Sprogimas

Seimas įteisino 9 proc. PVM maitinimo, kultūros, meno, sporto, kino veiklai

pvmSeimas įteisino 9 proc. lengvatinį pridėtinės vertės mokestį (PVM) itin nuo pandemijos nukentėjusiems maitinimo ir kultūros sektoriams bei atlikėjams. 

Už lengvatą balsavo 97 Seimo nariai, prieš – šeši, o susilaikė 23. 

Ji galios laikinai – nuo liepos iki 2022 metų pabaigos – ir bus taikoma visų rūšių meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, aktoriams, dainininkams, muzikantams, dirigentams, šokėjams, skaitovams, cirko artistams, taip pat kino, sporto renginiams, klubams, privačių žmonių teikiamoms sporto paslaugoms. 

PVM lengvata bus taikoma ir išsinešamam maistui, bet ne alkoholiui.    

Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas sako, kad lengvata leis bent iš dalies kompensuoti išlaidas, kurias maitinimo sektorius patyrė dėl koronaviruso krizės. 

Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis apgailestavo, kad dauguma gyventojų lengvata nepasinaudos, nes ji skirta „elitui“. Anot jo, lengvata biudžetui kainuos apie 200 mln. eurų. 

Socialdemokratas Algirdas Sysas irgi mano, kad iš lengvatos daugiausia naudos gaus turtingi, o ne paprasti žmonės.    

„Jeigu išeisite į Vilniaus gatvę aplinkui senamiestį, patekti į maitinimo įstaigą yra didelė problema vidury dienos, o vakare iš viso kalbos nėra. Vadinasi, apkrovimas tų įstaigų yra labai didelis. (...) Dabar gaunasi tokia dviprasmybė: vietos gauti restorane negali, bet dar teikiame lengvatą šioms įstaigoms. Manau, kad šios pataisos tikslingumas yra panašiai kaip pinigai iš malūnsparnio“, – kalbėjo jis.  

Pasak A. Syso, reikėtų padėti įmonėms, kurios per pandemiją tikrai daug prarado.   

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Algirdas Butkevičius apgailestavo, kad lengvata taikyta ne per pandemiją, o kai šalies ekonomika atsigauna. Tačiau jis pripažino, kad lengvata padės labiausiai nukentėjusiems sektoriams sparčiau atsigauti. 

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sako, kad lengvata mažins šešėlį. 

Jis BNS sakė anksčiau, lengvata itin svarbi maitinimo verslui, kur dirba apie 30 tūkst. žmonių ir veikia 4 tūkst. įmonių. Pasak jo, dauguma jų yra smulkaus ir vidutinio dydžio.

Parlamentaro teigimu, skirtingai nei stambūs verslai, smulkios įmonės neturi galimybių sukaupti atsargų krizei, todėl buvo priverstos smarkiai mažinti sąnaudas, atleisti darbuotojus.

Maitinimo įmonių atstovai sako, kad dėl lengvatos atpigs maisto pristatymas, mažės įmonių skolos ir šešėlis. Renginių organizatoriai mano susidursiantys su išaugusia konkurencija ir iššūkiais bei galimu darbuotojų stygiumi, nes daug jų išėjo į reklamos ar statybos sektorius. 

Kino atstovai įspėja, kad atlaisvinus suvaržymus kino teatrams prireiks pusantrų metų atsistoti ant kojų ir sugrįžti į buvusią situaciją.     

Seimas dar balandį po svarstymo pritarė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimui, kuris kelioms labiausiai nukentėjusioms veikloms sumažintų PVM tarifą nuo įprasto 21 proc. iki 9 proc. 

lrkm.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode