Sprogimas

Svarbiausi penktadienio įvykiai

ivykBNS pateikia svarbiausių įvykiai naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Praėjusią parą nustatyti 72 nauji COVID-19 atvejai, mirė vienas žmogus. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 83. Per parą paskiepyta daugiau nei 28,5 tūkst. žmonių, tačiau didesnė dalis – antrąja doze.

* Antrąja „AstraZeneca“ vakcinos doze paskiepytas sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jis teigė, kad vakcinavimo mastus bus mėginama spartinti mobiliųjų skiepijimo vietų plėtimu.

* A. Dulkys sako kol kas nematantis prioriteto dėl privalomo vaikų skiepijimo nuo COVID-19, tačiau tokia diskusija vyksta Europos Sąjungos mastu ir Lietuva joje dalyvaus.

* Naujų užsikrėtimų skaičius Maskvoje pasiekė rekordinį lygį – užfiksuota daugiau nei 9 tūkst. naujų koronaviruso atvejų. Visoje Rusijoje užfiksuota daugiausiai atvejų nuo vasario.

* Jungtinėje Karalystėje per parą užfiksuota daugiau nei 11 tūkst. naujų susirgimų – daugiausiai nuo vasario. Šalyje pastaruoju metu plinta labiau užkrečiamas Delta variantas.

* Izraelio premjero Naftali Benneto biuras pranešė, kad šalis Palestinai pateiks apie 1 mln. COVID-19 vakcinos dozių, kurių galiojimas artėja prie pabaigos.

* Ispanija nuo birželio 26 dienos atšauks reikalavimą dėvėti kaukes atvirose erdvėse.

STT pozicija. Specialiųjų tyrimų tarnyba pranešė ištyrusi, kad jos pareigūnų veiksmai prieš Seimo narį Mindaugą Puidoką atliekant kratą jo kabinete, buvo teisėti. Tarnyba taip pat teigia, kad parlamentaras galėjo bandyti ištrinti tyrimui svarbius duomenis.

Vizitas Latvijoje. Premjerė Ingrida Šimonytė Latvijoje susitiko su šios šalies premjeru Krišjaniu Kariniu. Po susitikimo ji sakė, kad Lietuva ir Latvija vienodai mato Astravo AE grėsmę bei pabrėžė, jog Baltijos šalių pareiga yra ne konkuruotidėl iš Baltarusijos įmonių, o padėti nuo Minsko režimo bėgantiems žmonėms.

Žvalgybos kontrolierius. Seime registruotas įstatymo projektas, kuriuo būtų steigiama Žvalgybos kontrolieriaus tarnyba. Žvalgybos kontrolierius vertintų žvalgybos veiksmų ir jų sprendimų atitiktį įstatymams bei žvalgybos metodų taikymo teisėtumą.

Atlyginimų atotrūkis. Statistikos departamentas pranešė, kad moterų ir vyrų darbo užmokesčio atotrūkis pernai sudarė 12,1 proc. ir buvo 0,3 procentinio punkto mažesnis nei 2019 metais. Didžiausias užmokesčio atotrūkis buvo finansinės ir draudimo veiklos įmonėse – 33,8 proc., informacijos ir ryšių – 28,8 proc., žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo – 27,1 procento.

Rinkimai Irane. Irane prasidėjo prezidento rinkimai, kuriuose pergalė prognozuojama ultrakonservatyvių pažiūrų dvasininkui Ebrahimui Raisi. Nugalėtojas rugpjūtį bus prisaikdintas aštuntuoju Irano prezidentu ir perims šalies vairą iš Hassano Rouhani, kuris pasitraukia dėl kadencijų limito.

Krizė Šiaurės Airijoje. Iš pareigų pasitraukė Šiaurės Airijos junionistų vadovasEdwinas Pootsas, šias pareigas užėmęs vos tris savaites. Jis atsistatydino iškart po to, kai probritiškos junionistų partijos narys Paulas Givanas buvo paskirtas Šiaurės Airijos pirmuoju ministru. E. Pootso atsistatydinimas kelia abejonių ir dėl P. Givano pozicijų.

Nužudyti žurnalistai. Meksikoje nužudyti du žurnalistai, tarp jų – reporteris Gustavo Sanchezas Cabrera, kuris dar pernai buvo pašautas prie savo namų ir kreipėsi pagalbos pagal federalinę programą. Pagal ją žurnalistams kartais parūpinama stebėjimo kamerų ar suteikiama policijos apsauga. Nuo metų pradžios Meksikoje nužudyti jau trys žurnalistai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode