 7 d. numatytų pažeidimų, E.M. nubaustas pagal ATPK 85 str. 6 d.
Kiekvienam iš pažeidėjų skirta 800 eurų bauda, trejiems metams atimta teisė medžioti, konfiskuoti medžiokliniai ginklai „IZH 54“ ir „Merhel“ bei transporto priemonė „UAZ 3962“ su priedais, kuria buvo gabenamas neteisėtai sumedžiotas gyvūnas. Abiems medžiotojams taip pat teks atlyginti gamtai padarytą žalą – 3638 eurus.

LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode